неделя, 31 май 2009 г.

Губим втора светиня зад граница за месец

Продават къщата музей на Каравелов в Румъния

Българи се молят пред заключения ни храм в Букурещ

Силвия НИКОЛОВА
В-к "МОНИТОР",

1 юни 2009 г.

Къщата, в която е живял българският възрожденец и революционер Любен Каравелов в Букурещ и която в миналото е била музей, ще бъде продадена, съобщиха наши сънародници от румънската столица. По силата на закона за реституцията тя е върната на наследници на някогашните й собственици - търговци, и те вече са я обявили за продажба.

Зданието, в което някога се е помещавал Солаковият хан, е в окаяно състояние, гредоредът е прогнил и опасен, стените застрашават да паднат всеки момент, мебелите са разграбени, прозорците счупени, на места е избита и проядена дограмата. Сега само надраскана със спрей плоча на фасадата напомня, че на това място е живял Любен Каравелов. По думите на председателя на българското дружество в Букурещ проф. Лука Велчов зданието е започнало да се руши още преди близо половин век. Някога в него е била и печатницата на Каравелов, там той е издавал вестниците "Свобода" и "Независимост". През 80-те години е имало договореност с румънските власти в тази сграда да се построи български културен център, но след промените тази идея пропада. Тази година се отбелязват 175 години от раждането на Любен Каравелов

Проф. Велчов разясни, че институтът по архитектура на Букурещ не разрешава зданието да бъде съборено. Новата сграда трябва да съхрани лицевата фасада.





Междувременно нашият свещеник Петър Тотев, който бе разжалван от поста настоятел на българския храм "Св. прор. Илия" в Букурещ, отслужи вчера литургия на улицата пред черквата ни в знак на протест срещу амбицията на митрополията на Мунтения и Добруджа да сложи ръка върху нашата светиня, да забрани службите на български език и да иска наем от 600 евро. Сградата е предоставена на БПЦ от бившия патриарх Юстиниан през 1954 г. безвъзмездно, съобщиха наши сънародници от църковната ни община там. Над 100 семейства с децата си се черкуваха вчера пред заключените врати на храма.

Отец Петър служи на улицата пред храма

Снимка: Мариан БАХОВСКИ

Църковното настоятелство на българите в Букурещ е взело решение да заключи божия дом, за да осуети официалното въдворяване на румънския свещеник Габриел Григореску за настоятел, което трябва да се състои до дни. По мнението на богослови това е недвусмислен акт за отнемане на българската идентичност на черквата. Междувременно още преди да заеме поста официално, той изгони българския хор, който е съставен предимно от професионалисти и който пееше на църковно-славянски. Отец Григореску се готвел да сложи на негово място псалти, които да пеят само на румънски език.

Коментар

Феята на загубените светини

Ако в царството на приказките феите имаха националност, то тази на загубените светини непременно щеше да е българка. Защото само човек с нашия манталитет, разбирай нехайство и незаинтересуваност към всичко, което не може да се отнесе вкъщи и скъта под дюшека, може като с вълшебна пръчица да запраща съкровища на духа в чужди ръце.
Понякога обаче тези съкровища имат и материално измерение, като например къщата в Букурещ, в която е живял Любен Каравелов, и българския храм там. Изключения обаче няма и за тях. Пак по онази, нашата си причина - не можем да си ги занесем вкъщи и скътаме под дюшека. А щом няма да ни ползват пряко и не можем да ги завещаем на внуци и правнуци, какво толкова да им треперим, че и да ги пазим?!

Да си имаме фея на загубените светини обаче не е шега работа. Доста зор ни създава тази госпожичка, не можем й насмогна да затриваме де що имаме. Ето, преди 30-ина години колко зор беше, какво безхаберие трябваше да покажем пред турската страна, само и само да изгубим българското училище в Цариград, а по-напред и болницата, строена от Евлоги Георгиев. Работа ни създава нашата фея, но и помага, когато нещо аха да го опазим. Е, нали е наше момиче, логично е да побутне с вълшебната си пръчица това-онова към небитието.



Няма коментари: