неделя, 28 юни 2009 г.

Катарино ли? Безбог е друго нещо!

Катарино ли?! Ей така възкликвам, два дни, след като се върнах от там. Безбог е друго нещо. Независимо от безбожното си, впрочем, съвсем в нашата си, българска мярка, име. (Да ме прощава Щастливеца!)
Не дотам скъпото вече Катарино хотел, Катарино спа и бих добавила Катарино Marry Christmas през юни, вече е привнесло в туристическия си пакет и нещо твърде екстравагантно освен забравените по фасадата и дърветата наоколо коледни звезди, но и някои малки, но дразнещи балкантуристки номера. Като това рядко на масата в ресторанта да има книжки салфетки. Хората от моето поколение помнят как в соца цепеха салфетките на две и от една правеха четири. Надявам се този „номер” в красивото, добре уредено и с всякакви глезотии Катарино да е лична самодейност на някой „предприемчив” управител, решил по свой си начин да пребори икономическата криза.
Впрочем, благодарение на нея в Катарино могат да отсядат повече хора – цените паднаха, пакетните програми предлагат неща срещу ниски суми, които миналата година по това време малцина се осмеляваха да поръчат. Пакетна цена при настаняване на двама, вклюваща 4 нощувки със закуски, шезлонг, басейн (външен или вътрешен), частичен масаж, лаконий, солариум, фитнес, застраховка, курортна такса и включен ДДС, както и велосипед и колоездачен тур по желание, излиза 284 лева.
Ако вио се иска да видите планината отблизо, но не сте от тренираните планинари, можете да изберете маршрут до подножието на връх Безбог – 2240 метра надморска височина. Разстоянието се преодолява за не повече от час с автомобил до хижа „Гоце Делчев”, а оттам с открит лифт до езерото под върха. Панорамата, която се открива, е неповторима. При ясно време можете да имате късмета да видите и късче от някое от 7-е рилски езера.
За спомен от Пирин можете да си занесете само снимка. Късането на цветя, дори събирането на камъни е забранено. И за това се следи най-строго. Но не от
еко полиция, а от работещи в семплото заведение и служителите
в едноименната хижа. В момента тя е в ремонт. Гледната от нея към
езерото и върхът сутрин със сигурност са пленителни. Да даде Бог всекиму да ги види.



Комплексът предлага отдих и в еднофамилни апартаменти в своеобразни къщи, измключително удобни запо-шумни семейства с деца

Пирину, изглед от моя балкон





Механата посреща с препарирани кокошки, как ли ще им се "зарадват" пустите европейци, луднали по опазване на дивата, че и не дотам дива природа?! ...

Да се подивят и на плазмения телевизор на стената, току под иконите, срещу бара. Ха, де! Чуденката е обяснима, та нали още преди век и половина върхът отгоре е наречен Безбог от друго поколение, за което се опитват да ни внушат, че било по-добро, по-почтено, по богоязливо... За последното не вярвам, но това е тема на друго писане.


В механата,
без претенция да е

по Ботевски ...









Галерия Безбог


Поповото езеро е на 2240 м. надморска височина, с няма и 200 м. по-ниско от връх Безбог


Кристал! Въздухът е разреден,
от чистотата му заболява глава ...













Хижа "Безбог". В момента е в ремонт, но гледката от нея
към езерото и върха е фантастична денем. А как ли въздейства
тя на развиделяване?! Чистота.
Вероятно толкова чиста е била Земята
преди Създателят да я насели с нас, човеците.

Няма коментари: