вторник, 30 юни 2009 г.

Катинар на операционни заради дефицит на лекари

1750 хирурзи напускат България
Бягат в Румъния за пет пъти по-високи заплати

Силвия Николова
В-к "МОНИТОР" 30 юни 2009 г.


1750 български хирурзи напускат страната, а операционните в Северозападна България спират работа през лятото. Шокиращата новина бе съобщена от медици, работещи в малките общински болници в тази част на родината.
От 3500 хирурзи само преди шест години сега са останали 1750. Масово доктори от Видин и крайдунавските градове напускат и се хващат да работят в болниците в Калафат за повече пари.

Въпреки реформите българското здравеопазване я кара на куц крак ФОТО: Бойко Кичуков
За разлика от тукашните болници, в които получават максимум 1800 лева, там те вземат месечно възнаграждение пет пъти повече. Това стана ясно по време на дискусия по проблемите на здравеопазването, организирана от Българския лекарски съюз, Съюза на зъболекарите в България, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на специалистите по здравни грижи. На форума организаторите бяха поканили и представители от всички партии и коалиции, които същевременно са кандидати за 41-вия парламент. Някои от тях са били народни представители досега.
В страната ни липсват още педиатри, клинични лекари и анестезиолози, съобщи кандидатът от Коалиция за България д-р Симеон Василев. По думите му не достигат и медицински сестри.
Само един патоанатом има за Хасковска и Кърджалийска област. Няма интерес към тази специалност, за нея трудно се намират кандидати, съобщи пък д-р Селма Исетова, също кандидат от листата на Коалиция за България.
Според здравни експерти това означава, че ако тази злокобна тенденция продължава, до няколко години няма да има кой да прави аутопсии и да дава заключения по случаите на жертви на престъпления. Предстои забавянето на десетки дела по тежки криминални престъпления.
Доскорошният единствен депутат от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов пък констатира, че при наличието на стотици лечебни заведения, 420 болници в страната, открити от 2001 г. до сега, смъртността се е увеличила с 0,9 на сто.
Въпреки това България остава единствената страна в Европейския съюз, която няма статистика, нито подава данни в Европейската комисия за броя на починалите или увредени пациенти в резултат на лекарска грешка.
Заради този пропуск ни критикува в доклада си и еврокомисарката Андрула Василиу.
Новата евродепутатка и бивш народен представител в 40-ото народно събрание от НДСВ д-р Антония Първанова бе категорична, че е необходимо да се въведе задължителен допълнителен пакет за здравно осигуряване по подобие на този за пенсионното. Прогнозата й е, че за една година - 2009 г., ще бъдат изхарчени толкова средства, колкото са били изхарчени за последните 4 години заради финансовата криза.
Поставям си за цел за 2010 г. да работя в ЕП срещу фалшивите лекарства, които имат пазар от 40 млрд. евро, обяви тя.
Кандидатът за депутат от ДПС и бивш зам. здравен министър д-р Матей Матеев пък се зарече да работи за промяна на здравноосигурителния модел, ако го изберат.
Здравната каса трябва да бъде демонополизирана, а двата процента, които се събират в повече като осигуровка от тази година, да е ясно къде отиват. Необходим е и по-пряк диалог с пациентските организации, каза д-р Матеев и подчерта, че това ще бъдат приоритетите му, ако влезе в парламента.
През последните 4 години наблюдаваме административен модел на управление от Министерството на здравеопазването, в който липсва качествен диалог, заклейми д-р Надежда Тодоровска от партия „Ред, законност и справедливост" и се обяви да защитава възможността пациентът да избира между задължително здравно осигуряване и доброволно.




Агенцията по лекарствата в здание за 5 млн. лв.

Няма коментари: