четвъртък, 3 декември 2009 г.

Спорът за Коледа

В-к "МОНИТОР", 4 декемзври 2009 г.

В църковните среди отново се възобнови спорът кога да празнуваме Коледа - на 25 декември или на 7 януари, както е било по стар стил. Става дума дали да честваме Рождество Христово по стария Юлиански календар, или, както е сега, по новия Грегориански календар. Въпросът може да бъде решен единствено от църковния събор, който е потвърдил, че Коледа се отбелязва на 25 декември. Преди дни отец Марий Димитров обаче отново поиска старият Юлиански календар да бъде върнат, тъй като е бил променен през 1967 г. под натиск. Енорийският свещеник на челопеченския храм "Възкресение Христово" отец Марий Димитров от двадесетина години има разрешение да служи по стария календар, без да напуска единството на БПЦ. Сега Руската и Сръбската православна църква празнуват Коледа на 7 януари, а Арменската - на 6 януари.

Негово високопреосвещенство ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ:

Да не променяме календара

Не стои въпрос да се сменя календарът. Някой цели да внесе смут сред хората. Не мога да кажа кои църковни среди повдигат този въпрос да се върнем към стария Юлиански календар, който преди векове бе поправен по астрономически причини от папа Григорий XIII. Страната ни съобрази църковните си празници с Григорианския календар през 1968 г. Сега не е моментът дори да се говори за такава смяна.
Григорианският календар се ползва в целия свят. Наречен е на папа Григорий XIII, който го въвежда през 1582 г. Преди това се спазваше Юлианският календар, който довежда до разлика от 10 дни спрямо истинското астрономическо време, и това налага поправката преди столетия. Преди поправката на църковните празници у нас през 1968 г. Рождество Христово се отбелязваше на 7 януари, Бъдни вечер на 6 януари. По този календар сега празнуват само няколко от православните страни като Русия и Сърбия.
За жалост в момента някои в църковните среди у нас за пореден път искат връщането по старата система на Коледа и другите църковни празници, които се отбелязват на твърда дата. Искам да подчертая, че този въпрос може да бъде решаван само от църковен събор. На последния събор въпросът беше поставен и с огромно мнозинство отхвърлен от участниците. И подчертавам това. През 1968 г., когато бе приет новият стил, всичко е било напълно според църковните правила и канони.
Този въпрос за уеднаквяване на датите един ден трябва да бъде решен, защото не може в православната църква да има различни дати за празниците, но това трябва да стане на Всеправославен събор. Сега на заседанието на Светия синод изобщо не е отваряна дума за подобен проблем.
Българският народ има други, по-важни проблеми, които трябва да се решават. Няма скандали в Светия синод и този въпрос не е разглеждан.
Ние имаме каноническо общение с всички църкви, които отбелязват празниците по стария стил. Ако сме нарушили решения, другите православни църкви нямаше да ни приемат.


Отец Марий Димитров:
Защо да се веселим с еретици

Обвиняват ме, че искам да правя разкол с предложението си Коледа да се празнува на 7 януари. Ако исках да правя разкол, щях да отида при разколниците. Но аз държа за единството на православната ни църква.
И това не е лично моя инициатива, зад моята декларация стоят 200 свещеници и седем архиереи.
Да празнуваш част от църковните празници с еретиците, а друга част - със събратята си, това само улеснява противниците на християнството. Всъщност не бива да говорим за стар църковен календар, защото той е действащ. По него празнуват две трети от православните църкви - руската, сръбската, македонската, украинската... Въпросът за календара е свързан с Пасхата, защото тези църковни празници са ориентирани спрямо нея. В момента ние честваме Великден по единия календар, а Рождество Христово по другия.
При неразумие този спор би довел до разкол. Но при благоразумие, ако се спазват каноните на църквата, няма да се стигне до него. Защото промяната на календара в БПЦ е извършена през 1968 г. със синодално решение, а не със съборно. Това означава, че синодът трябва да върне празника по стария календар, а не да се свиква събор.
Който го е преместил, той трябва и да го върне. На много места в провинцията например хората празнуват по стар стил, но без църковно присъствие.
(Пред БНР)

Из форумите:
25 декември срещу 7 януари

Аман

Тези допотопни църковни служители, с остаряло средновековно мислене, по добре е да не правят никакви изказвания. Време е да се раздвижат и да посещават домовете за сираци, не сме чули да правят дарения, да посещават болници, домове за възрастни хора.

до Една
много си проста,ма овца,Коледа в Испания е на 25 ДЕКЕМВРИ,а на 6.01.се празнува Лос Рейес Магос(тримата влъхви) и макар,че тогава се дават подаръци на децата този празник няма общо с коледата,толкова си невежа,че може да се гръмнеш,идиотка

RUSQ
Вярата е Важна, датата е без значение
хора, вярата е важна, датата е повод просто да се отбележи едно важно за човечеството събитие - раждането на Исус Христос! Всичко останало е просто въпрос на разни традиции и детайли, които нямат никакво значение за вярата в спасението на душата! Бог да пази България и всички вас!

мила
хората ще си празнуват както досега -убедена съм така , че да си гласуват както искатл. Аман от глупости !

баи СПИРО
Тези обърквации са именно от тях!Например Санстефанския мирен договор е на дата 19 февруари 1878 , а Васил Левски е обесен на 6 февруари 1873!Говорим за датите - при смяната всичко става ЕДНА ГОЛЯМА КАША !!!! ПРИБАВЯНЕТО НА ДНИТЕ КЪМ ЗНАМЕНАТЕЛНИ ДАТИ Е ФАРС!!Може да се каже, че никога не сме били много умни?!?

gst до електричка
вселенската православна патриаршия празнува Коледа на 25.12..... хора четете! (сега очаквам някой умник да попита коя е вселенската православна патриаршия... :)

Владо
Ей деца, отрицателната частица "НЕ" се пише отделно от глаголите "знам" и "мога" - "не знам", "не мога"... дразнещо е почти всеки коментар в нета да съдържа тези елементарни грешки.

Haseki
Всички вие, които говорите за някаква историческа дата, ръсите големи глупости. И да знае кога наистина е роден,църквата вече едва ли ще каже. Има една причина за това: когато в първите векове след Христа са се събирали големи църковни събори, се е спорело кога да се приеме, че е роден Христос. За да бъде християнството по-лесно и по-безболезнено възприето от повече хора, църквата е решила да определи дата, близка до зимното слънцестоене, тъй като по това време се чествал голям религиозен празник в Римската империя. Така е и с всички християнски празници - те се честват на датите, когато са се отбелязвали старите езически празници.

мд
Дайте власт на гърчеещия се пловдивски владика Николай, и забравете за БПЦ! Тоя ще ви оправи хубавичко...

пича
Zeitgeist, не си губи времето.Следя коментарите от вчера. За тези "християни" е по-важно да плюят по другите "християни"! Календара е за време ,не за вяра! Нека БЦП да вземе решение от утре 09,00ч. да бъде 09,15 ч.!!! Който е съгласен,моля да гласува!

kdobrev
Ooo, това е много глупаво. Аз знам че е декември - всички ще го празнуват декември.

Вили
Основата на православието са България, Гърция, Русия и Сърбия (пиша ги по азбучен ред, а не по важност). Не зная кой календар използват гърците, но така наречения "Ново юлиански", които използваме ние е по-верен астрономически. Според мен той е направен хем да е точен, но и хем да не е Григорианския. А по споровете какво използват повечето православни страни, според Wikipedia 11 от 15-те признати автокефални църкви използват новия стил (като нас).

Смешно
Ако тия я направят тая глупост - аз веднага ще ида и ще стана католик! И ще призова всички мои познати да го направят. БПЦ май единствено с глупости може да се занимава и да се репчи на останалите християни, а веднъж сме й яли попарата заради исляма. Вместо БПЦ да търси обединение на християните - тя ми говори за деление и за схизми и ни бута отново директно в ръцете на исляма. Май БПЦ са най-големите схизматици. Освен това е ФАКТ, че по време на Османската империя - Православната църква почти ни е погърчила, а гръцките духовници са се гаврели с българското население наравно с османлиите и са правили страшно много мизерии на уж християните българи. Дано някой ден се усетят българите, колко приятели са им православните народи!

www.dir.bg









1 коментар:

Marimias каза...

От древността и до сега съществува една истина: "Велик и безсмъртен е българския народ", както е безсмъртно името му, затова:

Не бива да се бърка Коледа с Рождество Христово. Ето кой е дядо Колад и от кога се празнува Коледа и как Християнската църква смесва двата празника.

В ония далечни времена, преди няколко хиляди години, древните българи са живели много, много далеч в долините на Памир и Таримската котловина, между Тян Шан (Небесната планина) и северните склонове на Тибет. Колад е бил кан на този народ. Три дни преди 22 декември, когато денят е бил най-къс, Колад, заедно със жреците и мъжете се отправили към светилището в Небесната планина за да се поклонят на своя бог Тангра. На тръгване Колад казал на бременната си жена, че ако се роди син ще носи името Болг, което ще рече велик, безсмъртен.
На на 24 срещу 25 декември се ражда синът му Болг. Целият народ излязъл да посрещнат Колад пеейки: „Болг се роди Коледо, Болг се роди!” От благодарност Колад раздал по паричка на всички деца и наредил от тази дата насетне да се отмерва новият календар( признат от ЮНЕСКО, като най-точния календар в света). От тогава всяка година този народ празнува рождението на Болг, а празника нарекли Коледа. Когато ,Болг пораснал и станал на свой ред кан, дал името на народа – българи и това име се е пренесло заедно с народа по днешните ни земи.
Християнката църква е празнувала Рождество Христово ту през лятото, или есента, защото не са знаели кога точно е бил роден Христос. Виждайки пищността с която българите празнували Коледа, и чувайки думата БОЛГ като БОГ, Патриархът в Константинопол преместил честването на църковният празник Рождество Христово на същата дата, когато българите са празнували Коледа. Това е станало около 1200 г. сл. Хр.
И днес все още бившите ромеи византийци – днешните гърци, на Рождество Христово в песните които пеят употребяват думата Коледа (Калада), без да знаят значението на тази дума, без да знаят че Колад е бил бащата на един син, дал името на един велик народ просъществувал хилядолетия, народ – дал най-точният календар на човечеството от който са заимствали и древните египтяни, народ който дълбоко в сърцето си ще таи вярата в Бога-слънце Тангра и вечно ще празнува най-хубавият и най-български празник Коледа, възпявайки го с:
“Болг се роди, Коледо, Болг се роди!...”

А от всеки от нас зависи да роди Болг в себе си, да гради с радост живота си и да носи името си с гордост!

Маримиас