петък, 5 юли 2013 г.

Водещи специалисти консултират безплатно on line


Спестяват излишни пари за път на пациентите от провинцията

Силвия Николова
В. "Монитор", 3 юли 2013 г.

Водещи специалисти от най-добрите болници в страна започват да дават безплатно консултации on line за пациенти от цялата страна без ограничение дали те за здравно осигурени или не са си плащали осигуровките. Това става възможно с новия здравен портал „Мама, татко и аз” (www.mamatatkoiaz.bg) , който стартира с подкрепата на Globul, съобщи Пенка Георгиева – председател на пациентската организация „Заедно с теб”. Към момента на пациентите ще отговарят 25 лекари, водещи имена в различни области на медицината. Сред тях са директорът на Университетската болница по кардиология и кардиохирургия „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев и колегата му доц. Николай Димитров, директорът на Първа АГ болница „Св. София” д-р Иван Костов, националната консултантка по неонатология доц. Ралица Георгиева и проф. Добрин Свинаров - национален консултант по клинична лаборатория и клинична фармакология.
Основната цел на екипа и на лекарите е да генерираме информация, която е разпределена по отделни направления и е полезна за потребителите, обясни Ростислав Райчев, координатор на проекта.
Информацията за всеки един потребител в портала е защитена, тя може да се ползва само от него и от лекаря, който дава консултацията. За целта при запитване на пациентът ще бъде изпращан с смс индивидуален код. След това потребителят отговаря задължително на 10 въпроса, свързани с общото му здравословно състояние, за да има лекарят по-добра представа за него. Освен своите конкретни въпроси за заболявания и здравословни проблеми, той ще може да прикачва и изпраща своята епикриза и изследвания. При необходимост, клиницист ще казва дали има нужда от допълнителни изследвания.
Чрез отговорите на компетентни специалисти в различни сфери на медицината ще бъде избегната неточна, а често пъти и злонамерена рекламна информация на самозвани лечители, подчерта директорън на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. Така, болните в провинцията, където няма достатъчно квалифицирани лекари ще могат да осъществят връзка със специалист и дори да уговорят време за преглед и настаняване в болница без да трошат пари и губят време да идване по няколко пъти до София, посочи като предимство на портала още проф. Начев.

Организаторите на портала предвиждат и създаването на партньорска мрежа от медицински лаборатории в цялата страна. Така потребителите на портала ще имат възможност по всяко време да получат компетентно мнение от експерти относно резултатите от индивидуалните им изследвания.
Подкрепата на GLOBUL за здравния портал „Мама, татко и аз“ е част от дългосрочния ангажимент на оператора към подобряване на икономическото и обществено развитие в страната, подчертаха от компанията.





Няма коментари: