четвъртък, 7 ноември 2013 г.

С решение на Европейския парламент

Гръдните импланти вече със собствени паспорти 

В-к "МОНИТОР"

 Гръдните силиконови импланти вече ще се продават със собствен паспорт, наречен карта на импланта. Това реши Европейският парламент с приемането на процедури за контрол и сертифициране за медицински изделия. С карта ще бъдат вече и бедрените импланти. По-строгият контрол бе въведен по предложение на депутата Дагмар Рот-Беренд (С&Д, Германия).
В картата на силиконовите дамски гърди ще се вписва регистрацията на самото изделие, данните от изпитванията му, както и 

 химическият му състав

 Отделно ще се води своеобразен регистър и на техните притежателки. Така ще се следи по-строго за попадането на медицинския пазар за нелегални продукти, внос от Китай и Индия, както и за безвредността на материала, от който те са направени дори ако са произведени в Европа.  Поводът за приемането на по-строгия контрол са инцидентите отпреди три години с гръдните импланти на фирма PIP. Евродепутатите смятат, че с въвеждането на паспорта с подробни данни на изделието пластичните хирурзи ще се ориентират по-лесно кое изделие да препоръчат на пациентките си, за да не се стигне до инциденти  впоследствие, като спукване или  злокачествени реакции на химикала в организма.

Тазобедрените стави

също ще бъдат занапред със собствена карта, за да се гарантира спазване на стандартите и
проследяват дефектиралите изделия, решиха още евродепутатите.„Говорим за продукти, които трябва да помагат на пациентите в тяхното страдание и болести. Към днешна дата бедрените импланти са дефектни и трябва да се извадят, което води до огромни разходи за здравните системи и причинява страдание на пациентите”, мотивира се докладчикът Дагмар Рот-Беренд. В следващите месеци националните законодателства, включително и нашето, трябва да направят изменения, с които да въведат в действие решението на ЕП.

Няма коментари: