вторник, 7 октомври 2008 г.

Налагат нов имидж на Христовите служители


Един месец Big Brother за кандидат-попове

Попадиите с решаващ глас дали съпругът им да облече расо

Силвия Николова
В-к "Монитор", 8 октомври 2008 г.

Кандидатите за свещеници занапред ще бъдат утвърждавани след едномесечен изпитателен срок, реши на своята втора сесия Църковно-народният събор вчера. Мераклиите за попове, дори да имат богословско образование - висше или средно, да са женени и да са силно мотивирани да се запопят, няма да бъдат ръкополагани на бърза ръка от своя митрополит, както бе досега, а един месец ще бъдат под строгото наблюдение на духовниците от съответната епархия и миряните.
Своеобразният Big Brother ще започва да тече от датата на публикуване на кандидатурата на кандидат-свещеника в "Църковен вестник", съобщи за "Монитор" говорителят на събора протойерей Ангел Ангелов. През това време, ако се получат сигнали, че той не е достоен заради финансови афери, ако изневерява на жена си или има нетрадиционна сексуална ориентация, кандидатурата му ще бъде отхвърлена, разясни Ангелов. Анонимните сведения обаче няма да се взимат под внимание. Решаващ глас за запопването занапред ще има съпругата на кандидата. Бъдещата попадия трябва да подпише нотариално заверена декларация, че е съгласна благоверният й да поеме свещеническия сан, да носи църковни одежди и безропотно да го следва навсякъде, където го изпратят да служи.
До момента също се изискваше подобна декларация, но не бе задължително тя да е нотариално заверена. Занапред за дякони и свещеници няма да се ръкополагат мъже по-млади от 23-годишна възраст.
Архиереите работят изненадващо бързо, отвърлят точка след точка от църковния устав, каза протойерей Ангел Ангелов, но не пожела да коментира дали това не се дължи на желанието на владиците да напуснат час по-скоро студения Рилския манастир.
Днес ще умуват по въпроса как да се формира бюджетът на митрополиите, очаква се да гласуват и за създаването на ЕООД, което централизирано да се занимава с икономическите въпроси на църквата, и да е на пряко подчинение на Светия синод и патриарха. Гласувано бе и създаването на особен орган към БПЦ - архийерейски събор, който да следи как се спазва догматът на църквата и канонизирането за светци.

Няма коментари: