понеделник, 13 октомври 2008 г.

Владици искат промяна в Семейния кодекс

Църквата не ще съжителството без брак

Духовниците атакуват и образователния закон заради религията

Силвия Николова
в-к "Монитор", 13 октомври 2008 г.

Владиците скочиха срещу съжителството без брак, което бе легализирано като равноправно на това, узаконено в гражданското, и поискаха бърза промяна на Семейния кодекс, стана ясно вчера. Решението е било взето в последните часове преди закриването на втората сесия на Шестия църковно-народен събор в Рилския манастир, уточни за "Монитор" неврокопският митрополит Натанаил. От документа става ясно, че не само духовниците, но и вярващите миряни са категорично против съжителство на съпружески начала без брак, което се урежда само със заявление в общината.
Извънбрачното фактическо съжителство е неприемливо, тъй като то противоречи на вековната църковна и гражданска традиция и е в конфликт с нравствените устои на християнското общество, се казва в официалното им изявление, което те ще внесат в Министерския съвет и Народното събрание до дни.
Духовниците ще търсят лоби в парламента, което да внесе промяна на Семейния кодекс, с която новоприетата поправка на равноправието на несемейните със семейните двойки да отпадне. Те ще настояват проектът за изменение да бъде приет до декември, за когато е насрочена третата сесия на събора, която ще се проведе пак в Рилския манастир, съобщиха от Синодалната палата.
Ние сме против Семейния кодекс в този му вид. Промяната за съжителството, която се прави уж за благото на децата, родени от такива двойки, и техния равноправен юридически статут в обществото, съвсем не е в тяхна полза. Семейството е свято, в него те получават най-доброто - и възпитание, и закрила, и сигурност, коментира дядо Натанаил.
Днес внасяме писмо и в Министерството на образованието и науката във връзка с обучението по религия в българските училища и ограниченията, които се налагат пред този предмет, съобщи пък ловчанският митрополит Гавриил. В него клирът и духовенството се обявяват против текста, според който за предмета "Религия" се предвиждат часове единствено в рамките на свободно избираемата подготовка. Това според тях е стъпка назад спрямо настоящата практика.
Въвежда се и ново понятие "предметът е наречен религии", което залага нов сравнителен, а не вероизповеден модел на обучение по религия, коментира митрополит Гавриил.


Свещеници влизат в пловдивските болници

Митрополит Николай изпраща изповедници на умиращите

в-к "Монитор", 13 октомври 2008 г.

Пловдивският митрополит Николай обмисля да бъдат назначени свещеници в храмовете към болниците, съобщиха служители от подопечната му митрополия.
Благотворителността си трябва да насочим и към душите и сърцата на възрастните хора у нас, а не само към тяхното физическо и битово благосъстояние, заяви дядо Николай по време на годишната среща „Възрастните хора - живот с бъдеще", организирана от Министерството на труда и социалната политика и фондация „Хасуми - България" през почивните дни в Пловдив. Пред форума той изнесе доклад на тема „Духовната грижа за възрастните хора". Предвижда се на първо време духовник изповедник да има в черквата „Св. Георги" към едноименната университетска болница в града.
В тези храмове е необходимо да бъдат изпратени най-подходящите свещеници, които да са не само добри проповедници, но и добре да познават човешката психика, заяви митрополитът.
Основните усилия на здравната ни система са насочени към активното лечение на заболяванията, но трябва да се наблегне повече на промоцията на здравето и профилактиката, каза в края на срещата зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков.

Няма коментари: