сряда, 6 април 2011 г.

След намесата на министър Стефан Константинов

Отварят хоспис във всяка болница

Частници жилят близки на пациентите с по 2 бона

Силвия Николова, В. "МОНИТОР", 4 април 2011 г.

Във всяка болница занапред ще има малък хоспис с поне пет легла за неизлечимо болни. На първо време те ще бъдат за хора с онкозаболявания, а след това и за други диагнози. Тази възможност обсъжда в момента работна група в Министерството на здравеопазването. С идеята за хосписите за палиативни грижи се е ангажирал лично министър д-р Стефан Константинов. Това съобщи за „Монитор” председателката на Българската асоциация на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска. Болниците сега изписват такива пациенти, щом започне безвъзвратното влошаване на състоянието им, защото нямат пари. Хората умират мъчително по домовете си пред ужасения поглед на близките, които нямат нито кислородни апарати, нито системи, нито пък могат по някакъв начин да облекчат болката им, добави Адърска.

Министър Константинов предприема мерки

за да се разреши не само на болниците, но и на хосписите извън лечебните заведения да сключват договори за палиативно лечение с НЗОК, съобщиха още от МЗ. Близо 2000 души с карциноми и тежки метастази издъхват всяка година в адски мъки по домовете си. В момента никой не иска да ги приема за лечение, тъй като престоят им в клиниките е по-скъп, отколкото касата плаща, обясниха експертите. По минимум 2 бона броят месечно близките им на частни хосписи, за да не издъхнат като кучета по домовете си.51 лв. на ден за всеки един пациент плаща сега касатапо клинична пътека „Палеативни грижи при онкологично болни” на болниците, които имат сключен договор с тях. Пътеката е предвидена само за 40 дни годишно, обясни главния експерт в НЗОК Милена Бояджиева. Парите обаче се дават само при условие че болният е лежал до 20 дни в рамките на шест месеца, но не и наведнъж 40 дни, уточни тя. Заради това ограничение болниците у нас масово отказват да подписват договор с касата за палиативни грижи, установи репортерска проверка на „Монитор”. От общо 340 лечебни заведения в страната през миналата година договори с НЗОК за гледане на неизлечимо са подписали само 25.

В сумата от 51 лв. не са включени разходите за лекарства
които

са за сметка или на лечебното заведение, или на близките, коментира директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. Ако става дума за старчески дом, сумата ще стигне, но за терминално болни тя е нищожна, категоричен бе Тонев. Той подчерта, че за такива пациенти са нужни грижи на лекар-реаниматор, системи и скъпа медицинска апаратура за поддържане на живота. Грижата за смъртноболен месечно излиза не по-малко от 3000 лева. Заради недостига на средства от здравната каса ВМА от тази година вече не приема цивилни пациенти в отделението си за палиативни грижи. На 20-те специално оборудвани легла за палиативни грижи вече се приемат само военни. Подобно е положението и в повечето други лечебни заведения. Освен клинична пътека за онкоболни в последен стадий трябва да се създадат такива и за други заболявания, смята ген. Тонев.

Няма коментари: