сряда, 20 април 2011 г.

Пускат бели вощеници с печат срещу измами

Точат църковната каса със свещи менте
Китайци и роми ги леят от лой в нелегални работилници
Силвия Николова, В-к "МОНИТОР" 18 април 2011 година

Нелегални работилници в ромските гета или в китайски цехове бълват свещи менте от лой и ги пласират на недобросъвестни попове. След като се сдобият с контрабандната стока те не отчисляват нито лев в митрополиите, но трупат тлъсти пачки за себе си, установи репортерска проверка на „Монитор”. В резултат на тази практика производството на синодалната свещоливница в столичния кв. Илиянци рязко намалява. От 400 тона вощеници през 2009 г. през 2010-а тя е произвела 300 тона, а от началото на година досега по-малко от 2 тона.Същевременно продажбата на свещи в храмовете не е намаляла, но те са от нелегални производители, разкриха от Светия синод.За да бъде прекратена порочната практика, митрополиите вече започват да зареждат храмовете с бели свещи с печати върху всяка. Те са отлети в синодалната свещоливница в столичния квартал Илиянци. Така с оцветените вощеници те се надяват да засичат по-лесно и безпогрешно фалшификатите.Един килограм свещи от синодалната свещоливница в столичния кв. Илиянци свещениците купуват за 3.60 лева.

От продажбата им в храма те получават 40 лева

От тях са задължени за привеждат на съответната митрополия 28 лева, от които се формират заплатите и осигуровките на духовниците, а 12 лева остават за храма. Доставката на едро на имитациите от ромските работилници обаче става на четири очи, като за количествата, внесени нелегално в черквите, документи не се издават. Частниците продават на поповете един килограм за 7 лева. След продажбата му от него те печелят 33 лева чиста пара, без да броят нито стотинка в митрополията, обясни схемата духовният надзорник на Видинската епархия архимандрит Поликарп. От тези комбинации Българската православна църква губи милиони всяка година, обясни той. Само в Ломската духовна околия, която е към Видинската епархия, попове са подяли църквата по тази схема с продажбата на 4 тона свещи от началото на годината досега на стойност 40 000 лева, разказа архимандрит Поликарп.В повечето селски черкви поповете я карат по схемата „Бог високо, владиката – далеко”. Там масово вместо вощеници се търгуват свещи ментета. Така е в селата Флорентин и Ясен. Незаконният
алъш-вериш със свещи фалшификати


обаче се върти и в храмовете във Видин под носа на самата митрополия. За да пре
сече порочната практика, Видинският митрополит Дометиан е разпоредил непрекъснати проверки от началото на месеца в черквите.Ловим ги всеки ден, конфискуваме ментетата, но свещениците не може да уволним. Отървават се само с мъмрене. Нямаме кадри, ако ги изгоним, няма кого да сложим на тяхно място, обясни сложността на казуса духовният надзорник Поликарп.За да ограничат поне отчасти незаконната търговия, от Великден в цялата епархия вече ще се продават само бели свещи.Откакто въведохме оцветяването,

приходите от продажбата на свещи се увеличи

над два и пол
овина пъти, разкри отец Георги Паликарски – епархийски наместник на Дупнишката духовна околия, която е към Неврокопската епархия. Преди постъпленията бяха нищожно малки, тъй като жълтите фалшиви свещи по нищо не се отличаваха от оригиналните. Налагаше се да просим пари всеки месец от Софийската митрополия за заплатите и осигуровките на духовниците и издръжката на храмовете, обясни той и подчерта, че след рестриктивните мерки Дупнишката духовна околия успява не само да се самоиздържа от продажбата на оригиналните свещи, но и да заделя пари за неделни училища и благотворителност.
Във Ватикана и Русия са само от восък
Cвещи само от восък се палят в храмовете във Ватикана. Там те са бели, не омекват и горят дълго, без да пушат. Традицията се спазва от векове. Нещо повече, още през Средновековието е било наредено свещите да се правят само от български восък заради високото му качество. Ватикана вече си доставя този материал от други страни, сред които е и Румъния. Восъкът, за разлика от замаскирания с церазин парафин, не издава миризма, не изпуска сажди от фитила, както се случва в черквите у нас, и така не опушва стенописите.Ако някой иска да види каква е разликата между оригинала и ментето, може да си купи червена пасхална свещ от чист восък от руската църква „Свети Николай” в София. Тя е произведена в девическия манастир „ Света Екатерина” в Беларус и е от качествен материал. Независимо че е оцветена, тази свещ също не дими, не клюмва още при запалването и догаря докрай без остатък. Свещи от чист восък у нас могат да се купят и в девическия манастир в село Ресилово край Сапарева баня. Там те са в натуралния цвят на пчелна пита и са внос от Гърция. При запалване издават лек дъх на мед. Такива са всички вощеници, които се продават в южната ни съседка. Там не се подават през прозорчето на будката в храма от клисарка, а са оставени в кутии при входовете на самообслужване. Вярващите взимат, какъвто размер и за каквато цена искат, и пускат стойността в касичката.

Свалят расото за нелегални артикули в храма

Строги наказания, включително и разпопване за продажба на свещи менте и нелегално внесени църковни сувенири и предмети в храма предвижда проектът на новия правилник за църковните санкции и наказания, който ще приеме на свое заседание Светият синод след великденските празници. Строгите санкции ще важат за всички, дори за архиерейски наместници, ако се окаже, че са нарушили финансовата дисциплина или са уронили имиджа на църквата. Мярката се налага заради масовата практика в отдалечените населени места и там, където по-рядко отиват инспектори от митрополиите, да се продават фалшиви свещи от лой, купени от нелегални работилници, а не от свещоливницата в квартал „Илиянци”, а след това пласирани без нито стотинка от приходите да влезе в епархийските каси. Низвержение очаква и всеки расоносец, дръзнал да върти далавери с църковни имоти и имущество.Синодалните ни архиереи предвиждат да заковат и единни цените на кръщавките, венчавките, опелата и всички треби за цялата страна. Сега всеки митрополит ги определя за своята епархия, а поповете по енории си позволяват също да вдигат или свалят цените по свое виждане.

Няма коментари: