петък, 15 април 2011 г.

Синодът въвежда нов ред за сватбите


Второ венчило само с разрешеaние от владиката


Бракосъчетанията в църква забранени до Великден

Силвия Николова,В. "МОНИТОР, 13 април 2011 г.


Разведените ще бъдат венчавани в църква занапред само след разрешение от митрополита на епархията. Това съобщи за „Монитор” Ловчанският митрополит Гавраил и уточни, че строгата норма важи за православните християни, които са сключили и църковен брак по време на първата си сватба. Към молбата за разтрогване на венчанието трябва да е приложено решението за прекратяване на брака от съда, както и църковното свидетелство, което след произнасянето на епархийския съд се унищожава служебно. Дори един от младоженците да е разведен, двойката няма да може да мине под венчило, ако разведеният не покаже заверено писмо-разрешение от своя митрополит и
нотариално
заверена клетвена декларация,

че действително се е развел. Тези изисквания въведе вчера със свое решение Светият синод. Досега второбрачни минаваха под венчило само с устно потвърждение пред свещеника. Сега се случва свещеници да венчават хора, които фактически пред Бога и църквата са все още в брак, независимо от съдебното решение, защото те не съобщават, че са имали венчание, което не е разтрогнато, отбеляза Ловчанският митрополит Гавраил.

Между
50 и 80 лева

струва в различните епархии издаването на писмо - решение с подписа на съответния митрополит и печат за прекратяване на църковния брак, срещу което човек може да се венчае повторно. Изискванията ще важат за всички православни християни с изключение на свещениците. По изключение уставът на Българската православна църква допуска те и да се разведат, след като са ръкоположени и да продължат да служат, но нямат право да сключват брак повторно, подчерта дядо Гавраил.Венчавките са абсолютно забранени до Великден, тъй като сме в пост, припомни пък Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Само в изключителни случаи, ако мъжът заминава рейнджър в чужбина, например, или булката е в напреднала бременност, свещеникът има право да направи компромис и да ги бракосъчетание в храма, обясни дядо Кирил. Той обаче подчерта, че по време на Страстната седмица, която започва от понеделник и в която християните отбелязват залавянето и съдът на Иисус Христос и разпъването Му на кръста, венчавки не се допускат под никакъв претекст.

Няма коментари: