неделя, 3 юли 2011 г.

Всички православни църкви почетоха 40-годишнината от интронизацията

Дядо Максим става почетен гражданин на София
Фандъкова дари Светейшия с уникален антикварен часовник




Силвия Николова,

в. "МОНИТОР", 4 юли 2011 г.


Патриарх Максим да бъде почетен гражданин на София. Това ще гласува общинският съвет тази седмица, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова вчера по повод 40-годишнината от неговата интронизация за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит. Напълно логично е той да получи това признание, добави тя.
С празнична света литургия в катедралния храм “Св. Александър Невски” започнаха тържествата вчера по повод празника на светейшия. За тях пристигнаха специално още в събота представители на всички православни църкви. Още преди започването на светата литургия вчера, с половин час по-рано, още в 9 часа в храма пристигна

председателят на Народното събрание Цецка Цачева


със съпруга си. Почти по същото време пристигна и Симеон Сакскобургготски, а след него кметът на столицата Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, кандидатът за кмет на БСП Георги Кадиев, дипломатии и стотици вярващи. Точно в 9,10 часа в храма дойде и патриарх Максим, а след това, независимо от 96-те си години, почти сам се приготви за службата. Почти цял час по-късно, в 10,26 ч, когато тя бе почти преполовена, а хората следяха с огромен интерес и благоговение служението на светейшия дядо Максим, в катедралата влезе и президентът Георги Първанов, прекръсти се набързо и застана между Цачева и Сакскобургготски, който през това време четеше «Символа на вярата”.
Поне да не беше заставал най-отпред, щом е закъснял, какво от това, че е президент, не се стърпя и се провикна възмутена гражданка в храма. Ропот по повод закъснението се чу и от други страни, но заради светостта на случая хората скоро овладяха гнева си.
Вече 40 години съм скромен патриарх български и митрополит софийски и с благодатната помощ и сила изпълнявам отговорно църковното си дело. Това каза дядо Максим след многолетствието, изпято от духовниците и миряните по повод 40-годишното му служение като глава на БПЦ. Той е най-старият архиерей на този пост в православните църкви.
Патриарх Максим е не само най-възрастният патриарх в православния свят, но е и жива история, заяви рано сутринта вчера пред ИТАР-ТАСС Воронежкият и Борисоглебски митрополит Сергий, който води делегацията на РПЦ за тържествата.
Преподавайте точно и свято божията истина така, както и досега сте я преподавали, но с много разбирателство помежду ви, заръча дядо Максим на духовниците.
Изключително скъп антикварен часовник подари на светейшия кметът на столицата Йорданка Фандъкова.


Уникатът е германски, от марката “Юнхаус”


и е произведен в периода между двете световни войни. По мнението на познавачите той е изключително рядка вещ и е мечта и за най-запалените колекционери.
Много търсих точно този подарък, защото знам, че светейшият харесва старинните часовници, и много исках да го зарадвам, обясни Фандъкова по-късно в Синодалната палата, преди да връчи подаръка на патриарх Максим. Премиерът Бойко Борисов пък му бе приготвил


изключително красив патриаршески жезъл


направен по поръчка от злато и сребро специално за случая. Президентът Първанов му подари голяма сребърна икона на пресвета Богородица.


Чества 96 наесен

Светейшият патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит Максим навършва 96 години на 29 октомври. Дядо Максим е роден през 1914 г. в троянското село Орешак със светското име Марин Найденов Минков. Той произхожда от род, прочут в Троянския край със столетниците си.
Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим, а през 1947 година с решение на Светия синод е издигнат в духовен сан архимандрит от един от най-авторитетните в близкото ни минало епископи - Доростолския и Червенски митрополит Михаил.
От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България през 1955 година той е назначен за главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. На този пост е до 1960 година. В края на същата година е избран и утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил - от март до юли 1971 г., митрополит Максим е наместник-председател на Светия синод.На 4 юли 1971 година е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа “за” от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит. От православните архиереи в останалите църкви той е известен не само с дълголетието си и напълно запазената памет и логичност на разсъжденията, но и с факта, че независимо от многобройните искания и политически натиск в началото на 90-те години той не подаде оставка като патриарх български, позовавайки се на факта, че е избран да служи на църквата и народа си.

Няма коментари: