сряда, 2 ноември 2011 г.

Хиляди почетоха деня на Козма и Дамян

Онкоболна оздравяла след молитви в Свети Мина

Майка лекува сина си от депресия в обителта


Силвия Николова, В. "МОНИТОР"
2 ноември 2011 г.


Разкази за чудодейни изцеления по молитвите на светите безсребреници Козма и Дамян доведоха стотици вярващи от цялата страна вчера, когато се почита тяхната памет, в Обрадовския манастир „Свети Мина” край София. Обителта се слави не само с чудотворната икона на светеца воин Мина, но и с аязмото, за чиято вода се смята, че е целебна в параклиса на светците Козма и Дамян до главния храм. Някои от поклонниците бяха пристигнали още в понеделник и пренощували в страноприемницата, за да успеят за светата литургия, която започна рано сутринта в главния храм на обителта, и да се причестят. Докато архимандрит Теофаний и свещениците Борис и Ириней отслужваха в храма, готвачки доброволки от София варяха традиционния за случая курбан, който след службата беше осветен и раздаден на поклонниците. Повечето от вярващите обаче чакаха търпеливо ред да влязат в параклиса и да се помолят на чудодейната икона на светците Козма и Дамян, както и на воина светец Мина. 51-годишната Лилия беше дошла тук от ранни зори със сина си Даниел. Моли се за неговото оздравяване, момчето видимо е в дълбока депресия. „Надеждата ми е в светците, в Господа, знам случай на излекувани от такова заболяване по молитвите им, няма да се откажа, тук ще идвам всяка неделя, докато момчето ми се оправи”, нарежда с просълзени очи, но с надежда изстрадалата майка. „Ще се оправи момчето ти, аз съм една от тези, преди години бях изпаднала в депресия, но след няколко молитви тук не само, че болестта ми премина, но си намерих и съпруг, пак по застъпничеството на светиите”, опитва се да я утеши друга поклонничка. Това е Елена Маринова, която е довела за празника тук 28-годишната си дъщеря Мила. Самата тя уверява, че

животът й коренно се е променили

се подредил изключително добре, след като преди 23 години тук я довела нейна позната. Скоро след поклонението си тогава тя се омъжила сполучливо и намерила добре платена работа. Вчера Маринова се молеше за здравето на дъщеря си, която е с повишени стойности на кръвната захар. Тук стават много чудеса, толкова много, че те дори вече не ни учудват, станали са нещо като всекидневие, казва клисарката Пеца Кьосева. Тя помага в манастира от 4 години и твърди, че откакто е дошла да работи тук, от измъчвалите я дотогава ставни болки вече няма и помен. Жената се замисля кое от многобройните чудеса да разкаже. Спира се на едно от тях, за което твърди, че я е покъртило до дън душа. „Неотдавна, в продължение на месеци, всяка събота и неделя при нас идваше една жена, молеше се горещо, със сълзи на очи пред чудотворните икони. Беше ми неловко да я питам каква е мъката й. Един ден обаче тя дойде с погачи, бонбони и сама разказа. Синът й за изненада на лекарите

излязъл от будна кома след тежка катастрофа

Момчето преживяло така 3 месеца, никой не давал надежда”, разказва клисарката. Този случай е описан в книгата, в която свещениците събират свидетелства на вярващи за чудеса, случили се с тях. Петдесетинагодишна жена пък се оказала напълно здрава на контролния преглед преди онкологична операция, независимо че преди да започне да идва в манастира, скенерът показвал ясно тумор. Най-многобройни са обаче историите в книгата за заченати бебета след дълги години безплодие.

“Врачовете” помагали без заплащане


За клисарката Пеца чудесата тук вече са всекидневие.
Светците Козма и Дамян в някои краища на България са наричани „врачове” заради дара им да измолват от Бога чрез молитвите си оздравяване от тежки заболявания. Самите те приживе били народни лечители, познаващи до съвършенство действията на целебните билки. Наричат ги още безсребреници, тъй като умението си те практикували безплатно, не вземали пари, нито скъпи подаръци, следвайки съвета на Иисус Христос към апостолите.Козма и Дамян били родни братя, живели са във втората половина на IV век в провинция Асия, Мала Азия. Израснали скромно отгледани от овдовялата си майка. Те водели изключително скромен, почти аскетичен живот. За умението си те не взимали дарове. Житието обаче разказва, че веднъж това си позволил по-малкият брат – Дамян. Той взел в дар 3 яйца от излекувана от него жена. Когато Козма научил това, в гнева си обявил, че не желае да бъде погребван до брат си. След смъртта на Дамян, когато близките му търсели място за гроб, наблизо минала камила, която проговорила с човешки глас, като казала, че взетите в дар яйца били дадени от жената в името на Светата Троица и затова всъщност ги приел лечителят Дамян. Опечалените се убедили в безкористността му и го погребали до неговия брат Козма.

Обрадовският манастир е върху чудодейни извори

Обрадовският манастир „Св. Мина” е основан в късната римска епоха.
Обрадовският манастир „Свети Мина” край София е основан през късноримската епоха. През ХIІ век на това място е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, училище, скрипториум и метох на Света гора. През Средновековието той е част от Софийската Мала Света гора - пръстен от манастири около столицата. Кръстоносните походи и османските нашествия постепенно заличават обителта, но споменът за нея и за името на светеца воин Мина остава в легендите. При прокопаването на коритото на река Владайска в началото на миналия век са открити основи на сгради, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли. През 1927г. селяни случайно се натъкват на останки от древния манастир. В периода 1942 – 1945 г. Обрадовската обител е възстановена, в нея се заселват монахини. Единият от параклисите при главния храм е наречен на светците Козма и Дамян. В него е вградено аязмо с вода, бликаща под манастира, за която се смята, че е светена и целебна. От няколко години обителта разполага със сгради за пренощуване на поклонници, както и със специално уредени места за хранене, барбекю и детски площадки. На 1 ноември манастирът чества светите братя лечители и безсребреници Козма и Дамян, а на 11 ноември - деня на свети Мина, чието име носи.

Няма коментари: