четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Игумените учат монасите на добри обноски

Синодът вдига заплатите на свещениците
Ревизия търси липси за 400 000 лева в Троянския манастир

Силвия Николова, В."МОНИТОР"
9 ноември 2011 г.

Светият синод ще вдигне заплатите на свещениците от следващата година. Бюджетът за 2012 г. и увеличението на минималното месечно възнаграждение от идната година са основните въпроси, с които ще се занимаваме на следващото заседание, съобщи за „Монитор” Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.
Сега поповете висшисти получават по ведомост 300 лева, а среднистите, само със завършена духовна семинария – 240 лева заплата. Отделно от това обаче те могат да си докарат до 1500 – 2500 лева от треби. Извънредните пари обаче падат предимно в големите столични храмове от венчавки и кръщавки, те не се облагат с данък и при заплащането им за тях не се издава фискален бон. В малките градове и особено в селата духовниците са принудени да живеят с парите от заплатите си.
От май 2012 г. се предвижда размерът на минималната работна заплата в страната да стане 290 лева, сега тя е 270 лева. Ако това се приеме, ще скочат и осигуровките.
Митрополиите трябва да намерят средства за увеличаването им, ако се приеме по-високата сума. Синодът пък ще търси начини да си събере задълженията от пет епархии, които от години не са плащали задължителните отчисления от кръщанета, сватби, погребения, издаване на документи и други, обясни митрополит Кирил.

Игумените на манастири ще трябва занапред да инструктират монасите да се държат любезно с миряните, да ги изслушват и в никакъв случай да не ги нагрубяват. Подобно указание за добри обноски се подготвя в момента в синода, съобщиха администратори от Синодалната палата, които подготвят есенната сесия на архиереите. Тя ще бъде открита на 15 ноември, ще продължи близо две седмици. До края на коледните пости, на 25 декември, синодалните ни старци няма да заседават, а ще се уединят в епархиите си за молитви и пост.
Проверки на ревизорите от синода показват, че задълженията им възлизат на близо 600 000 лева. Само Софийската митрополия дължи 180 000 лева, но тя вече е започнала да покрива на траншове неплатените си отчисления към синода.
По време на сесията си архиереите ще искат обяснение и от бившия игумен
на Троянския манастир Теодосий, който загроби обителта със сувенирчета, купени от близки на приятели за препродажба в манастирските будки. Стойността на стоката, която не може да бъде продадена вече няколко години, е за хиляди левове. Ревизия там е установила липси за 400 000 лева за периода 2006 г. - февруари 2011 година.
Синодалите ни ще привикат и игумена на Бачковския манастир Агатонийския епископ Борис заради грубо отношение към миряни по време на рождения ден на патриарх Максим, който бе отпразнуван там на 29 октомври, съобщиха още от Синодалната палата. На тържествения обяд той допуснал да сервират руси красавици с дълбоки деколтета. Жените от кухнята и икономката пък той нагрубявал с нецензурни епитети пред самия патриарх.

Няма коментари: