сряда, 23 ноември 2011 г.

Разбраха се с министър Павлова за нова сграда

Бутат крило от приюта на отец Иван
Местят временно обитателите във фургони край Нови хан

Силвия Николова, В. "Монитор", 23 ноември 2011 г.

Новото крило на църковния приют в Нови Хан ще бъде разрушено, защото е построено незаконно, а хората, които живеят в постройката, ще бъдат подслонени на друго място. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова вчера след извънредна работна среща в министерството, на която освен настоятелят на приюта отец Иван присъстваха още министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, омбудсманът Константин Пенчев, представители на Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, областната управа, пожарната и Софийската митрополия.

За спорната постройка няма издадено разрешение за строеж


и по смисъла на Закона за устройство на територията от 2003 година, нито една сграда или постройка, по които са започнали строителни дейности не може да бъде узаконена впоследствие, подчерта министър Павлова и за безкомпромисността на закона посочи импозантните незаконни сгради на митничари във Веселото село, които през пролетта паднаха под зъбите на багерите. Тя припомни, че строителството на новото крило към приюта на отец Иван в Нови хан е започнало през 2008 година, независимо че няма документи. Павлова уточни, че старата постройка, която е от 1983 г., е законна, за нея няма никакви проблеми и тя ще продължи да действа, а хората, живеещи в нея, ще останат да я обитават. Дълбоко признателни сме на отец Иван за социалната ангажираност и всичко, което прави за децата, за техните майки и всички възрастни хора, на които е дал подслон, но не можем да направим никакво изключение. Можем обаче да помогнем с осигуряване на подслон за хората в новата сграда, която ще бъде съборена, подчерта министър Лиляна Павлова. Събарянето на незаконната пристройка към приюта, която е на три етажа върху гредоред,

много дърво и леснозапалими преградни стени


между стаите без противопожарни кранове, трябва да приключи най-късно до 6 декември. Това е крайният срок, даден в решението на ДНСК, което е потвърдено и с постановление на Висшия административен съд. Към момента тя е обитавана от 40 човека, като близо половината от тях са деца и юноши. Сам, с ръцете си и моите хора ще развалим строежа, за да запазим материалите. Всяка дъска, всеки пирон там са купени със средства на дарители, така изрази примирението си след срещата отец Иван, който категорично отстояваше позицията до понеделник вечерта, че няма да позволи дори керемида да падне от постройката. Материалите ще запазим за нов градеж, за който вече ще си извадим всички документи, добави съкрушено старецът. По думите му националисти в Нови хан подклаждат настроенията на местните хора срещу хранениците му. Той илюстрира думите си с надписи по спирките в селото, в които се казва „Попе, ако не разкараш циганите си, ще те подпалим!”. Живеещите в незаконната сграда сега няма да останат на улицата, след като тя бъде съборена. Те ще бъдат настанени във фургони в местността Побит камък на 2 км от Нови хан върху църковна земя. По време на работната среща министър Лиляна Павлова е предложила хората да бъдат настанени в държавна сграда в Челопечене, но отец Иван е отказал.Не мога да ги оставя там, те имат нужда от грижи и контрол, а аз трудно ще мога да пътувам всеки ден дотам, аргументира се свещеникът.
.
Софийската митрополия дава пари за проекта
Софийската света митрополия ще поеме всички разходи за проектосметната документация и за самия проект за новата сграда на приюта, както и за всички документи, които трябва да бъдат извадени, за да се получи разрешение за бъдещия строеж. Това обяви вчера викарийният епископ на митрополията Йоан и добави, че митрополията неведнъж е предлагала помощ на отец Иван, но той е предпочитал да действа на своя глава. Уважаваме неговата дейност, но той действа на принципа на Александър Македонски: „Мисленето спира действието”. В църквата обаче този принцип е неприложим, категоричен бе епископ Йоан. По време на срещата вчера отец Иван изрази съгласие да се вслушва повече в съветите на епископите от Софийската митрополия и на патриарх Максим, който е и Софийски митрополит. Общо 145 души живеят в двете крила на приюта в Нови хан сега, от тях 60-ина са деца.
До Коледа настаняват всички без подслон

До 19 декември Министерството на труда и социалната политика ще направи анализ на семействата в приюта, които могат да бъдат настанени при близки и роднини. За онези, които няма къде да бъдат подслонени, ще бъдат предоставени места във фургоните. Впоследствие в местността Побит камък, на църковната земя, отец Иван се стяга да построи нова сграда, но след като преди това уреди всичките й строителни документи. Ние, като държавна институция, се ангажирахме да подпомогнем чрез областния управител и кмета за по-бързото предоставяне на необходимите документи, включително разрешение за строеж на терена, на който с помощта на бизнеса в региона да осигурим финансиране, за да бъдат изградени законни нови постройки за нуждаещите се, подчерта министър Лиляна Павлова.

Няма коментари: