вторник, 24 юни 2008 г.

... ... ...



Еврочленството ни поболя и разори

Мрем най-млади на континента. Треперим от страх заради инфлацията

СИЛВИЯ НИКОЛОВА
в. "Монитор", 25 юни 2008 г.

Българите сме сред най-болните нации на континента. Освен това сме и най-бедни. Смъртността у нас се увеличава със зашеметяващи темпове от 1992 г. насам. По-тревожното обаче е, че след присъединяването ни към Европейския съюз злокобната тенденция не само не е намаляла, но се и запазва. Данните са от изследване по проект на ЕС за всички бивши социалистически страни.
Вчера Евростат обяви, че България е на 27-о място по брутен вътрешен продукт на глава от населението, което я прави най-бедната държава в Европейския съюз. Народът у нас е най-песимистично настроен по отношение на инфлацията. 51% от българите смятат, че това им е основният проблем в момента.

още...
Еврочленството ни поболя и разори

Мрем най-млади на континента. Треперим от страх заради инфлацията

СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Снимка: "Монитор"

Българските пенсионери изглеждат далече по-стари от връстниците си в Европа.

Българите сме сред най-болните нации на континента. Освен това сме и най-бедни. Смъртността у нас се увеличава със зашеметяващи темпове от 1992 г. насам. По-тревожното обаче е, че след присъединяването ни към Европейския съюз злокобната тенденция не само не е намаляла, но се и запазва. Данните са от изследване по проект на ЕС за всички бивши социалистически страни.
Вчера Евростат обяви, че България е на 27-о място по брутен вътрешен продукт на глава от населението, което я прави най-бедната държава в Европейския съюз. Народът у нас е най-песимистично настроен по отношение на инфлацията. 51% от българите смятат, че това им е основният проблем в момента.Българската нация е влязла в Европейския съюз като една от най-болните и за двете години на членството ни продължава да е в челната класация по този показател. Същевременно преждевременната смъртност у нас настъпва близо 4 години по-рано, отколкото при жителите на държавите от централната част на континента. Това показват данни от изследване по "Проект за премахване на различията в здравеопазването в ЕС". Те са събирани сред всички страни на Евросъюза.
Докато в ЕС мъжете умират преждевременно към 76-ата си година, то у нас това се случва на 69 години. При европейките събитието настъпва на 82-рата година, а при българките средно към 68 години и 8 месеца, съобщи директорът на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов. Злокобната тенденция е започнала още през 1992 г., но в последно време се задълбочава, обясни специалистът.
На всеки кръгъл час в България умират преждевременно по 9 човека. Най-често те издъхват от сърдечносъдови заболявания, рак и травми. Изследването показва още, че в 80% от случаите това е било предотвратимо, но ненаправените профилактични прегледи и закъснялото лечение са осуетили тази възможност, изтъкна пък доц. Никола Василевски - ръководител на направление в центъра. Като причини за заболяванията той изтъкна тютюнопушенето. От болести, причинени от него, всяка година умират 20 000 човека. Пиенето, солената и мазна храна са другите причини, поради които българинът си отива без време.

Треперим от страх заради инфлацията


Българите са сред най-песимистично настроените нации в ЕС по отношение на инфлацията, а 51% от тях смятат, че това е основният проблем в момента, показва проучването "Пролет 2008" на Евробарометър. По данни на Националния статистически институт нивото й у нас за месец май е 15 на сто, а от началото на следващия месец са предвидени повишения в цените на газа, електроенергията и парното. Същият е делът на французите, които смятат, че растящите цени са най-големият проблем пред страната им. Още по-песимистично настроени Естония (54%), Австрия (54%), Литва (63 на сто) и Словения и Латвия с по 71 на сто. Най-малко обезпокоени са в Швеция - едва 9 на сто от анкетираните смятат, че това е главният проблем пред страната им. Безработицата е най-голямото опасение на португалците (49%), унгарците (41%) и гърците (40%), а средното ниво за ЕС е 24 на сто, което я превръща във втория най-значим проблем след инфлацията за европейските граждани. Българите са по-скоро отрицателно настроени и по отношение на насоката, в която се развива страната. 28 на сто от запитаните смятат, че нещата се развиват в правилната посока, а 40% са на обратното мнение.

Според изследване на Евростат

България е първа по бедност на континента

Най-добре са Люксембург и Ирландия


Снимка: Монитор

Младите хора в малките градове трудно намират работа предимно заради ниската си квалификация.

България е на последно място сред 27-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, става ясно от публикуваните последни данни на Евростат.
От Евростат посочват, че Люксембург е най-богатата държава по показателя БВП на човек, като изпреварва следващата я на второ място Ирландия почти два пъти.
По паритет на покупателната способност БВП на глава от населението в Люксембург през 2007 г. е надхвърлил три пъти средния показател за ЕС.
Паритетът на покупателната способност е макроикономически показател, чрез който се уеднаквяват различните стойности на валутите в отделните държави.
От Евростат съобщават още, че показателят за Люксембург е изкуствено завишен заради големия брой работници чужденци, които работят в малката държава и увеличават нейния БВП, без обаче да живеят там.
Това намалява броя на хората, върху които се разпределя реалният БВП на страната.
Второто място на Ирландия пък се дължи най-вече на факта, че страната в най-максимална степен успява да се възползва от фондовете на ЕС.
България, която се присъедини към Евросъюза през миналата година заедно с Румъния, има най-ниския БВП на глава от населението, изпреварвана със съвсем малка разлика от северната си съседка.
Спрямо 2006 г. големите европейски икономики - Франция, Германия и Италия, са намалили съвсем слабо своите показатели.
Трети по доходи са холандците, а четвърти гражданите на Австрия. Най-близо до средния доход за Евросъюза е Италия, която вече е изпреварена от Испания, макар икономиката на последната да е с по-ограничени възможности, сочат данните на Евростат.
Накратко

"Апокалипсис сега - "

Когато преди 22 години Франсис Копола започва работа върху филма си "Апокалипсис сега", никой не вярва, че ще го завърши. Снимките продължават 16 месеца, монтажът - 9. Всичко това довежда режисьора до пълен финансов крах, крайно физическо изтощение и психически срив. Когато обаче лентата тръгва по екраните, се оказва, че Копола е направил шедьовър. И съдбата го изстрелва на върха.
Съдбата българска някак си сякаш се родее и с Копола, и с неговия филм. Спор няма, ако той реши да снима "Апокалипсис сега" - 3, (2 вече засне преди няколко години), да заповяда в България. Сюжети бол. На всеки час умират 9-ма, живеел средно по 4 години по-малко от европейците - факти, достатъчно силни за сюжет на филм . Почти толкова превъртат за същото време.
Приликите обаче свършват дотук. Защото, ако съдбата си игра с Копола две години, нас българите подмята вече 20. Трябваше ли Евросъюзът да забележи гробовната тенденция в родината ни и да прави програми за ограничаването є, след като здравните ни стратези две десетилетия се кълнат, че по-добра от нашата здравна реформа няма. (С. Н.)

Няма коментари: