понеделник, 16 февруари 2009 г.

Дажба 62 мл концентрат за мъжете и 31 мл за жените дневно

ДВА ДНИ СУХ РЕЖИМ СЕДМИЧНО

Силвия Николова, В-к "МОНИТОР", 17 февруари 2009 г.

Поне два дни седмично човек трябва да не близва дори капка алкохол, за да не увреди здравето си.
Това е една от препоръките на Министерството на здравеопазването, залегнали в Националната програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол, чийто проект се подготвя в момента, съобщи за "Монитор" завеждащата отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ д-р Маша Гаврилова. Програмата обхваща периода 2009-2013 г.
Изчислихме, че допустимата дневна консумация на концентрат е около 62 грама за мъжете и 31 грама за жените. Това е пределното количество, за което се смята, че носи минимален риск за здравето.
За мъжете са допустими до 200 мл вино или една бира, а жените 100 мл вино или половин бира дневно.
За злоупотреба с алкохол се смята, ако човек пие 875 и повече мл концентрат седмично за мъжете и над половин литър за жените, уточни д-р Гаврилова. Зависимите от чашката у нас стават все повече, но не е ясно точно колко са те. Затова се предвижда мониторинг за уточняване на пристрастените към алкохола, добави тя.

През 2006 г. са регистрирани 15 779 болни с психични и поведенчески разстройства, дължащи се на злоупотребата с алкохол. Това са 205.5 човека на сто хиляди българи, като най-голям брой от тях са в областите Бургас (2781), София (1500), Перник (1117) и Ловеч (1071). Пиещите българи живеят 10-12 години по-малко от въздържателите. Програмата цели да намали консумацията на алкохол сред децата до 18 години с 50 на сто и до 20% сред тези 18 до 25 години. По наблюдение на лекари 10% от малформациите при бебета са в резултат на злоупотребата с алкохол, а 20% от всички трудови злополуки са след обилна почерпка. За ограничаването им се предвиждат обучения на учители и лекари за пропагандиране на здравословен начин на живот, ролеви игри в училищата и ангажиране на църквата за разясняване вредите от алкохола. Ще бъде открита и денонощна телефонна линия за консултация на хора, които имат проблеми с пиенето и на техни близки.

76 милиона алкохолици по света
От 2 млрд. души по света, които консумират алкохол, 76.3 млн. души са зависими от пиенето и с различни разстройства, причинени от него, съобщи Световната здравна организация. 30% от случаите на рак на хранопровода, на белите дробове, цирозата на черния дроб, убийствата, епилептичните припадъци и катастрофите се дължат на него. Около 23 милиона са зависимите от алкохола европейци. От няколко години на континента се наблюдава тенденция все повече хора да пийват повече от 5 питиета едно след друго. Щетите за близките на зависимите от алкохола се изчисляват за около 68 млрд. евро. Загубите за икономиката и стопанството на ЕС годишно заради отсъствия от работа в резултат на запой са между 9 и 19 млрд. евро, а безработицата заради пиянство струва на осигурителните фондове около 23 млрд. евро. Общите материални щети от консумацията на алкохол за Евросъюза се изчисляват на 125 милиарда евро.
В същото време злоупотребата с алкохол е причина за много престъпления. В Естония 80% от криминалните прояви, извършени от млади хора, са причинени след пиене. В Норвегия 53% от жертвите на изнасилване посочват, че техните насилници са консумирали алкохол преди акта на насилие, а в Руската федерация 75% от арестуваните за убийство са консумирали алкохол.

Коментар

Чиновникът посегна и на последната ни радост

"Посегнаха и на малките ни радости! Режат ни ги, като едното стой та гледай. На мъката ни да бяха посегнали, от малките радости сами щяхме да се откажем!" Ей такива работи си приказваха вчера в трамвая двама господа с бомбета и найлонови чанти в ръцете, от онези на ситното райе, с които госпожите им ги пращат на Женския пазар да купят това - онова по-евтино. Пък, ако остане по някой и друг лев от пенсията, да им сипят и по половинка наливна сливовица - и за зъбобол, и за главобол, все цяр е.
Защото по нашите географски ширини тя, сливовицата, както и всякакъв друг алкохол, се пие не от кеф, а от мъка. Пие се по всяко време и във всякакви количества.
Здравното министерство обаче реши да наложи дажба - 62 млл концентрат дневно за мъжете и 31 млл за жените. И два дни на сух режим седмично, за да не ни болят сърцата. За душите обаче чиновниците не казват нищо.
Нашенецът обаче не е от тези, дето забравят, като пийнат едно-две на гладно. Отколе той си знае, че ракията, особено когато е с шкембе чорба, е най-паче лек, после - всичко останало. Затова и не хваща вяра на препоръки и програми на МЗ, та били те и въз основа на директива на Евросъюза срещу пиянството. Българинът ще си пие и занапред на воля, колкото му душа иска. А то сърцето все някак ще издържи, нали е тренирано не от вчера на всякакви градуси и всевъзможни житейски преходи.





Няма коментари: