сряда, 4 февруари 2009 г.

Родители в паника:


Секти пак ловят жертви

Последователи на Висарион отново шетат у нас

Силвия Николова, в-к "Монитор", 2 февруари 2009 г.

Нерегистрирани секти пак ловят жертви у нас. Хора на Сергей Тороп, известен като Висарион, отново са се появили в Бургас и Варна и в частни разговори се опитват да вербуват българи за селището на сектата в Сибир, съобщиха близки на потърпевши.
Тя съществува под прикритието на екоселище “Градът на Слънцето” в Краснодарския край езерото Тиверкул и заема доста голям периметър между няколко села. По онези места са се намирали едни от най-страшните сталински лагери.
Новият "Христос", както се самоопределя Висарион, е милиционер от брежнево време, лекуван е от алкохолизъм, гражданското му име е Сергей Тороп. Измъчва хората с безсъние, прекарано в молитви и медитация пред снимката му, вегетарианска храна, забрана за употреба на лекарства и лекарска помощ. Сергей Тороп, както е неговото гражданско име, принуждава хората да работят непосилно без заплащане, а произведената продукция продава.
Сектата на Висарион не е регистрирана у нас, разясниха от Дирекцията по вероизповеданията.
В нея се проповядва многоженството и дори се правят своеобразни рейтинги на любимите за месеца жени на месията, за какъвто се обявява той. Сектата на Сергей Тороп е една от най-страшните тоталитарни секти в света. Теолозите откриват в нея белези от Клонка Давидова. Нейн клон в София, прикриващ се зад екофондацията “На зазоряване”, действаше до неотдавна. Сега обаче той се е изнесъл от офиса си на ул. “Бачо Киро” 22, установи репортерска проверка на МОНИТОР.
По мнението на богослови хората на Висарион са насочили опитите си за вербуване на наивници към други градове, тъй като в столицата контролът е най-завишен към дейността на нерегистрирани религиозни
общности.
Секта зомбира ученици в Интернет. Тя се прикрива под названието “Master school”, стана ясно преди дни. По думите на родителите не е изключено те да са събирали и лични данни за тях. Сигналът за новата секта е подаден от столичанинът Красимир Паскалев. От него става ясно, че след като общуват месец-два в мрежата със сектантите, децата отказват да общуват с близките си и се отказват от приятелите си.

Текст под снимка: Хората на Висарион в София преместват дейността си в други градове, за да избегнат санкции Снимка: Авторката
Българка мизерства две години в Сибир

Тридесет и две годишната българка Светла Георгиева оцеля психически и физически, след като живя при крайна мизерия в селището на сектанта Висарион в Сибир. В продължение на две години бургазлийката се е прехранвала с овесени каши и булгур. Още тридесетина наши сънародници пребивават в момента в селището, наречено от лъжемесията "Град на слънцето" край Тиверкул. Всички те са без постоянно местожителство, заминали са с тримесечни туристически визи, които на повечето от тях срокът е изтекъл и пребиваването им е нелегално.
Именно просрочена виза се оказва печелившата карта на Светла Георгиева. Заради нея тя е върната в родината. Така сънародничката ни успява да се спаси от тоталното сектантско вербуване на бившият милиционер и лекуван от алкохолизъм Сергей Анатолиевич Тороп, каквото е истинското име на самообявилият се за прероден Христос ексцентрик и добър използвач на човешките слабости.
През 2000 г. завърших агрономство, но не успях да си намеря работа. Това ме докара до депресия. Срещнах един познат - последовател на Висарион. Заминахме с една група българи с туристически визи. Там ме настаниха в къща с две семейства. В Града на слънцето се спазва строго вегетарианството. Ядяхме предимно каши. Картофите, морковите и червено цвекло бяха деликатес. Децата страдат от рахит, Висарион забранява да им се дава дори мляко. Рядко викат линейка за болен, хората мрат или полудяват, разказва Светла.

Висарион се представя за превъплътения Христос







Московски лекари се борят за живота на момичето сянка, живяло 5 години в сектата



Интервю:


Незаконните се крият зад фондации, там се разпределят средства
Опасните групи заличават следите си в Интернет, казва Здравко Ненов – специалист по изследване на новите култове и издател на християнска литература


Здравко Ненов

- Г-н Ненов, напоследък в България отново има сигнали за дейността на нерегистрирани вероизповедания и култови практики. Активирали са се представители на Висарион, а също и на нерегистрирана като вероизповедание организация, афишираща се като “Master School”. След като бяха изнесени данни за последната, сайтът й вече трудно се отваря. Означава ли това, че те наистина са опасни или става въпрос за обичайна родителска загриженост?
- Не може да се каже, че са безобидни. Заличаването на сайт на религиозна или друга подобна група или изчистването на някои данни от него е обичайна практика за тези хора. Такова действие е много типично за някои секти, като тази на Муун. Когато бъде разкрита дейността им и оповестена, те просто сменят своята физиономия и мимикрират, за да не могат да бъдат проследени. За да бъде направено това, трябва да се отиде и види на самия адрес. Познават се по самите им приказки.
- “Mastyer School” обаче развиват дейност само в Интернет чрез сайт, от който контактуват с хората.
- Проследяването на верски групи по Интернет е много трудно, почти невъзможно нещо от обикновен човек. Специалните служби обаче имат необходимите средства да го направят така, както се проследява произходът на сайтове за детска порнография или прокламиращи тероризъм, например.
- Как е решен този въпрос в Австрия, където Вие живеете?
- В Австрия, както и в много други европейски държави, има служби, които действат в такива случай, щом получат сигнал, независимо дали той е от граждани или от организация. Тук за такъв сигнал може да бъде уведомено дори кметството, което на свой ред дава точна информация как да се действа по-нататък и дори съдейства при нужда. Организацията в това отношение е много стройна и добра.
- Как най-често действат и в чужбина, и в България нерегистрираните вероизповедания?
- Обикновено в съдебното решение за регистрация, което е за неправителствена организация, е вписана дейност благотворителност, но не са признати като фондация с обществена полза. Ако бяха, държавата щеше да ги проверява и контролира непрекъснато, както изискват нормативните документи. Останалите са частни, плащат 6% данък, а самата организация е място за разпределяне на средства.


Цял град срещу строеж на молитвен дом Гонят свидетели на Йехова в Габрово
Мариана Мандичева
кор. на в-к "Монитор"


Втора седмица в Габрово върви подписка, организирана от ВМРО срещу решението религиозната общност “Свидетели на Йехова” да построи молитвен дом в града. Само в най-представителния храм в града – “Успение Богородично” са събрани над 400 подписа. Адвокати на общността намерили вратичка в Закона за устройство на територията, с което убедили общината да издаде разрешението, обясниха пред “Монитор” габровски общинари. В документите с искане на разрешение за строеж адвокатите на общността упоменали само това, че ще строят обществена сграда, което има много широко тълкуване. Така те успели да убедят общинските служители да им издадат разрешителното, макар общината преди това е отказала документа на вероизповеданието. По този начин на 14 януари е подписано официалното разрешение за строеж от общината. Теренът на ул. “Иван Андрейчин” в квартал “Бичкиня” вече е разчистен за строителството.
“Ще го събаряме”, категоричен е областният лидер на ВМРО в Габрово Тодор Тодоров. Подписката е разпространена в четирите православни храма в града, както и в кв. “Бичкиня”, където хората са крайно против изграждането на този молитвен дом.
В края на миналата седмица момчета и момичета са раздали стотици листовки в града против изграждането на такъв молитвен дом.
“Това е религиозна секта, която забранява почитането на националните символи и да се участва в избори. Още по-страшно е, че тези хора не приемат нито кръвопреливането, нито кръводаряването. Обявяват се против донорството и присаждането на органи. Против разбиранията им е да се ходи на психиатър, да се чете литература извън тяхната, да се спортува, да се общува със съседите”, коментира лидерът на ВМРО в Габрово Тодор Тодоров.
“Възрастни мъже и жени, членове на сектата, обикалят по двойки от къща на къща града, представяйки се за богомолци, които четат библията. По този начин те прилъгват наивните”, сподели пред “Монитор” майка на дете, което замалко да стане тяхна жертва.
“Свидетели на Йехова е регистрирана в България през месец октомври 1998 г. по Закона за вероизповеданията. В много европейски страни тази религиозна общност е забранена и смятана за опасна. Счита се, че у нас “Свидетели на Йехова” са успели да привлекат около 1700 души.

2 коментара:

Sylvia Nikolova каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Sylvia Nikolova каза...

На личния си майл получих следния коментар от бъдещ католически богослов. Като имам предвид важността на казаното от него, си позволявам да го публикувам по-долу:

Elko Terziyski
Zdravei!!!
Radvam se che pishesh za tezi opasni sekti. Osven vsichki tezi narushenia koito nosi sys sebe si tazi sekta ima i oshte po vajni za nas hristianite naruszenia koito ne sa syglasni s nashata viara. Pri svidetelite na iehova Isus Hristos e sytvvorenie a ne Bog. Olicetvoriava arhangel Michail. Sveti Duch syshto ne e Bog, koeto oznachava che cialata Troica koiato e fudamentalna istina za nas tuk e postavena pod vypros. Osven tova ima problem i s svyrsheka na sveta kydeto tazi sekta tvyrdi che shte bydat spaseni samo 144 000 dushi - Millenarizym, koito e plod na taka narechenia Biblien Fundamentalizym, koito pravi tazi sekta mnogo opasna.
Ako iskash mojesh da dobavish tezi informacii. Za nas hristianite syshto sa mnogo vajni.
Elko