вторник, 16 февруари 2010 г.

50 бона за утроба под наем

Заобикалят закона с фиктивно дарение на яйцеклетки

Силвия Николова
"МОНИТОР", 16 февруари 2010 г.

Бездетни български двойки броят между 20 000 и 25 000 евро, за да им износят жени бебетата в чужбина. Толкова струват утробите под наем в Украйна, където сурогатно майчинство е узаконено, съобщи председателката на фондация "Искам бебе" Радина Велчева. В тази сума влизат както самото имплантиране на оплодената яйцеклетка, така и ежемесечните акушеро-гинекологични прегледи на сурогатната майка, нейната издръжка и уреждането на документите на новороденото и неговите биологични родители, обясни Велчева.
В Украйна преди наемането двете страни подписват договор в лицензирана клиника, заверен нотариално.
На най-строги санкции, включително и затвор
като за отвличане на дете подлежи всяка жена там, ако се опита да задържи бебето за себе си след неговото раждане, разясни адвокатката Гергана Върбанова, юридически съветник към неправителствената организация. Срещу сумата от 25 100 евро клиника в Харков предоставя услугата, като 16 550 евро плаща на сурогатната майка за яйцеклетката и издръжката й, 4900 евро са за медикаменти, стимулатори и самата асистирана репродукция, а останалите 3700 евро са за евентуални лекарства и медицински грижи на наетата жена по време на бременността й. Само допреди година и половина
нашенци масово наемаха за тази работа гъркини
в Солун срещу сумата от 10 000 - 15 000 евро. Там обаче хората не могат да бъдат сигурни, че ще си получат детето, тъй като законът дава възможност на жената, която е родила бебето, да го задържи като свое, ако предяви претенция към него 20 дни след раждането му. В наши клиники за оплождане ин витро също имплантират незаконно оплодени яйцеклетки на майки под наем. Най-често това са студентки, които срещу сумата от 20 000 - 25 000 лева скланят да износят и родят чуждо дете. Жената просто заявява, че желае да дари яйцеклетка на приятелката си, която не може да има деца, за да бъде оплодена по метода на асистираната репродукция. Самото договаряне става между съпрузите и продавачката, а лекарят остава в неведение,
впримчен в измамната схема
Законът за донорството разрешава безвъзмездното даряване на яйцеклетки и сперма за ин витро оплождане. Дузина обяви за търсене на сурогатни майки са публикувани на различни български сайтове в последните десетина дни.
Изискванията са жената да е на възраст между 20 и 33 години, в добро психическо и физическо здрaве и да има родено поне едно дете.
.
Фолкпевици плащат на жени за бременност
Фолкпевици и манекенки наемат срещу заплащане жени да им износят и родят децата, за да не си развалят фигурата, съобщиха от фондация "Искам бебе".
Затова ще настояваме сурогатното майчинство у нас да бъде разрешено само по медицинско предписание, когато се отнася за случай, заяви адвокат Гергана Върбанова.

Няма коментари: