понеделник, 22 февруари 2010 г.

Вярващи и духовници излизат на мирен протест в Берлин

Силвия Николова, В. "МОНИТОР", 23 февруари 2010 г.

Старозагорският митрополит Галактион, който беше натрапен на българските църковни общини в Европа за временно управляващ епархията на Българската православна църква там, остана без свещеници. Това съобщиха за "МОНИТОР" наши сънародници, живеещи в Берлин, където е и самата митрополия. Синодалните ни старци казват днес дали ще възстановят дядо Симеон
Снимка: Екатерина Титова
Верни са му останали само трима попове, двама от които са негови съселяни от родното му село Ветрен. Това са Иван Петкин, който служи във Виена и Петър Симеонов, който отговаря за българския храм в Лион. Все още изпълнява разпорежданията на Галактион и неговият протосингел Климент, който беше упълномощен от Светия синод лично да помага на митрополита.Галактион пое управлението на епархията на БПЦ в Средна и Западна Европа през декември, след като синодалите ни уволнихатитуляра митрополит Симеон през ноември миналата година. Те го отстраниха от епископската катедра с набързо приета наредба, която е в противоречие с Устава на БПЦ от 2008 г., който самите те са приели. Наредбата противоречи дори на по-стария устав, по който църквата е работила по времето на комунистическия режим. Според устава, който е № 1 на църквата ни, митрополит се избира пожизнено и не може да бъде уволняван. Изключения се допускат само в случаите когато той е с разстроен ум или е подсъдим по силата на Наказателния кодекс и сродните му нормативни документи в страната, в която служи. Дядо Симеон обаче е в отлично умствено здраве и се радва на авторитета не само на сънародниците ни в чужбина и България, но е уважаван от светила на европейското богословие.Българските свещеници и миряните ще излязат на мирни протести първоначално по улицата пред митрополията ни в Берлин, а след това и пред храмовете във всички градове в Европа, където има наши енории, ако синодът не възстанови дядо Симеон за митрополит на епархията ни в Средна и Западна Европа, съобщиха още нашите сънародници. Очаква се протестите им да започнат още в петък, ако Светият синод не възстанови дядо Симеон като митрополит на БПЦ за Средна и Западна Европа. Синодалните ни старци ще заседават от днес до четвъртък включително. Според предварителния дневен ред проблемът с енориите ни в Европа е на първо място.

Синодът наруши канона

Варенският и Великопреславски митрополит д-р Кирил (в ляво).
Наредбата, с която дядо Симеон бе освободен, е противоканонична, макар че новият устав допуска подобни изключения, коментира Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Без съгласието на самия Симеон той не може да бъде отстранен, поясни владиката.Той обясни, че утре синодалните ни старци изрично ще изслушат дядо Галактион за положението в епархията ни в Европа.Двукратният събор в Цариград от 1820 г., както и Четвъртият Вселенски събор, категорично се произнасят, че митрополитът се избира пожизнено, поясни доц. Диян Николчев - преподавател по канонично право в Богословския университет на Софийския университет.

Няма коментари: