сряда, 24 февруари 2010 г.

Сънародниците ни в Европа:

Галактион (Мишо) работи срещу държавата
Отварят досиетата на владиците ни до месец

Силвия Николова, В. "МОНИТОР", 25 февруари 2010 г.

"Галактион подрива авторитета на родината ни в Берлин и цяла Европа. Така той не само уронва престижа на страната ни, но и работи срещу българската държава." Това се казва в декларация на наши сънародници в Германия, която те ще изпратят до дни на Дирекцията по вероизповеданията.Снимка: Галактион обича да минава за миротворец, но след себе си оставя скандали.

Това ще стане веднага щом направят и подписка към нея. Само ден след решението на синода от вторник, на което владиците поискаха от дядо Симеон да им изпрати покайно писмо и да се оттегли безропотно от катедрата на митрополит на Средна и Западна Европа на БПЦ, под документа се бяха подписали 78 човека. Владиката бе уволнен от синодалите през декември с наредба, приета набързо от тях в пряко нарушение на устава на църквата ни според който архиерей се избира пожизнено. Противозаконният акт бе въведен със стара дата. "По внушение на Галактион Светият синод настоява външният министър да разпореди на посланика ни в Берлин да признава за легитимен само него, да изхвърли багажа на дядо Симеон от жилището му, а книжнината му да изпрати в Синодалната палата в София. По този начин той се опитва да намеси държавата в църковните дела и така да я компрометира в очите на демократична Европа", се казва още в декларацията на българите. "Не желаем агентът Мишо да управлява епархията ни дори само като временно изпълняващ длъжността", категорична бе и Цена Димитров, която живее от години в Париж. Българите зад граница не приемат Галактион заради агентурното му минало, което лъсна преди няколко години, когато бяха отворени досиетата на депутатите в няколко Народни събрания. От следващата седмица нашите в Европа започват мирни протести първо в Берлин, а след това и пред българските храмове срещу уволнението на дядо Симеон. Заедно с тях ще протестират и свещениците които бяха заплашени от синода с разпопване, ако не се подчинят на решенията на синодалите. По думите им синодът търси помощ от държавата, за да се измъкне от кашата, която сам забърка. Междувременно стана ясно, че до месец се очаква Комисията по досиетата да отвори досиетата на ръководителите на вероизповеданията у нас. Сред тях са и тези на българските архиереи от няколко поколения."Вероизповеданията са включени към раздел "Дейности", чл. 3, ал.2 от Закона за досиетата", обясни Таня Кирякова, член на комисията. *****************
По Великден енориите ни вече към Вселенската патриаршия
Негово Високопреосвещенство Симеон и 31 наши енории в Европа преминават към Вселенската патриаршия. Очаква се това да стане към 4 април, когато е Великден. Междувременно стана ясно, че синодът не му е изплащал заплата от декември. Месечно възнаграждение от 1000 евро обаче получава всеки месец като и.д. митрополит Галактион, показа проверка на "Монитор". Средствата за заплатите и осигуровките на духовниците ни зад граница са осигурени на синода от държавния бюджет. Отделно от тази сума синодът брои на Галактион и по 60 евро командировъчни на ден, заплаща му още хотела и билетите до Берлин.

Няма коментари: