вторник, 23 февруари 2010 г.

Свещениците ни в Европа на косъм от разпопване

Плашат дядо Симеон с отнемане на сана
Духовниците ни зад граница започват преговори с Вселенската патриаршия

Силвия Николова, В. "МОНИТОР", 24 февруари 2010 г.

Светият синод заплаши дядо Симеон с низвержение (отнемане на сана), ако не приеме решението му, че е освободен от катедрата митрополит за Западна и Средна Европа на БПЦ и не напише покайно писмо до владиците ни. Това е едно от решенията на синодалите, които те приеха вчера на заседанието си в пълен състав. На него участваха 13 владици, за форума не пристигна само митрополитът ни в САЩ дядо Йосиф. Вотът на Неврокопският митрополит Натанаил (първият в ляво) бе единственият против решенията на синода
Снимка: Екатерина Титова

Българските свещеници, които служат в храмовете ни на континента, да приемат решението на Светия синод, според което техен митрополит не е дядо Симеон, и да приемат всяко разпореждане на дядо Галактион, който от ноември м.г. е определен за временно изпълняващ длъжността митрополит за Средна и Западна Европа на БПЦ. Ако те продължават да се противят,също ще бъдат низвергнатигласи друго решение на Синода от вчера по казуса дядо Симеон - Галактион. Това означава, че редовите ни духовници, които служат там, ще бъдат разпопени.Да бъде разпоредено на посланика ни в Берлин, където е митрополията на БПЦ, да изнесе вещите на дядо Симеон от дома му, а цялата документация на митрополията да изпрати на Светия синод. Решение за писмо с такова искане до външния ни министър Николай Младенов приеха синодалите вчера. В проекта му се моли настойчиво още,посланикът ни да съдействапо всякакъв начин на дядо Галактион и да не съдейства на дядо Симеон, тъй като той не бил митрополит. Синодалните ни старци ще изпратят днес официалното писмо до Министерството на външните работи.В продължение на 1 час и 5 минути четохме мейли и писма от енориите ни в Европа, които все са в защита на брата ни дядо Симеон. Лично аз трудно гласувах за такова решение, разказа за "Монитор" сливенският митрополит дядо Йоаникий. Той изрази надежда, че в следващите два дни, в които Синодът ще продължи да разглежда казуса, решенията може и да претърпят изменения.
*** *** ***
Галактион иска бърз епархийски вот
Дядо Галактион поиска вчера Синодът да състави спешно каталог на епископите, които биха могли да се кандидатират за мястото на дядо Симеон. Владиците ни обаче категорично му отказаха с мотива, че все още е рано да се провеждат избори. Пълномощията на Галактион като временно изпълняващ длъжността обаче изтичат през май. Според устава на БПЦ до този период трябва да се проведат епархийски избори.Междувременно стана ясно, че 21 наши свещеници, които служат в общо 31 български храма в Средна и Западна Европа, вече са излъчили инициативен комитет, който е влязъл в контакти с кабинета на Вселенския патриарх Варлотомей Първи. Духовниците ни заедно с миряните желаят да преминат към Вселенската патриаршия заедно с дядо Симеон.

Няма коментари: