четвъртък, 14 юни 2012 г.

Световната здравна организация със стряскащ доклад

Автомобилите на дизел сеят рак
Над 2100 нови случая всяка година в резултат на замърсения въздух




Газовете от дизеловите автомобили причиняват рак на белия дроб и на пикочния мехур. Това алармира вчера Световната здравна организация, позовавайки се на последни изследвания на Международната агенция за изследване на рака. От там призоваха да се предприемат бързи мерки за ограничаване на дизеловите изпарения.Експертите вече включиха газовете от дизеловите двигатели в т.нар. група 1, в която са веществата с

неоспорими доказателства за канцерогенност


Решението за обявяването им за категорично опасни заедно с веществата арсен и азбест бе взето на извънредна среща на водещи онколози от цял свят в Лион.Най-застрашени да развият рак в резултат на тези газове са шофьорите – не само професионални, но и любители, миньорите и железопътните служители, предупреждават от Световната здравна организация. Няма никакво съмнение, че дизеловите газове водят до рак на пикочния мехур и на белите дробове, те са силно канцерогенни. Това заяви пред „Монитор” водещият онколог проф. Иван Черноземски, който дълги години работи и по съвместни проекти с Международната агенция за изследване на рака. Застрашени са представителите не само на посочените от СЗО професии, но и всички, които живеем в големите градове и близо до оживени улици. Затова, ако не можем през седмицата да се ограничим от излагането на тези газове, е необходимо поне почивните дни и отпуските да прекарваме сред природата, особено в планината.Над 2100 нови случая на карциноми на пикочния мехур и белите дробове откриват лекарите всяка година.

Честото уриниране и дори изпускане

през деня и по време на сън, както и тежест в областта на пикочния мехур са едни от основните признаци за туморно образувание.В такива случаи пациентът не бива да чака заболяването да отшуми от само себе си или да се цери с билки, а да отиде на лекар, който ще му предпише необходимите изследвания, обясни проф. Иван Черноземски.Дизеловите газове в голяма степен причиняват и рак на белите дробове, каза още водещият наш онколог. Тази локализация е най-често срещана при мъжете - 21% от общата заболеваемост, а при жените процентът е 4,44.

Блиц

Доц. Асен Дудов, НАЧАЛНИК НА КЛИНИКАТА ПО ОНКОЛОГИЯ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА „ЦАРИЦА ЙОАННА - ИСУЛ”

Туморите с 10% повече от колите без катализатори

- Доц. Дудов, Световната здравна организация вече е категорична, че дизеловите газове причиняват рак на белите дробове и на пикочния мехур. Ясно ли е защо?
- Дизеловите газове отделят веществото 3,4-дибенспирен и още няколко други вредни емисии. Всички те имат канцерогенно действие. Те провокират развитието на онкологични заболявания както на белия дроб, така и на пикочния мехур, върху който впрочем оказват влияние и всички багрила.
- Кои багрила имате предвид?
- Най-вече анилиновите. Когато има производство на такива бои, се наблюдават много повече пациенти с рак на пикочния мехур, отколкото при други производства. Цялостно проучване на това доколко причина за рака са газовете от дизеловите двигатели или багрилата трудно може да се направи, тъй като целият ни автопарк е много стар. Повечето коли са без катализатор, същевременно у нас се продават доста храни с оцветители и консерванти с прословутите „Е”-та, които също са канцерогенни. Като се има предвид това, можем да съдим само по резултатите, но трудно можем да определим точния причинител.
- Какво показват резултатите?
- В последно време има завишена честота на туморите на пикочния мехур. Националният раков регистър дава данните с две години назад. Затова се позовавам на моите лекарски наблюдения и тези на колеги. Те показват, че честотата на този вид рак в България е нараснала с 8-10 процента.
- Как можем да се предпазим?
- Нищо не можем да направим, тъй като не можем да избегнем това, което дишаме на улицата, особено в големите градове. За съжаление лични предпазни мерки няма, освен да заживеем в някое планинско село - нещо твърде неосъществимо. Канцерогенно действие имат и доста консерванти в храната. Затова препоръчвам на хората да избягват продуктите с „Е” върху опаковките. Повечето от тях означават наличието на оцветители, а боите удрят пикочния мехур. Други са за удължаване на срока на годност, както и за набухване – те също са вредни.

Няма коментари: