четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Племенницата Максимка е единствената му наследница

Светейшият завеща всичко на Синода
Притежаваше само часовник „Луч” и пишеща машина „Континентал”
Изпращаше заплатата си в дом за сираци 
 
Светейшият патриарх Максим изпращаше заплатата си в дома за изоставени деца със зрителни проблеми в столичния квартал „Надежда” в продължение на тридесет години. Това разкриха негови близки служители от Софийската митрополия, където йерархът обитаваше скромна стая в продължение на четири десетилетия, откакто бе на този пост. Във ведомостта той се подписваше срещу 680 лева. От тях заделяше за себе си 100 лева, а останалите веднага нареждаше на касиерката да занася в социалното заведение. Дядо Максим беше калугер не само по одеяние, но и по начин на живот, разказа шофьорът му Стоян Крушкин, който работи при него, откакто е избран за патриарх през 1971 година. Той беше неотлъчно до него почти през цялото денонощие, когато Светейшият не беше в болницата.Покоите на Максим се състоят от кабинет с кушетка. Освен нея мебелировката включваше старо дъбово бюро, пишеща машина, настолна лампа и открита етажерка с книги. В единия ъгъл са подредени три стола с високи облегалки, на които присядаха посетителите, разказа шофьорът. Другият човек, който имаше право да влиза по всяко време при Светейшия, бе леля Недка. Тя беше едновременно готвачка, икономка и домакинка на скромното патриаршеско домакинство. От години тя му сервираше скромни и еднообразни блюда, тъй като дядо Максим не обичаше разточителствата. По стар манастирски обичай Светейшият избягваше да яде месо и в понеделник. Радваше се обаче всеки път на чорба от киселец, баница със спанак и прясно омесена питка с чубрица. Печената скумрия беше най-разточителният деликатес, който си позволяваше.
Подаръците и архивът му отиват в музей
 На снимка: дядо Максим обитаваше една стая в Софийската митрополия
 
 Подаръците, които патриарх Максим е получавал по различни поводи, и часовникът му ще бъдат събрани в специална експозиция и предоставени на Църковно-историческия музей, съобщиха оттам. Сред сбирката има ценни копия на чудотворни икони, като например на Казанската Божия майка, която е подарък от руския патриарх Кирил за 98-ия рожден ден на Максим миналата седмица. Дневникът на предшественика му - покойния патриарх Кирил, който дядо Максим е съхранявал в кабинета си в продължение на години, пък ще отиде в Църковно-историческия архив при Българската патриаршия, съобщи за „Монитор” неговият директор проф. Христо Темелски. Освен дневника, който е в няколко тома, Светейшият пазеше и архива на своя предшественик, който също ще влезе във фонда на Църковно-историческия архив, допълни той.Проф. Темелски и останалите църковни историци обаче не знаят дали покойният патриарх Максим е водил свой личен дневник. Това не можа да каже и шофьорът му Стоян Крушкин – човекът, който имаше достъп по всяко време до патриаршеските покои. Със сигурност обаче той има богат архив, тъй като при него се    съхранява богата кореспонденция с хора на властта от различни политически периоди, каза още проф. Темелски. Предвиждало се тя също да стане част от Църковно-историческия архив.
Борисов отмени събитията си, Цачева първа запали свещичка

 
 
Цецка Цачева запали свещ в храм-паметника „Св. Александър Невски”.
ПРЕМИЕРЪТ: КОНЧИНАТА МУ Е ОГРОМНА ЗАГУБА
 
Премиерът Бойко Борисов отмени всичките си планирани за вчерашния ден събития заради кончината на патриарх Максим. Програмата на министър-председателя предвиждаше посещение в Дупница, където трябваше да открие реконструираната централна част на града, а по-късно щеше да играе и футболен мач. Премиерът изпрати  съболезнователна телеграма до Светия синод. „Негово Светейшество посвети целия си живот на православието и съхраняването и утвърждаването на духовността в бурните години на прехода между двете хилядолетия. Неговата кончина е огромна загуба не само за православната църква, но и за българския народ и държава”, написа Борисов.Шефката на парламента Цецка Цачева пък беше първа от властта, която запали свещ в памет на патриарха в храм-паметника „Александър Невски”. Само преди дни Цачева го посети лично в болницата за рождения му ден. „Патриарх Максим беше в съзнание, с бодър дух и ме благослови с поглед. Бог да го прости, покой на душата му”, каза Цачева.Вестта за смъртта на Максим завари президента Росен Плевнелиев зад граница – той беше в Лаос, откъдето изпрати съболезнователно писмо.Съболезнователни телеграми изпратиха и здравният министър Десислава Атанасова и дипломат номер 1 Николай Младенов.  „Патриарх Максим изигра своята роля, за да може Българската църква да няма тежки проблеми въпреки катаклизмите, разделението и разприте, през които премина”, коментира вчера и културният министър Вежди Рашидов. Столичният кмет Йорданка Фандъкова написа съболезнованията си за кончината на Максим в книгата в сградата на Светия синод.Заради смъртта на патриарха от БСП отложиха планирания за неделя митинг, който би бил неуместен към скръбта на българите. Съболезнователни писма до Светия синод изпратиха и централите на РЗС, НДСВ и „Атака”.

Няма коментари: