сряда, 27 февруари 2008 г.

Поклонение на докторския паметник



Българският Червен кръст организира традиционната гражданска церемония - поклонение на Докторския паметник в София на 29 февруари т. г. (петък), от 11.00
часа, във връзка със 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство.
Свещенослужителите от Руската църква ще отслужат панихида в памет на загиналите. Почетен караул и военни почести ще бъдат отдадени от Мотострелковата бригада – София.
"Церемонията ще бъде скромен акт на благодарност към паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, които със своята хуманна дейност по време на войната разпространиха в България непреходните идеи на Червения кръст и допринесоха в значителна степен за създаването на нашата организация.", се казва в прессъобщението на БЧК.
На поклонението са поканени посланиците на Руската федерация, Украйна, Молдова, Беларус, Румъния и Финландия, държавни ръководители, кметовете на София и район “Оборище”, представители на български неправителствени организации, руски землячески дружества, ръководството и медицинският екип на Военно-медицинска академия, партньори на БЧК и други.


В събота (1 март) срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни, 2 март) е задушница. Задушниците в българския църковен календар са общо четири. Останалите три са в съботите преди Архангеловден - Велика задушница, преди Петдесетница, наричана още Черевшова задушница и преди Успение Богородично (Голяма Богородица). Седмицата след Неделя Месопусна е своеобразна подготовка за Великия пост, в нея от менюто се изхвърля месото. След Сирни Заговезни започва същиянският пост, който продължава до Възкресение Христово. Тази година Валикден е на 27 април.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи.
Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко (роден в Пардубице, Чехия). Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.
Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война – 531 души. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, д-р Константин Везенков.
На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с.Мечка, Пловдив и връх Шипка.




Няма коментари: