събота, 23 февруари 2008 г.

Стражица - язовир "Казъл дере"





Тези дни, от 20 до 22 февруари ми се наложи да пътувам до Стражица в кондировка. Причината - един европроект, спечелен от общината, по който местните се надяват да възстановят разрушенията от земетресението през 1984 г. край брега на язовир "Казъл дере". За това можете да прочетете в дописката ми във в. "Дума" от 22 февруари 2008 г. Предлагам ви няколко снимки от язовира и града, а в следващите дни - и репортаж.

Добиват енергия от слама

Отоплителна система от биомаса тръгва в Стражица

Силвия Николова

Отоплителна система от сламата на пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, ръж, овес и от дървесни отпадъци от дърводобива ще заработи по европроект в община Стражица. С добитата енергия от биомасата ще бъдат отоплявани сградите, спортните зали и плувният басейн в туристическата зона край язовир "Казъл дере". Това съобщи зам.-кметът на общината Красимир Василев вчера. Системата, както и възстановяването на зоната за отдих, разрушена от земетресението през 1984 г., ще се изгражда със средства по програма ФАР. Проектът, който се финансира по грантова схема на Министерство на икономиката и енергетиката, е на обща стойност 29 900 евро. Инсталацията за добив на енергия от отпадъчна биомаса в Стражица е пилотна за страната и вече има заявители за доставката им. Проектът предвижда зоната за отдих да включва спортен комплекс с игрища за волейбол, баскетбол, футбол, тенис на корт и плувен басейн.
Предстои изграждането на плажна ивица, детска площадка, пътека за крос и места за пикници. Възстановява се и бившата гребна база, на която преди да бъде разрушена от земетресението, тренираше националният отбор. Сега от нея е останал само железобетонният й скелет. Ще се изгради и зона за спортен риболов на южната страна на язовира със стоянки за риболовците и бунгала. Общината е решила, след като изгради инфраструктурата, да отдаде на частния бизнес на концесия доизграждането на туристическата зона за отдих. Зам.-кметът Василев подчерта, че изрично условие към концесионера е да запази цените на билетите за басейните - 3 лв. за възрастен и 1 лв. за дете, за периода на концесията. Той уточни, че изграждането на инсталацията за добив на енергия от отпадъчна биомаса е в крак с изискванията на Евросъюза, които са за унищожаване на отпадъците от дърводобива, тъй като те загниват и създават проблем с парниковия ефект.

22.02.2008


Няма коментари: