петък, 4 април 2008 г.

Деца в риск

Децата, казват, са богатство. Но богатство ли са онези, изоставените в домове за деца и юноши, лишени от родителски грижи (след какво ли преживяване нечии чиновнически мозък е измислил това скодоумно словосъчетание)? Риториката ми е напълно излишна.
Предлагам ви дописка от заседанието на Съвета по въпросите на децата и младежка към президента, която се състоя днес. Публикацията е във в. "Дума", 4 април.

Тръгва дискусия за децата в риск

"Българската Коледа 2007" събра 3 604 430 лв., част от средствата ще отидат за финансиране на пренаталната диагностика

Силвия Николова

План за дейността на институциите, неправителствените организации и бизнеса за извеждане на децата от домовете ще стартира до месец под патронажа на президента Георги Първанов. Това стана ясно вчера на заседанието на Съвета за младежта и децата към президента на републиката. В следващите 30 дни планът ще бъде обсъждан широко сред обществото. Дооборудване на неонатологичните и педиатричните звена и клиники, цялостна подкрепа на семействата с тежко болни деца и оказване на необходимата им социална и медицинска помощ, насочване на достатъчно средства за безплатни прегледи и изследвания на бременните за ранно откриване на евентуални генетични заболявания и организиране на кампания за популяризиране на пренаталната диагностика са само част от задачите, залегнали в плана. В документа трябва да залегнат конкретни срокове и отговорности, особено да се акцентира върху изоставените деца, превенцията сред техните родители, за да не ги оставят те в социални домове, заяви Георги Първанов.
Министърката на труда и социалните грижи Емилия Масларова оцени плана като динамичен и много амбициозен. "Кметовете имат права за действия за подобряване на състоянието в домовете, но не ги знаят", заяви тя и добави, че неправителственият сектор също подготвя подобен план за действие. Масларова съобщи, че се обмисля възможността от средата на годината, когато стане ясно изпълнението на бюджета, да бъде повишена издръжката на децата в домовете, както и да бъдат подобрени възможностите за работа на персонала в тях. Депутатката от Коалиция за България Евгения Живкова покани членовете на съвета за конструктивна работна среща с депутати от парламентарната Комисия за младежта и децата, на която да бъдат фиксирани по-конкретни срокове и мерки. Социологът Кольо Колев изрази мнение, че работата на съвета се плъзга по повърхността, тъй като залага изцяло на институционалната подкрепа. "Отново се залага проблемът да бъде решен от институциите, което води до мисленето, че децата са ничии, тъй като институцията сама по себе си е безлика", според него. Колев предложи на всяко дете в дом до определена възраст да бъде зачислен персонален социален работник. Евродепутатката Илияна Йотова пък заяви, че е необходимо да бъде създадена междуинституционална структура с участието на неправителствените организации, която да подпомага общините в разработването на различни проекти за подобряване работата в социалните домове за деца, както и превенция за тези, които остават в семейства на рискови родители. От Българската педиатрична асоциация заявиха, че в много домове се настаняват болни и здрави изоставени деца, които си пречат взаимно в развитието.

05.04.2008

Няма коментари: