понеделник, 6 април 2009 г.

Приемат 20% повече студенти по медицина и стоматология

Връщат лекари емигранти с 2000 евро заплата

Уволняват директори на 8 болници в София, слагат им един шеф

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 6 април 2009 г.

Връщаме български лекари емигранти срещу добри пари. Осигуряваме им европейски заплати от 2000 евро, колкото са вземали на практика там, но не им вадим душата да работят по 10 часа и в почивните дни. Това съобщи ректорът на Медицинския университет - София проф. Ваньо Митев вчера в деня на патронния празник на висшето учебно заведение и добави, че вече имало трима наши сънародници, които са се върнали. Средствата са от стипендия по Седма рамкова програма на Европейския съюз. За тях вече имало наплив. Всяка година поне 30-ина български медици напускат страната.
Над 9000 лв. харчи държавата за обучението на един студент по медицина, но младите лекари не са задължени да връщат сумите, ако напускат България, каза още проф. Митев.
С 20% повече студенти ще приема Софийския медицински университет за учебната 2009-2010 година. Вместо 140 човека медицина ще учат 168, от 120 студенти по фармация броят им ще скочи на 144, а стоматолозите от 100 стават 120. По думите на проф. Ваньо Митев няма да има проблем с увеличаването на бройките заради все по-остро лъсващия дефицит на медици. Слаб интерес на специализанти има към педиатрията, лабораторните лекари и патоанатомията. По мнението на преподаватели това се дължи на ниските заплати и невъзможността да се работи допълнително на частно.
Медицинският университет няма да приема студенти с оценки от матурите, независимо че образователният министър Даниел Вълчев харесва тази практика, заяви проф. Митев. Министерството на здравеопазването обмисля 8-те болници на територията на Александровска да бъдат с един директор, чийто принципал да е ректорът на Медицинския университет, добави той.

Нова 5-членка казва кой става за доктор

Петчленна акредитационна комисия от хора на Българския лекарски съюз и на Съюза на българските медицински дружества ще решава занапред кой лекар има всички необходими специализации, за да може да практикува определена специалност и не изостава в новостите на световната медицина, съобщи председателят на сдружението доц. Тодор Попов. Петчленката ще следи за качеството на полученото обучение, но на първо време няма да налага санкции, ако се окаже, че даден лекар не може да работи по евростандартите.
Медицинското образование остарява на всеки 2 години, затова лекарите наваксват непрекъснато с конференции и семинари, обясни доц. Попов. В Германия например от юни влиза изменение в закон, според което на доктор, който не може да докаже, че е взел 250 кредита допълнително обучение, ще му се режат 10% от заплатата, а при по-малко събрани точки от специализации дори 25 на сто от възнаграждението.

Коментар

Лечебни трици за българската медицина

Голяма работа са това триците. Лекуват всякакви болежки - и на знатни, и на по-малко знатни. Тях, триците, напоследък ни пробутва с особен успех един френски лекар. И ги ручаме с по-голям апетит и от жабетата, макар че и едните, и другите са еднакво безвкусни. И привидно безполезни. Това обаче не може да ни спре да чакаме чудеса.
Малко обидно някак си му става на човек обаче, като си помисли, че чужденец ти пробутва отпадъчен продукт за полезен, при положение че ние, българите, знаем онази работа за триците отдавна. И дори ловим с тях маймуни. Някои, казват, с успех.
Тези дни обаче се оказва, че те ставали и за лов на замогнали се и доказали своя професионализъм български емигранти.
Медицинският университет в София се старае всякак да си върне така скъпоструващите лекари, за които държавата харчи всяка година милиони, но не може да разчита и на месец работа на най-кадърните от тях, защото бягат зад граница при първа възможност. Единствената надежда засега е Седмата рамкова програма на Европейския съюз. На нея обаче не може да разчита цялата държава, за да задържи младите и кадърните.
Но тя няма да задържи кадърните, докато им предлага само трици. Докато държавата не излезе с целенасочена политика, ако не за връщане на емигриралите и успели българи, поне за задържане в страната на младите и обещаващите. Защото докато я кара без програма, триците ще ядем ние, пациентите, както и потребителите на всякакви квалифицирани услуги, за които добрите специалисти също отдавна са оттатък.

Няма коментари: