петък, 17 април 2009 г.

СВЕТЛО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

Сестра Мари Keyrouz (също написани "Kairouz") е джамбазин от Източна църковна музика, която е член на общество Des Soeurs Basiliennes Chouérites-основател и председател на Националния институт за църковна музика в Париж.


Монахиня Мария Кейрос е родена в Дер ел Ахмар в Ливан, в близост до древния град Баалбек, от маронитската общност е. Полага обетите си в Гръцката католическа църква. През 1990 г.прави докторантура по музикознание и онтропология в Сорбоната. Сестра Мария Кейрос проучва манускрипти, събира и обработва древна християнска музика и автентични източни напеви, някои от които съхранени в гръцки и арабски ръкописи, а други чрез устната традиция.

През 1989 г. нейният дебютен албум за византийски песнопения очарова Европа не само с красивата музика, но й със способността на сестра Мария Кейрос да пее на интервали - трудно осъществимо дори за големи сценични гласове. По време на концертите си, включващи маронитски, мелкитски и дори някои основни грегориански песнопения, тя е придружавана от ансамбъла "De La Paix" - малка група от арабски инструменталисти. Мария Кейрос е основателка на Международния институт за Свещено песнопение в Париж, който подпомага изследвания в областта на древна свещена музика. Монахинята е авторка на няколко книги.

Няма коментари: