вторник, 21 април 2009 г.

След кризата с боклука

ПЪЛЧИЩА ХЛЕБАРКИ НАЛАЗИХА СОФИЯ

Гадините пренасят дизентерия и тиф. Добрите фирми за пръскане заети до есента, ментета ръсят с вода
22 април 2009 г. В-к "МОНИТОР" СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Нечувана напаст от хлебарки полази жилищата в София. Популацията на гадините тази пролет започна по-рано от обичайното и е нечувано голяма заради неизвозения боклук, алармираха столичани.
"Напаст има, заради мръсотията е. Хората ни звънят многократно, питат как да се отърват от гадините", заявиха дежурните от РИОКОС-София. От седмица телефоните на инспекторите прегряват с питания на граждани как да се отърват от членестоногите.
Фирмите, които изтребват качествено гадините, са заети до есента. На практика човек може да се запише чак за октомври-ноември, установи репортерска проверка на "Монитор". Междувременно фирми мамят граждани, като ръсят със слаби разтвори и на практика не унищожават гадините. Между 35-47 лв. върви пръскането срещу тях на жилище от 75 кв. метра.
Хлебарките разнасят остри чревни инфекции, най-вече дизентерия, салмонелоза, ентероколити, полиомиелити и коремен тиф в зависимост от това до какво заразено място са били, преди да полазят човека или да влязат в шкафовете с храна или кухненски съдове. Предизвикват алергични и астматични кризи, предупреди д-р Ангел Кунчев - завеждащ отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. Най-честото заразените със салмонелоза бебета са именно от гадините, лечението е само болнично, децата го понасят тежко, обясни лекарят.
Заради способността си да се врат навсякъде и да се размножават много бързо, хлебарките са от най-рисковите сред членестоногите и гризачите, те са механични носители на над 40 вида опасни инфекции. Те са в състояние да обходят една 8-етажна сграда от мазето до тавана за по-малко от час. Фугите и шахтите за тръбите на водопровода и парното са местата, откъдето нападат жилищата. Затова д-р Ангел Кунчев препоръчва да се пръска срещу тях не само в общите мазета, но във всички апартаменти и таванските помещения. Обработката с отрова срещу гадините трябва да става поне два пъти годишно.
394 остри стомашно-чревни заболявания е регистрирала столичната РИОКОС само за седмица, съобщиха още от отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ. Сред тях най-много са ентероколитите - 334 случая.
Секрети на хлебарки могат да се открият върху чинии, които изглеждат чисти, и върху оставената на открито храна, поясни д-р Кунчев. Една женска може да произведе над 240 малки хлебарки. Яйцата се излюпват за около 20-30 дни в зависимост от температурата на околната среда. Така че и да убиете една от тях, това не означава, че тя не ви е минирала жилището със свое потомство, поясни лекарят.

Коментар
МИЛОСТ ЗА ХЛЕБАРКАТА

Да се родиш хлебарка никак не е лесно. То е повече от изпитание. Направо си е живот в екстремни условия. Нещо като непрекъснато риалити. Само че победителят в него не отличават с награда, не го канят в тв шоу. Наградата му е живот в екстремни условия. От нас, хлебарките, оцелява най-пъргавата, най-пластичната - онази, която бяга най-бързо и умее да се провира и през най-ситните дупки. По това си приличаме с хората. Независимо че те не си го признават и като неоспорим аргумент използват чехъла.
Хлебарка обаче чехли не носи. Затова си служим с класическите доводи на логиката и сравненията. Първият от тях е: родеем се с човека по мръсотията - тя е нашата материална храна, подобно на един човешки подвид, политика, който също се храни от мръсотията, но нравствената. Вторият аргумент: като човека нападаме по тъмно. Третият: неизтребими сме като нахалството на един друг човешки подвид, също яхащ политиката и точно като нас пристрастен към хранителната среда, наречена боклук. Има и други доводи, но за тях друг път.
Както и да го описваш, все живот на хлебарка. Все в екстремни условия. От известно време обаче поне в София условията станаха по-човешки. Имаме повече боклук. Имаме и нови съюзници. Те са представители също на човешкия вид - фирмаджиите, унищожители на членестоноги като нас. С някои от тях постигнахме неписан договор - ние изпълзяваме на невероятни места и шашкаме народа. Те пък пръскат със слаби разтвори надве-натри, колкото да си получат парите. За нас рахатът, за тях чиста печалба. А и как да не постигнеш съгласие с хората. Та нали се родеем с човека по мръсотията, по нападенията в тъмното, по хранителната среда боклук, по…









Няма коментари: