вторник, 21 април 2009 г.

Сблъсък: ВАКСИНАТА

22 април 2009 г. В-к "МОНИТОР" Материалите подготви: СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Общопрактикуващите лекари и педиатрите да продават ваксини, които са препоръчителни, но не са включени в задължителния имунизационен календар - тази поправка в Закона за лекарствените средства предложиха депутатите доц. Станка Маринчева и д-р Ива Станкова от БСП и д-р Нигяр Джафер. Изменението разбуни духовете във фармацевтичните среди дни след като мина на първо четене в пленарната зала. Собствениците на аптеки смятат, че с поправката 80% от пазара на ваксините ще се премести в лекарските кабинети, а джипитата ще налагат на пациентите си определени фармацевтични фирми.

ДОЦ. СТАНКА МАРИНЧЕВА,
депутат от БСП и член на здравната комисия:
НЕ ВЯРВАМ ПЕДИАТРИТЕ ДА СПЕКЛИРАТ

Мотивите ни като вносители на предложението за поправка в закона са продиктувани от обществения интерес през последните няколко години, след появата на пазара на нови ваксини. Вече от година обсъждаме с Асоциацията на педиатрите и с различни сдружения на майки мерките срещу хемофилис инфлуенце и пневмококи да станат задължителни. Пневмококите са едни от основните причинители на пневмониите в кърмаческа и ранна детска възраст, а хемофилус инфлуенце, както и самите пневмококи - на менингити до 20-ия ден, често пъти завършващи с летален изход. Доскоро срещу тях нямаше ваксини. Те все още не са включени в нашия задължителен имунизационен календар за разлика от някои други страни в ЕС, където са задължителни и безплатни. За да се случи това, е необходимо да бъдат осигурени в бюджета 48 млн. лева. Засега имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че към 2011 - 2012 г. това ще стане и у нас.
След като тези ваксини стъпиха и на нашия пазар, родителите ги купуват от аптеките и ги носят на лекарите за инжектиране. Удобството е, че те се правят с едно убождане на бебето и не го травмират, което ги прави особено предпочитани от майките. Към момента ваксините от задължителния имунизационен календар се предлагат от поделенията на РИОКОС в страната и се предоставят на общопрактикуващите лекари и на педиатрите. На практика при джипитата има създаден ред за получаване на ваксините. Няма нищо лошо в това те, както и специалистът по детски болести, да разполагат с ваксини и от препоръчителния календар в неголеми количества, да ги съхраняват професионално и да ги поставят по желание на родителите в периодите, когато се провеждат имунизациите. Удобството е несравнимо с положението сега - лекарят да пише рецепта, родителите да търсят ваксината по аптеките, да водят детето повторно при него, при това без да е ясно дали те са ги съхранявали надеждно вкъщи според изискванията.
В препоръчителния имунизационен календар фигурират и ваксините срещу хепатит "А", ротавируси и редица други заболявания, които сега също се продават в аптеките и се налага човек да си ги купи, за да му ги сложи лекарят. Напълно логично е те също да могат да се купуват направо от лекарския кабинет, където ще му бъдат и поставени.
Аз не вярвам педиатрите да рекламират една или друга фирма повече и така да подпомагат нелоялната конкуренция, защото става дума за човешко здраве. Тези ваксини са препоръчителни, едва ли някой ще тръгне да лобира. При това всеки един вид срещу определен причинител е с различен и единствен доставчик в нашата страна. У нас те се внасят от 2-3 фирми, които са се наложили отдавна на европейския пазар.


НИКОЛАЙ КОСТОВ, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки:
ТЪРГУВАНЕТО В ЛЕКАРСКИТЕ КАБИНЕТИ ВОДИ ДО КОРУПЦИЯ

Най-сериозната последица от разрешението на лекарите да продават ваксини от препоръчителния имунизационен календар е конфликтът на интереси и корупцията, които то залага. С тази възможност над 80% от пазара на ваксините ще се премести в лекарските кабинети и ще се отрази негативно на печалбата на малките аптеки. Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Българският фармацевтичен съюз и ние бяхме против този текст и въпреки това предложението бе гласувано на първо четене. Фирмите и сега стимулират лекарите да предписват определени медикаменти, а с промяната ще им е още по-лесно. Вносителите твърдят, че това било за улеснение на пациентите, но по тази логика и с тези мотиви би следвало да се разреши продажбата в лекарските кабинети и на всички лекарства. Това разрешение поражда етичен проблем и остър конфликт на интереси. Неслучайно в повечето държави от Европейския съюз практикуването на двете професии, лекарската и фармацевтичната, е забранено.
И сега има лекари, които продават в кабинетите си ваксини на цени два-три пъти по-високи от тези в аптеките. Такъв е случаят с тази срещу рак на маточната шийка, която при аптекаря струва около 260-280 лв., а докторите я търгуват с около 100 лв. повече.
Лекарят освен лице, предоставящо медицинска услуга, ще се превърне и в лице, предоставящо търговска услуга - продажба на лекарства. Той вече ще има икономически мотиви, които биха могли да променят неговата професионална преценка.
В много етични кодекси като например в този на Британската медицинска асоциация отпускането на медикаменти от доктора се допуска само по изключение и е строго регламентирано в какъв случай може да става.
Според Асоциацията на собствениците на аптеки този проектозакон не решава никакви проблеми, а залага нови. С въвеждането на позволението джипитата и педиатрите да продават ваксини в кабинетите си се улесняват още повече фармацевтичните фирми да упражняват контрол и да налагат своите интереси. В момента те се опитват да стимулират по различни начини предписването на техните продукти, което също е етичен проблем. Това се осъществява чрез безплатни екскурзии на лекари, заплащане на участия в научни конгреси в България и в чужбина, предоставяне на мостри и още много други бонуси. Доколко един медик има право да се ползва от такива облаги и доколко не, в повечето европейски страни е строго регламентирано.
Мое дълбоко убеждение е, че когато лекарят продава лекарства, в случая ваксина на пациента, трябва да му разясни, че това е продажба и да му даде възможност да избира - да си я купи от него или да му изпише рецепта, за да си я достави от аптеката.
През 2008 г. само от противогрипните ваксини са продадени 361 000 дози на стойност 4,1 млн. лева. Пазарът на всички ваксини като цяло е около три пъти по-голям в сравнение с предишни години. Става дума за един сериозен пазар, на който промяната в закона ще нанесе голям икономически удар. Аптеките ще пострадат финансово.




Няма коментари: