понеделник, 27 април 2009 г.

След стреса от прехода и кризата

Депресия налегна 1 200 000 българи

Всеки 6-и с проблеми в леглото, всеки трети дебел от нерви

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР4, 27 април 2009 г.

Над 1 млн. 200 хил. българи се тресат от нерви и изпадат в тежки депресии. Това представлява една шеста от население на страната ни. Едва 300 хил. се лекуват, останалите не ходят на психолог от неудобство. Голяма част от тях обаче дори не осъзнават, че имат проблем. Това съобщи член-кореспондентът на БАН Мила Власковска по време на Третата национална конференция на Асоциацията на частно практикуващите психиатри в България.
Безпомощност в леглото при мъжете и трупане на килограми при жените са реалната развръзка на дълго потисканите нерви, коментираха психиатри.

На практика се оказва, че всеки шести българин страда от потискани нерви. Нелекуването им обаче докарва до тежки депресивни разстройства. В 90% от случаите се откриват и симптоми на тревожност, което означава, че са на една крачка от полудяването. По този показател България е на водещо място в Европа. Други 34-70 на сто от пациентите с такова състояние са и със социална фобия. Това означава, че те губят желанието си за контакт с хората, постепенно се изолират, докато съвсем се затворят в себе си. Една част от българите с депресия, 30-65 процента, имат паническо, а 48 на сто посттравматично разстройство.
Често пъти изпадналите в депресия са с генетична предразположеност. Болестта обаче може да се провокира и от тежки събития в живота като стрес, смърт на близък, развод или загуба на работа. Приемането на някои медикаменти и алкохол също могат да отключат такова състояние.
Много често хората злоупотребяват с психоактивни вещества като вариант на самолечение на стреса и бягство от натиска на проблемите, съобщиха психиатри.
Лошо настроение, намаляване на желанието и работоспособността, безсъние, силен апетит при жените и липса на желание за хранене при мъжете, никакво удоволствие от всекидневните дейности, повишена тревожност, постоянна умора и тъга и дори мисли за самоубийство са характерните признаци на депресията. Тя се проявява във всички възрасти и социални прослойки, но статистиките показват, че жените боледуват два пъти по-често от мъжете. Такива периоди могат да настъпят няколко пъти в живота и ако не се лекуват, състоянието може да се влоши и вкара човек в лудница.

Коментар

Няма кой да вдига самолета

Ами сега! Оказва се, че няма кой да вдигне самолета в тази наша България, ако се ръководим от популярната тв реклама. Годините на прехода, а сега и страхът от кризата докараха тежки депресии на над 1 милион и 200 хиляди българи. Депресията не е като грипа - пиеш седмица антибиотици и отшумява. Както е тръгнало, в скоро време заради нея нацията ни съвсем ще намалее, защото със съпруг в депресия жената се превръща в "пешеходка". Това го знае всяка гимназистка.
Коварното психично заболяване разваля грозно имиджа на мъжете като "сексуални тигри", като се започне от Чехия, та чак до Скандинавия.
По-лошото обаче е, че нито нашите представители на силния пол, нито ние, българките, ходим на психолог, когато имаме проблем. Търпим, докато комшията не повика за нас психиатър.
Най-лошото обаче е, че повечето от хората, изпаднали в депресия, не могат да си позволят да плащат за сеанси при психотерапевт. За разлика от нас в повечето европейски страни, като Германия и Швеция например, тази услуга се поема от здравноосигурителните фондове. За тези нужди нашата здравна каса е вързала яко кесията. Което не само че не я прави европейска, но става и опасна. Защото не е ясно кога някой от тези 1 млн. и 200 хил. няма да извади пистолет на улицата или, не дай си Боже, влезе в някое училище.

Няма коментари: