вторник, 14 април 2009 г.

Заради слаби продажби на свещи и църковни треби

Резнаха попски заплати за Великден

Кризата удари богомолците, не купуват, жалят се свещеници

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 15 април 2009 г.

Заплатите на свещениците в Русенската епархия са орязани наполовина точно за Великден, оплакаха се духовници вчера.
Поводът е спадът в продажбата на свещи и други църковни треби, от които касата на местната епархия е "на червено".
Информацията беше потвърдена от отец Минко от катедралния храм "Света Троица". Причината е в намалялата продажба на свещи, от което в касата на епархията постъпили по-малко от предвидените пари.
Криза е, не можем да принудим хората да купуват, каза за "Монитор" отец Стефан Стефанов ­ настоятел на храма "Св. Николай".
Енорийски храм в Русе продава около 150-160 кг вощеници годишно. Печалбата от тях е близо три свещенически заплати, които за висшист са 260, а за среднист ­ 240 лева.

Един килограм свещи поповете купуват за 30 лв. и го продават за 40 лв. От приходите от тях и от треби те внасят в митрополията 20% за отчисления във фонд работна заплата.
Няма друга църква в света освен нашата, в която свещениците да се издържат от продажбата на свещи, заяви отец Стефан. По думите му мизерията на българското свещенство не позволява развиването на милосърдна прицърковна дейност.
Отец Стефан окачестви като неизпълнима идеята на някои депутати заплатите на поповете да се плащат от държавата. При такива министри като Даниел Вълчев, който иска да изхвърли и светините от училищата, не можем да се надяваме на добро, коментира свещеникът и добави, че събратята му в Гърция получават възнаграждения от държавната хазна.

Митрополит Неофит: Ще им платим, когато има пари
Не може да се каже, че заплатите на свещениците са намалени. Положението е временно. Колкото средства съберем, толкова раздаваме. Сега им изплащаме аванс, но ще им платим всичко, когато имаме повече пари. Свещениците са на самоиздръжка, който е на самоиздръжка, колкото заработи, за толкова се храни. Не разбирам много от трудови договори. В Кодекса на труда май имаше някакви по-различни изисквания към служителите на култа. В Синода знаят повече.

Коментар

Пост на вода и вощеници

За миряните великият пост завършва в събота. За някои български свещеници обаче той ще продължи до второ нареждане. Докогато клириците ни проумеят, че свещи не хранят ситни дечица, а се палят за хвала Богу.
Църковната свещ може и да минава за предмет със свята цел, както пише в църковните календарчета, но с нея не можеш да платиш данъците си, сметките към "Топлофикация" или дори само да си купиш хляб. Независимо че някои митрополити мислят точно обратното. И режат заплатите на подопечните си свещеници наполовина, защото не са продали достатъчно вощеници.
Знаят ли обаче тези владици, и един от тях в частност, колко струва хлябът в магазина и килограм фасул към него? За месо не питам, защото на трапезата на дядо поп в малката енория, каквито са повечето в страната, то рядко присъства. Знае ли този митрополит колко струва една ученическа тетрадка? За цяла раница, пълна с тетрадки и учебници, не питам. Отсега обаче знам, че колкото и да питам, отговор няма да получа. Но просто ще напомня, че свещеникът не може да изкара нищо на черно, като автомонтьора, да речем. Макар че някои вече и това правят, а и далеч по-нелицеприятни неща само и само да вържат двата края. За което, впрочем, вината не е тяхна.
От това обаче страда църквата ни. Храмовете са превърнати в тържища, за да пълнят митрополитски каси. Рядко ще намери човек в тях духовник, който да утеши душата му. За което, впрочем, греха има кой да носи. И едва ли това са миряните и техните енорийски свещеници.

Носят Свещения огън от Ерусалим със самолет

Свещеният огън ще бъде докаран от Ерусалим със самолет "Чалънджър 600" в събота между 20,00 и 20,30 ч на летище София, съобщиха от Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Делегацията ще бъде водена от министъра на транспорта Петър Мутафчиев. В нея ще бъдат шефът на дирекцията по вероизповеданията, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Пловдивският митрополит Николай и протосингелът на Софийската митрополия Григорий. Огънят е прочут и с това, че в първите 2 минути от запалването му не изгаря.


Няма коментари: