четвъртък, 2 юли 2009 г.

Безработни и студентки трупат пачки от бременности



40 бона да ти родят бебе

Силвия Николова
В-к "МОНИТОР"
3 юли 2009 г.


Снимка: Обявите в интернет за сурогатни майки са директни, макар че законът ги забранява.

Бездетни български двойки броят по 30 000-40 000 лева на ръка на жени, за да им родят дете с техен биологичен материал, установи репортерска проверка на "Монитор". Четиринадесет обяви за търсене на сурогатни майки, както се наричат жените, които износват имплантиран чужд ембрион, са публикувани на различни сайтове в последните десет дни.
Около 30 000 лв. искат жените, които предлагат услугите си. С повече пазарлък обаче тя може да падне и до 15 бона. Проблем обаче е, че за сурогатното майчинство, както се нарича тази "услуга", у нас закон няма. То обаче не е и разрешено, което го прави атакуемо в съда. С други думи, то е на ръба на закона, разясниха адвокати, специализирали се в сферата на осиновяванията.
Текст в Семейния кодекс гласи, че майка на детето е жената, която го е родила. Именно той възпрепятства този вид майчинство у нас да се практикува легално.
За да си спестят главоболията, повечето български двойки пътуват до Гърция и наемат жени там да им износят и родят бебетата, а после да си ги приберат вкъщи. Около 40 000 лв. излиза на семейство да си имат дете, заченато с негов биологичен материал, но износено от трето лице в някое от пограничните села на южната ни съседка или в Солун. Това съобщи за "Монитор" Анна Зашева - председател на сдружение "Зачатие". Хората избират майки под наем там не само заради близостта на чуждата държава, но и защото тази процедура там е разрешена със закон, разясни тя. По думите є пачки от услугата "майка под наем" трупат още украинки и рускини. В двете държави от бившия Съветски съюз тази процедура също се извършва легално и е регламентирана със закони. Цените там дори са по-ниски, около $20 000.
Проблем обаче след това е юридическото оформяне на документите на детето. За да се води то отроче на биологичните си родители, трябва да минат няколко съдебни дела. Процедурата в Гърция е по-опростена, но ако гъркинята предяви претенции за детето, ситуацията се усложнява.
След раждането на бебето биологичният баща го припознава в градското съдилище за свое извънбрачно отроче. После завежда дело да го вземе за отглеждане при себе си, а майката под наем подава заявление за отказване от родителски права. Впоследствие биологичната майка като съпруга на бащата го осиновява.
Около 20 двойки годишно могат да имат бебета чрез сурогатно майчинство, ако то бъде уредено със закон у нас, каза доц. Павлета Табакова - председател на Асоциацията по репродуктивно здраве. По думите є това е единственият шанс на жени с аномалии и увредени матки, но нормални функции на яйчниците, да заченат и да имат свои деца.
Ще поискаме от депутатите на 41-вото народно събрание поправка в Семейния кодекс, с която сурогатното майчинство у нас да бъде регламентирано, заяви председателката на сдружение "Зачатие" Анна Зашева. Предишният парламент не прие предложението на неправителствената организация.

Снимка: За разлика от тези две майки около 250 000 жени
у нас не могат да се радват на свои деца.


Къде разрешават майка “под наем”


Семейният кодекс възпрепятства сурогатното майчинство у нас.
В него има текст, който гласи, че майка на детето е жената, която го е родила.
Износването на чужд ембрион е разрешено в Гърция, Великобритания, Белгия, САЩ. Русия е една от малкото държави, в която сурогатното майчинство е един от начините за лечение на безплодие. "Временната майка" получава и възнаграждение, определено от законодателството на страната. В съседна Гърция например ако сурогатната майка не предяви претенции към детето след раждането му, биологичните родители автоматично се записват като законни.
В Германия обаче със закон за ембрионите от 1971 година е абсолютно забранено майка под наем да износи чужд плод. Според резолюция на Европарламента човешките клетки могат да бъдат пожертвани само доброволно и безвъзмездно. За забраната на "комерсиалното" сурогатно майчинство се говори и в Брюкселската декларация на Световната медицинска асоциация (1985 г.).
В държавите, в които е забранено износването на чужд ембрион, най-често се прави врътка с припознаване на детето и последващо осиновяване.

Над 116 хиляди двойки са безплодни

Броят на безплодните семейства у нас по последни данни е 116 000 (6,1%) от жените във фертилна възраст, каза проф. Иван Козовски, ръководител на Медицинския център за асистирана репродукция към Специализирана болница по АГ за активно лечение - Варна.
Данните от подобно проучване през 1982 г. показват 7,55% стерилитет. По-ниският показател се дължи основно на 3 причини: недобросъвестност на анкетиращите, емигриране на около 1 млн. млади хора, неанкетиране на живеещите на семейни начала без брак.

Отец Силвестър Янакиев:

Подобна практика е позната от древността

- Каква е позицията на църквата ни към сурогатната бременност?
- Българската православна църква все още не е изградила своята социална концепция във връзка с основните и наболели проблеми на съвременното общество. Въпреки това като имам предвид разговорите със събратя, се оформя мнението, че този вид износване на бременност е крайно неприемлив от християнска гледна точка.
- Защо?
- Бракът е единственото тайнство, което църквата прави върху двама човека чрез венчанието. Съюзът между двамата е свещен. Една от заповедите, които Господ дава, е тази: семейството да се плоди, да се множи, да пълни земята и да я обладава. Това в никакъв случай обаче не включва варианта за допълнителни жени или наложници, които да раждат деца на семейството, за каквито се говори в Стария завет.
Практиката до времето преди появата на християнството е била жена, която не може да има деца, да има право да заведе в спалнята на мъжа си слугиня или наложница, която да забременее от него, да износи и роди дете. Впоследствие обаче то се води дете на господарката. Над него рождената майка слугиня няма никакви права, а оттам и никакви претенции.
След идването на Христос този род отношения се водят прелюбодейство. При внасяне на чужда оплодена яйцеклетка в утробата на друга жена такова на практика няма, но има нарушаване на естествената връзка между майката и детето. Погледнато в морален аспект, то не е чедо само на биологичните си родители, но и на тази, която го е износила. Затова и отношението към този акт в църквата ни е по-скоро негативно, отколкото позитивно.- Вашето лично мнение какво е?
Като се замисля, съм по-скоро негативно настроен. В същото време обаче не намирам сериозни основания да кажа: против съм, защото…


Звезди с отрочета, родени от други


Снимка: Сара Джесика Паркър и съпругът є Матю Бродерик разбиха слуха,
че са пред развод с новината, че ще имат близначки.


Чужда жена да ти роди децата, е мода, която завладява все повече представители не само на шоубизнеса в САЩ. Сурогатните майка са особено търсени и от семейства, в които съпругата печели добре и не желае да прекъсва кариерата си.
Този бизнес е единственият, който не е пострадал от икономическата криза. Износването на бебе зад океана струва около $25 000. В различните щати това е разрешено с отделни закони, но в нито един от тях не е фиксирана цена. Тя е въпрос на лично договаряне.
От майка под наем се възползва и звездата от "Сексът и градът" Сара Джесика Паркър и съпругът й Матю Бродерик. Те ще стават родители на близначки с помощта на сурогатна майка в края на юли. Актьорите имат 6-годишен син, но не могат да си родят второ дете. 7-годишната дъщеря на Майкъл Джексън - Принс Бланкет, е родена от майка заместничка, чието име се пази в дълбока тайна. Двамата му синове са родени от втората му съпруга Деби Роу, която беше и негова лична медицинска сестра.

6 коментара:

petq каза...

Аз имам бебе на 10 месеца и това да си родител е най-кресивото чувство на света.Не мисля,че хората които нямат здравословната възможност трябва да се лишат от тези изживявания.Аз сам акушерка по образувание и съм твърдо за сурогатното майчинство.Според мен разумната жена ще разбира,че това дете не е нейно и че така помага на едно семейство да е щастливо.Аз бих искала да бъда сурогатна майка.Ако някой иска да ми пище може да го направи на petq_fry@abv.bg

Unknown каза...

здравейте, търся сурогатна майка, тъй като явно с жените в българия не се получава да имам семейство, а силно желая да имам дете. оплождането ще бъде ин витро. моля за разумни предложения - prevodi122@abv.bg
10-12 000лв

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Zdraveite,tarsia jena koiato da iznosi moe dete.Moite iziskvania sa da e inteligentna,seriozna ,da e v dobro zdravoslovno sastoianie i da ima 1 ili 2 rodeni deca.Zaplashtane 12 000 lv -14 000lv

Unknown каза...

Imeil