неделя, 22 ноември 2009 г.

Помощното стопанство е единственият сигурен и постоянен източник на храна

Отец Иван и неговите 130 питомци
Свещеник от Нови хан вече оборудван с миниван
Хорска завист трови живота на отец Иван

За миналото на отец Иван се носят екзотични, донякъде твърде нелицеприятни истории. „Е, той попът гледа деца, подслонява възрастни, ама защо ги събира под един покрив? Знае ли човек какво става там вътре?”, мърмори под нос, подпрян на крива тояга селянин на средна възраст. Когато обаче човек го попита какво точно има предвид и може ли да назове конкретни случаи и имена, байчото бърза да се измъкне: ”Абе, те така си мислим, не че нещо сме видели.” И замахва с кривака към куцащото по разбития асфалт куче. „И това все там да им носят дрехи, храна. То и ние не сме богати, ама на нас никой нищо не дава даром, изплюва най-сетне камъчето мъжът. - Аз само си приказвам”, окопитва се той и се шмугва зад разнебитената портичка.

Как атеистът става свещеник

До 40-ата си година Иван Иванов е бил отявлен атеист. Роден през 1945 г. в монтанското село Благово. Учил е в техникум по пещостроене, но е завършил строителния техникум. В продължение на седем и половина години е работил в отдел „Планов” на бившето УБО и живял със съпругата и трите си деца в жилище на управлението. По време на пътуване между селата Опицвет и Беледие хан припаднал. Отец Иван и досега няма обяснение какво се е случило с него. В продължение на три месеца лежи в МВР болница. Изписват го, но главоболието не отшумява, мъчи го безсъние и парене в очите. Смята, че чистият въздух и спокойствието на родното му село Благово ще възстановят здравето му. Връща се там, сключва договор с „Наркооп” и започва да отглежда крави. Здравето му обаче не се подобрява. Животните започват да умират. Очаква го пълно разорение. Някак, между друго, влиза в черквата „Св. Петка” в София, колкото да запали свещ.

„Не знам какво се случи с мен, но оттам излязох друг човек. Повярвах. Сънят ми се възвърна, главоболието никога повече не ме споходи”, казва лаконично отец Иван. Скоро записал богословие, започнал да помага в Лопушанския манастир. Духовен наставник му станал тогавашният игумен на обителта дядо Теодосий. Със семейството си в София продължавал да обитава служебното жилище. Заявили му, че не е желателно поп да живее в апартамент на УБО.

„Тогава ще изляза пред мавзолея, оттам минават и западни журналисти. Ще им разкажа как се гони семейство”, афектирал се той на свой ред. Невъздържанието му струвало процес по обвинение в контакти със западни медии и три години затвор. „Там, в килията, дадох обет - ако изляза, да се грижа за деца”, спомня си бившият плановик. Близо 10 години по-късно, през 1988 г., той изпълнява дадената пред Бога дума.

Приятели, приютът на отец Иван съществува благодарение на спонсорите. Независимо колко успяват да пожертват спомоществувателите, 130-те питомци на новохарнския дядо поп имат нужда от много неща. Докато пиша е напълно възможно броят им да се е увеличил. Защото отец Иван не връща никого, съвсем по евангелски. Но всеки един от подопечните мусе нуждае от храна, облекло, от средства за лекарства. Затова, ви моля, който може, да помогне, с каквото може - дрехи, храни, учебници, тетрадки, книги или помощ в подготовката на домашните на децата или физическа работа в приюта, в двора, в храна или в помощното стопанство. Който пък има желание и възможност за финансова помощ, може да изпрати лептата си по сметка:

с. Нови хан, п.код 2110, БУЛСТАТ: 175236581
Банкова сметка: UNI CREDIT BULBANK,клон Елин Пелин
IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF


Телефоните на отец Иван са:
0889 539874
0886 852950

Няма коментари: