сряда, 26 януари 2011 г.

След заплахи за саботаж на четиримата монаси

Търсят нов игумен за Троянския манастир

Калугерите: Определеният за поста Григорий Лозев пие и псува


Силвия Николова,
В. "МОНИТОР", 26 януари 2011 г.


Светият синод пак ще търси игумен за Троянския манастир, след като калугерите от обителта скочиха срещу определения от архиереите за поста архимандрит Григорий Лозев, съобщиха от Синодалната палата вчера.След създалата се ситуация вече се обсъжда възможността той да не бъде въдворен (въведен в длъжност - б.ред.) за игумен на 30 януари, както решихме на заседание на синода, и да търсим ново решение. Това заяви за „Монитор” Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е един от владиците, гласували за Григорий Лозев. По думите на дядо Кирил Лозев имал качества.Според решението на синодалите въдворяването му трябва да бъде извършено от Сливенския митрополит Йоаникий, който е предложил скандалния архимандрит за поста и е негов изповедник и духовен наставник.

Достатъчно е патриарх Максим да разпореди спирането на процедурата


за да не се осъществи игуменството му, а на 20 февруари на заседание на синода да издигнем за гласуване нова кандидатура. Това каза още дядо Кирил и подчерта, че такава ситуация няма да бъде прецедент, нито скандал, а нормално и демократично решение, съобразено с волята на братството от Троянската света обител.Не желаем да обиждаме архиереите и Светия синод, ценим техните решения, но Григорий няма да приемем. Той е пияница, грубиян, обижда и псува. Без бири и литър вино на ден не минава. Като се напие, ляга и спи, разказа йеромонах Кирил от обителта и добави: Как се управлява обител, спейки? Това е един от трите най-големи манастира и културен паметник. Няма да допуснем един алкохолик да ни излага и да подронва името на обителта.Четиримата монаси, които живеят там – Августин, Пахомий, Кирил и Филарет, описват своеволията на бъдещия си началник в писмо до патриарх Максим и настояват да им изпратят друг за началник. В документа те изтъкват и факта, че Григорий Лозев не е от братството на манастира, а живее при тях от година и половина, тъй като вече е изгонен от Рилския и от Бачковския манастир за грубиянщини, а преди няколко години е уволнен от поста протосингел на Сливенска митрополия заради некадърност.

Настояваме да ни бъде определен друг игумен


който да бъде достоен авторитет и лице на църквата, заявяват монасите още в писмото.Ще се борим с всички средства, но няма да допуснем Григорий да ни излага, категоричен бе още пред „Монитор” йеромонах Кирил. Всички ние сме образовани хора, дошли сме тук не защото няма къде да отидем, а да служим на Бога и да сме в услуга на Българската православна църква. Ако обаче ни го наложат, ще го саботираме и ще го принудим сам да се махне от Троянския манастир, категоричен бе той.Аз съм изповедник на Григорий, аз знам защо съм го предложил, но мен никой не искам да ме изповядва. Въпросът ви граничи с изповедта. Така Сливенският митрополит Йоаникий, който е предложил кандидатурата на скандалния Григорий, се сопна на питането на „Монитор” с какви мотиви и заради какви качества го е предложил на синода.

Няма коментари: