вторник, 16 август 2011 г.

Изложиха уникални кръстове в обителта

Рилският манастир препълнен за Голяма Богородица
Разпънаха палатки и спретнаха барбекюта през поста

Силвия Николова,
В. "МОНИТОР"
16 август 2011 г.,

Снимки: Марин Кръстев

Стотици вярващи и туристи препълниха Рилския манастир през уикенда, за да посрещнат първи празника Успение Богородично (Голяма Богородица),
който се празнува тържествено както от православните, така и от католиците по цял свят днес. Опашки от миряни за изповед и молитви извиха вярващите още в неделя. Така те се подготвяха да вземат причастие по време на тържествената света литургия за празника. Заклетите почитатели на доброто хапване и шумната веселба пък разпънаха палатки и спретнаха барбекюта въпреки поста още от петък вечерта край реката, току под прозорците на калугерите. До инциденти обаче не се стигна независимо от шумната веселба на някои. Полицаи и миряни доброволци следяха за реда в манастира близкия хотел, ресторантите и поляните наоколо. Табелите с надписи, подканящи туристите да влизат в храма в прилично облекло, обаче трудно възпираха стотиците младежи и девойки по къси панталонки, дълбоки деколтета и прашки, прикрити само с ефирни поли. По-темпераментните от тях дори се опитваха да провокират скандали на входа на манастирската черква, където монасите настойчиво им предлагаха пелерини да се загърнат, докато са в храма. За разлика от българите обаче чужденците, сред които и голяма група японци, намятаха якета и навличаха дънки, преди да влязат в манастира.Изключително ценни уникални кръстове, свързани с важни моменти от българската история, изложи за празника музеят. Експонатите са изключително ценни и част от тях след прецизна реставрация и консервация са подредени във витрината с Рафаиловия кръст, обясни игуменът на обителта Адрианополският епископ Евлогий. Кръстовете са общо сто и са от различни векове, като най-старият от тях е от Х век. Книга с чудесата, извършени по молитвите на покровителя на българския народ свети Иван Рилски, подготвя за издаване манастирското братство, съобщи още игуменът дядо Евлогий. Тя се води от години и в нея хората описват как Бог им е помогнал в разрешаването на проблеми след молитва при мощите на светеца, обясни той. От записаното в специална тетрадка, която монасите пазят, става ясно, че в последните години най-многобройни са случаите на бездетни семейства, които са се сдобили с деца, скоро след като са отправили молитви за помощ към свети Иван.

Разчетоха загадъчен надпис в параклиса

Загадъчен надпис в параклиса на свети Иван Рилски разчете доц. Стефан Тъпанов от Художествената академия, който повече от години работи с екипа си по реставрацията на купола. Надписът е непосредствено под едно от малките кубета и монасите не са подозирали за съществуването му, тъй като е бил напълно скрит. След неколкомесечна работа, доц. Тъпанов успява да разчете имената на зографите, които до този момент не са били известни. Това са Димитър Христов - по-големият брат на Захарий Зограф, и Костадин Въльов от Самоков. „Които майстор и зограф изписват или поправят тези стенописи, да ни споменат и благословят”, за това молят двамата майстори, които са написали и имената си. По думите на доц. Тъпанов, това е изключително рядка практика за българските зографи от онова време, които все още се придържат към възрожденската традиция работите им да остават анонимни.

Няма коментари: