неделя, 9 март 2008 г.

Провокирано от Могилино

На 9 март бях поканена да участвам в дискусия, посветена на децата и техните проблеми, която се състоя под патронажа на президента Георги Първанов в Русе. Мястото на провеждането й, както се разбра в кулоарите, е било определено първоначално да бъде София, но заради скандала с филма на BBC за дома за деца и юноши с увреждания в русенското село Могилино, впоследствие било променено. Конферентната зала на хотел "Рига" се пръскаше по шевовете от участници и хора, които искаха да вземат отношение - от депутати, министри и заместниците им, до кметове, директори на домове и родители на деца с проблеми, и представители на неправителствени организации. Предвидените за дискусията два часа прераснаха неусетно в пет. Направени бяха доста адекватни предложения. Едно обаче стана ясно, че България има идеално европейско законодателство по отношение на социалната грижа и човешките права, в частност и закрилата на детето, но има и една малка подробност - те, както и подзаконовите им актове, не могат да сработят. Причината е колкото специфична, толкова и типично нашенска - липсват механизми и дори човешки ресурс, който да следи за спазването им, респективно за тяхното изпълнение. Конкретен пример, Агенцията за закрила на детето разполага с шепа хора на щат в централата си в София. По места няма свои структури. Тук-таме има оторизирани представители или с тези ангажименти са натоварени дирекциите по социално подпомагане в общините. Последните от своя страна, на практика са докарани до там да действат като башибозук - без достатъчно компетентност по всички въпроси, но с амбицията да свършат това, което се очаква от тях, защото просто са им вменени задължения. В резултат - изпълнение на амбициозни решения с неподходящи средства. Краен резултат стандали от типа на този с филма за Могилино...
Повече за дискусията по проблемите на децата ще ви предоставя в следващите дни
Предлагам ви кратка дописка, диктувана от мястото на събитието и публикувана във в. "Дума" в броя от 10 март 2008 т.

Президентът предлага:

50% облекчения за дарения на болни деца

Според Георги Първанов филмът за дома в Могилино е част от антибългарска кампания

Данъчните облекчения за дарения на болни деца да се повишат от 5 на 50%, като така се изравнят с облекченията, които се полагат при вноски във Фонда за лечение на деца. Това предложи вчера президентът Георги Първанов в Русе на дискусия “За децата на България - открито и ангажирано”. Той предложи и да се създаде комисия от представители на всички ведомства и организации, участвали в дебата, която да изработи план за действие със срокове и отговорници. Той поиска следващата дискусия по темата да е не по-късно от юни.
“Мен дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е част, щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал”. Коментарът се отнасяше за филма на Би Би Си на Кейт Блюит “Изоставените деца на България”.
“Президентът Георги Първанов не бива да се поддава на информациите и внушенията от българското правителство, че срещу нас има организиран заговор”. Това заяви за БГНЕС проф. Кръстьо Петков по повод изявлението на Първанов за филма. “Нито ЕС, нито Великобритания, а още по-малко МИ-5, както смятат някои правителствени люде, са заинтересовани да ни компрометират на базата на състоянието на домовете за деца с увреждания”, каза Петков.

...още




Филмът за Могилино е част от антибългарска кампания

Това каза вчера на форум за децата в Русе президентът Георги Първанов

Силвия Николова

"Мен дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е част, щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал." Това заяви президентът Георги Първанов при откриването в Русе на дискусията на тема "За децата на България - открито и ангажирано". Коментарът се отнасяше за филма на ВВС на Кейт Блюит "Изоставените деца на България". "В този филм има неща, които ние си ги знаем не по зле", каза още държавният глава. Например репликата на една от жените за целите в работата й - "да го подсушиш, да го облечеш, да го нахраниш". Това не е достатъчно амбициозно за модерна европейска държава, каквато трябва да бъдем, каза държавният глава. Вчерашната дискусия в Русе бе част от инициативата на президента "Българските дебати". В своето встъпление той посочи още, че в страната има 144 заведения за деца, от които 25 са за малчугани с увреждания.
БГНЕС припомни, че филмът за Могилино, който е сниман в продължение на девет месеца в дома за деца с умствени увреждания в русенското село Могилино, ужаси Великобритания. Домът в с. Могилино е на подчинение на община Две могили. В него живеят 69 деца с умствени увреждания, за които се грижи персонал от 40 души. Домът има три предписания за затваряне и това е трябвало да стане до една година, а около 20 младежи над 18 години е трябвало да бъдат преместени в други социални заведения, а децата - в други домове или приемни семейства.
Необходими са цялостни разисквания за смисъла, състоянието, контрола и адекватната закрила на децата с разписани реални и изпълними решения. Като при това излъчваме сходни, а не разнопосочни послания, каза още Георги Първанов вчера, когато бяха дискутирани най-острите проблеми, свързани с отглеждането и развитието на децата, състоянието на детското здравеопазване и домовете за тях. Амбицията на срещата е да бъде привлечено общественото внимание върху този стратегически за обществото ни приоритет - да се формулират конкретни идеи и предложения, да се обединят усилията на държавата, гражданското общество и бизнеса в неговата реализация. За участие бяха поканени представители на държавни институции и местната власт, на неправителствени организации, директори на специализирани институции за деца в неравностойно положение, представители на бизнеса и на медиите. Форумът се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия. В работата на форума участва и представителка на ДУМА (Силвия Николова - б.р.).
Георги Първанов подчерта още, че българското законодателство в социалната сфера и грижата за децата е на европейско равнище. Той обаче не изключи възможността законите да се актуализират, когато това се налага. Проблемът е, че 90 на сто от децата в домове са с родители, които на всеки 6 месеца предявяват правата си и така лишават наследниците си да намерят своя шанс в нова семейна среда, изтъкна Първанов. Искам да чуя какво става и с грижата за майките, семействата и отговорното родителство, подчерта той. Държавният глава съобщи, че се обмисля възможността с набрани средства по инициативата "Българската Коледа" да бъдат обзаведени родилни домове с нова апаратура за пренатална диагностика, с която да се прави наблюдение и ранно откриване на неродени с увреждания.

10.03.2008

Няма коментари: