събота, 15 март 2008 г.

Отново за децата

Няма да ви обяснявам, приятели, какво ме накара да се сетя тези дни точно за този мой януарски репортаж, публикуван на 4.01.2008 г. във в. "Дума". Няма и да ви занимавам с коментарите си по него, нито ще лея слова кой е виновен за застреляното момиче от дома за изоставени деца в Трън и ранените други две деца, за питомците на дом "Славейков", попаднали в "Пирогов", за .... за....всеки ден случващото се с някое излишно дете на България. Усещам как някой ме апострофира на ум:"Ами, на България. Тези деца са циганета..."
Да, циганета са, от разбити семейства са или от въобще несъстояли се такива, отрочета на родители, които дори не знаят имената им в навалицата от други техни братя и сестри. За някои от тях подарък от Бога е да попаднат в дом за деца и юноши, лишени от родителски грижи. (Ще връча златна тиква на "великия" чиновнически ум, родил това название!) Иначе, те чакат пуберитета си в коптора на своите създатели, а влязат ли в него, веднага ги "задомяват" срещу подходящата сума в друг подобен коптор. Наистина, повечето деца са от мургавия етнос, но все едно, човешки същества са, също като нас. И като нас страдат, и като нас обичат, но най-вече въжделеят и те да бъдат обичани. Или поне някой да им засвидетелства внимание и малко повече доверие.
В репортажа ми представям едно многодетно семейство, на което и през ум не минава да даде някое от децата си за отглеждане в социално заведение.


Между благословението и безразличието

Университетска преподавателка отглежда деветте си деца с 500 лева месечно

Силвия Николова

Казват, че децата са най-великото благословение. Възможно е и да е така. Поне за тези, на които не се налага всеки ден да мислят как и с какво да нахранят и облекат многолюдната си челяд. И още да й купят учебници, тетрадки, да й осигурят билети за градския транспорт до училище и топлина вкъщи. Но да й вдъхнат и самочувствие навън, пред връстниците, да й внушат, че всяко дете от многолюдното семейство е точно толкова ценно, колкото и онези от малодетните семейства, независимо колко маркови са дрехите на онези, по-имотните. Впрочем последното, да вдъхнат самочувствие на децата си, като че ли е най-трудно за семейство Димитрина Костадинова - Хамзе и нейния съпруг, сириеца Аннуар Фарес Хамзе. Дни след началото на 2007 г. фамилията влезе във водещите новини на всички медии като символ за многодетно образовано семейство. На 7 януари миналата година Димитрина роди своето девето дете - Ален. Всъщност това бе десетото й раждане, ако се брои и едно починало скоро след появяването си на бял свят дете преди време. Година след рекламните визити и велегласните обещания на политици, общественици, общинска администрация и дори шоумени, Димитрина, Аннуар и отрочетата им живеят така, както и преди - в пълното безразличие на шумните и щедри на думи хора.
Коридорът във възтясната за 11 човека панелка от 103 кв. м в покрайнините на София посреща с тягостно чувство, което започва да прераства в паника при мисълта, че ще премине внезапно в клаустрофобия. При това предизвикана не толкова от натрупаните на камари дрехи и кашони, колкото от високите до тавана етажерки с книги. Това е библиотеката на Димитрина - 2000 тома научна и художествена литература, освен на български и на няколко други езика. 45-годишната многодетна майка е завършила славянска филология, владее пет езика и преди да излезе в поредния отпуск по майчинство, е преподавала полски език в Пловдивския университет.
"Всичките ни деца са желани, сред тях няма нито едно, плод на случайността", заявява тя и отмества погледа си, не от неискреност, а защото очите й трябва да играят на 18, за да не направи някое от хлапетата беда или да не се наранят взаимно. Обичайна "жертва" на ласките на каките и батковците е най-малкият - Ален. На 7 януари най-младият Хамзе ще навърши една година. Затова родителите му гледат все да е в ръцете на някой от тях, най-много в прегръдките на най-голямата им, 15-годишна дъщеря Катрин. Тя е гордостта на фамилията - приета е без никакви частни уроци в гимназията за древни езици и култура. В девети клас е била отличничката на класа, по всичко личи, че ще затвърди тази си слава и в края на тази учебна година. Другата гордост на семейството е вторият по възраст сред децата и първороден син, 14-годишният Фарс - приет тази година в Руската гимназия. По думите на баща му, той се очертава, като не по-лош полиглот от кака си, езиците му се отдават с лекота и отлично разбира и говори дори арабски, но все още има затруднения с писането на този език.
"Успявам. Внимавам и се съсредоточавам да науча всичко в час, а вкъщи само го затвърждавам и пиша домашните си", казва Катрин с видимо смущение. Момичето, макар и крехко и свито по природа, притежава красота и очарование на девойче, възпитано в благородническо семейство. Да учи уроците си още в училище е нейният начин да е отличничка, въпреки навалицата и детската глъчка у дома. Така й остава и повече време да отменя майка си и баща си в грижата за някое от малките, но най-вече да се грижи и бави бебето Ален. Преди класни и контролни се налага момичето да се заключва в стаята, която обитава с двете си сестри - седмокласничката Тина и 9-годишната Нора. Истински късмет за нея е, че когато тя си е вкъщи, те все още са на училище, но това не я спасява от думкането на малките момчета по вратата. В такива случаи татко Аннуар въвежда ред.
Петдесет и пет годишният Аннуар Фарес Хамзе е лейтенант от сирийската армия. Завършил е военна академия в Сирия и се е сражавал.
"От войната и размириците по-страшни са само незадоволените политически амбиции. Съвсем не съм бил безстрашен. И аз се страхувах, като всеки войник, но не от смъртта, а от това да не ме ранят и остана инвалид", разказва за миналото си, без да се героизира, многодетният баща. Той твърди, че има имоти в родината си и би могъл да ги продаде, за да изхранва семейството си, но се страхува да се върне там. Разказва, че не е привърженик на БААС, затова и заминал навремето. Първоначално той е учил две години стоматология в Сараево, но в крайна сметка завършил журналистика в Софийския университет. Макар и с диплома в джоба, Аннуар Фарес Хамзе не е работил в медии, няма постоянна работа, заработва "на парче" с преводи, често пъти и върши тежка физическа работа. В България той живее вече от 27 години, пристигнал е в страната през октомври 1985-а. Със съпругата си се запознал в Народната библиотека - тя четяла за аспирантура, а той за поредния студентски изпит. Единствените постоянни доходи, с които разполага многодетното семейство, са тези на Димитрина - майчинските й и детските, всичко 500 лева.
"Макар че сме се ограничили от излишества, само за храна отиват между 500 и 600 лв., за да живее нормално едно многодетно семейство в България, са необходими към 2000 лв. Справяме се трудно, и то с помощта на сестра ми, която е в Канада. Без нейната финансова помощ е немислимо", въздъхва главата на семейството. Той самият не крие, че е склонен да емигрира с цялата си челяд, дори са обсъждали тази възможност с Димитрина, но засега е твърде трудно с толкова много деца. Въпреки затрудненията нито веднъж на никой от двамата не е минала мисълта да остави някое от тях за временно отглеждане в социален дом. Когато са съвсем "на червено", помагат приятели. През поредния месец и половина само за храна Аннуар Фарес Хамзе е похарчил близо 1000 лева. Често се налага да плащат разсрочено някои сметки. Джобни пари получават, доколкото е по силите на родителите, само големите Катрин и Фарес. За тях са необходими и карти за градския транспорт. Останалите - Тина (13 г.), Георг (12 г.), Нора (9 г.), Адам (8 г.), Емир (7 г.) и Йосиф, макар и 5-годишен, ходят на училище без джобни, но винаги със сандвичи или нещо друго за хапване в раничките от вкъщи, нямат и разходи за пътуване, тъй като училището е на няколко преки от дома им. За повече от четвърт век живот в нашата страна Аннуар Фарес Хамзе съвсем се е побългарил. И разсъждава съвсем по нашенски.
"Не е нормално шофьорите да получават по 1000 лв., а преподавателите по 300-400 лв.", ядосва се той. И се възмущава защо някои "самотни" майки, които всъщност заедно с партньорите си отглеждат своите деца, получават надбавки, а многодетните семейства със сключен законово граждански брак не. Многодетният татко мечтае да намери постоянна работа, за да може да се включи по-активно в издръжката на семейството си. Сега той отменя жена си в домакинството. Съпругата му Димитрина няма големи мечти, освен да има повече време да се занимава с научна работа и всички у дома да са здрави.

СНИМКИ: Авторката
04.01.2008

Няма коментари: