четвъртък, 4 септември 2008 г.

Евакуират владиците в Рилския манастир

Ремонтират синода за половин милион лева

Фирмите наемани без обществена поръчка

СИЛВИЯ НИКОЛОВА
в-к "Монитор", 5 септември 2008 г.

Синодалната палата не е ремонтирана основно от 1907 г.

Архиереите се евакуират вкупом в края на септември в Рилския манастир заради започващ ремонт в Синодалната палата, съобщиха синодални чиновници. Служителите вече се прескачат с няколко дузини общи работници, които изтърбушват де що има вехто и негодно за употреба. Предвидено е ремонтът да е за общо половин милион лева. До десетина дни ще стане ясно на кои фирми ще бъдат възложени поръчките.Кабинетът гласува неотдавна субсидия от 500 хил. лв. за кърпенето, мазането, санирането и обновяването на старинната сграда. С 370 хил. лв. от тях ще бъде подновено парното отопление, които е от 1907 г., не отоплява добре и на практика хората вътре мръзнат, съобщи за "Монитор" Емил Велинов - експерт в Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет. Ще бъдат сменени и ел и ВиК инсталациите.
С остатъка от сумата ще бъде решено проветряването на сградата.
Японски кандишън дискретно ще охлажда епископските чела. За целта е избран специален модел, при който по прозорците не виси техника, а дискретни духалки обръщат въздуха в стаите. Охладителите, които представляват три кутии с машинарии, метър на 60 сантиметра, ще бъдат скрити в задния двор на синода и оградени с кована метална решетка. Дограмата на прозорците също ще бъде подменена. За рамките им обаче синодалните старци залагат на старото класическо дърво, а не на алуминиева или PVС дограма. Впрочем дървеният артикул е възприет от епископата и заради изискването на Националния институт за паметници на културата, тъй като Синодалната палата е паметник на културата и по фасадата не могат да бъдат правени никакви солови изпълнения.
Дирекцията настоява пред Министерството на финансите да отпусне още 500 хил. лева, за да бъде препокрит и целият покрив на сградата, каза още Емил Велинов и разясни, че той е кърпен на парче. Покоите на синодалите обаче няма да бъдат освежавани поради липсата на пари.
Докато работници търбушат вехториите и ремонтират, заседанията на Светия синод ще бъдат в Рилския манастир. Първото е на 6 октомври.
По това време в планината застудява, но на хлад се мисли по-добре, заяви говорителят на синода митрополит Неофит.
Светият синод не е обявявал обществена поръчка за ремонта от половин милион лева, установи репортерска проверка. Наредбата за прилагане на Закона за обществените поръчки предвижда за услуги, по-малки или равни на 90 хил. лв., какъвто е ремонтът, да се обявява обществена поръчка.
Синодът си е спестил тази прозрачност, но не е в нарушение. ЗОП позволява да не се обявява обществена поръчка, когато става дума за средства, които не са капиталови разходи, а са субсидии, коментираха адвокати. Така без обществена поръчка Рилсикят манастир направи ремонт на музея и някои стаи преди две години за 600 хил. лв., тъй като парите също бяха държавна субсидия, припомниха те.

Няма коментари: