четвъртък, 18 септември 2008 г.

Накъде, Българийо?!

Онемях, когато научих за нетрадиционния транспорт на ученици от силистренските села. Свързах се по тлефона с хора, живеещи в онзи регион. Когато материалът беше готов и редакторската страница вече висеше на стената, с колегите продължавахме да се питаме как е възможно това. А ние, журналистите, както знаете, сме от хората, които трудно могат да бъдат изненадани - професионалните ни срещи с всякакви обекти, субекти и обстоятелства са ни направили държеливи на какво ли не. Представям си обаче, как непредубеденият читател ще възприеме текста. Но това е, драги ми сънароднико. Искаш, не искаш, България върви нанякъде. Накъде ли върви обаче, е трудно да се каже. Подобни тегоби има не само в Силистренско. Предлагам ви и текстовете от същия брой на в. "Монитор" на кореспондентите ни от Кърджали и Шумен .

На школо с катафалка в Силистренско

91 деца зъзнат с часове на студа в очакване на раздрънкани возила

Силвия Николова
в-к "Монитор", 19 септември 2008 г.
Ученици от силистренските села пътуват всеки ден на училище с катафалка. Хлапетата, сред които са и първокласници, нямат друг избор. Трите автомобила, които им изпращат от общината в Кайнарджа, за да ги докарат в местното школо, са на възраст колкото бабите им и не по-здрави от тях. За гротескния училищен транспорт на малчуганите разказаха възмутени родители.
"Нямаме друг избор. Излезе ли някой от автомобилите от строя, монтираме отново седалките на уазката, която използваме за траурни обреди", съобщи за "Монитор" зам.-кметът по хуманитарните дейности Дафинка Станева. По думите й децата все още не са се стресирали, защото били малки, макар че знаели какво се превозва в автомобила. "Сърцето ми се къса да ги гледам как идват на училище с катафалката, но алтернативата е въобще да не ходят на училище", коментира Станева.
Въпросните деца са от 5 села, където няма училища и се налага да пътуват до двете средищни школа в Кайнарджа. Превозът се състои от 15-местен микробус, отпуснат от Министерството на образованието и науката преди 3 години, друг 20-годишен с 14 места и ниса от 70-е, която общината била приготвила за автоморгата, но се наложило пак да я пусне в употреба от 15 септември. Когато някое от тях излезе от строя, мястото му заема катафалката. С раздрънканите возила пътуват общо 91 хлапета, сред тях и малчугани до детската градина.
"До миналата година се оправяхме, но тази есен училището в село Зарник е закрито, а оттам имаме най-много ученици", разказа Станева. Повечето от тях са от социално слаби семейства. Кайнарджа е общината с най-висок процент на безработица - 40 на сто.
"Не можем да лишим тези деца от училище. Те са на социално слаби родители. От една страна се опитваме да ги социализираме, а от друга да ги образоваме и възпитаваме, доколкото е възможно", каза още Дафинка Станева. Тя се надява проблемът с превоза да бъде решен поне частично, след договарянето на транспортна схема между общината и регионалният отдел "Просвета". Тя предвижда хлапетата да пътуват с междуселищния транспорт, а после общината да им осребрява билетчетата. Община Кайнадржа е единствената, в чиито училища са запазени ученическите столове, в които хлапетата закусват и обядват задължително. Заради закъсващия вехт транспорт и задължителното сутрешно хранене обаче често пъти те губят първия и втория учебен час.

Родител: Треперим, докато си дойдат

Треперим, докато децата ни си дойдат от училище. По-малките от тях не знаят дори български и не могат да си поискат една чаша вода. Превозът закъснява, пускам ги сутрин в читалището, да не се разболеят, докато чакат колите в студа на улицата, разказа Бирджан Сеизов - зам.-кмет на село Зарник, който е баща на ученици във 2-ри и в 4-ти клас. Сеизов се е амбицирал да намери голям автобус с отопление за децата от селото и пише писма до всевъзможни институции. Настоява и за щат на възпитателка, която да придружава децата до училище и да ги прибира, да им превежда, докато научат български.
Същите проблеми имат децата и техните родители и в селата Светослав и Чолаково.

Психологът Красимир Калпаков:

Малките ще са с комплекс, че са втора категория

Да се возят деца с катафалка до училище, е възможно най-неудачното решение. Това ще им заложи комплекс до живот, че те са хора втора категория., коментира детският психолог Красимир Калпаков. Преведено от езика на психологията, това им показва, че обществото ги отхвърля и дисквалифицира. Завинаги те ще помнят, че в един важен за тях момент, какъвто е училището, възрастните са се отнесли с тях като към излишни, обясни специалистът.
Калпаков бе категоричен, че натикването на хлапетата в катафалката не само ще подбие тяхното самочувствие, но те ще изгубят самоуважение и вместо на печелившата карта занапред, те просто ще се превърнат във вечните губещи.
Самото впечатление от возенето в автомобила за трупове и чакането на студа ще рефлектира върху учебния процес.
Емоцията в скоро време ще вземе връх над концентрацията, ще развалят успеха си и дори ще загубят желание за ходят на училище, каза още Калпаков.



Проверяват “филиалите” разрешени от общинарите

Бунт в Родопите за закрито училище

Mайки се заричат да преминат в Гръцко в знак на протест

Вилдан Байрамова
в-к "Монитор", 19 септември 2008 г.
Бунт заради закритото школо в крумовградското село Малък Девисил вдигнаха майки и деца вчера. Те се събраха за пореден четвърти ден в училищния двор. Звънецът обаче не огласи планината, а вратите и този ден останаха заключени. Решението на общинарите в Крумовград от мартенската сесия затвори завинаги училището, а 24 ученици бяха пренасочени в средищното школо в Аврен, което е на 11 километра. В Малък Девисил до последната учебна година са се събирали децата от 10 махали, пръснати по на 3-5 километра от „центъра". Хлапетата през зимата щурмували преспите пешком по баирите, а при подходящо време уазка 4х4 ги прибирала от черните пътища.
За да няма такива протести от родители на деца от 1 до 4 клас и в други села, общинарите по места взели соломоновско решение. Училищата в Кърджалийска област, които бяха запечатани от местните общински съвети, след като държавата им оряза парите, се превърнаха във филиали на средищните гимназии. Острата реакция на родителите е принудила инспектората на МОН в Кърджали и общинските ръководства да дадат съгласието си да се учи във вече закритите училища, учителите да се водят на щат в средищните. След сигнала на "Монитор" от просветното ведомство са започнали проверка.
По тази схема е затворено школото в крумовградското село Бук, а децата трябва да пътуват до Токачка. Общинският съвет в Джебел закри училищата в селата Великденче и Ридино, което наложи всекидневното превозване на учениците до село Рогозче. Подобен опит приложи още през миналата година и Кирковската община с филиалните паралелки в селата Малкоч и Кукуряк. Сега обаче порасналите ученици вече пътуват до с. Тихомир. Изнесеното обучение остана само в село Горски извор заради родителски бунт срещу провождането на невръстните деца чак в село Бенковски.
Местните хора обаче са категорични, че училището в Малък Девисил трябва да бъде отново открито, въпреки че там доскоро е действала дори една от абсурдните за 21-ви век взаимоучителна метода на Хаджи Генчо. Аргументът им е, че районът е изключително тежък като географско разположение. През зимните месеци махалите остават изолирани от света и е невъзможно да се премине с какъвто и да е автомобил по стръмните и тесни пътища с безброй ужасни завои. Родителите са в шок от наложеното решение и не пускат децата си да пътуват всеки ден до село Аврен и обратно. Майки със сълзи на очи се заричат, че ако до един месец не се отвори училището, ще преминат в Гръцко. „Там ще ни приемат на драго сърце, защото сме работливи и ни познават. А и децата ни ще научат и гръцки", нареждаха те. Не дават и дума да се издума за всекидневното пътуване до средищното училище. Тревогата им е, че децата няма да си доспиват - ще бъдат принудени да стават в 5 ч. сутринта и да се прибират не по-рано от 15 ч. следобед.
Взривени от хлопнатите кепенци, жителите на селото основали инициативен комитет. Всички семейства, в които има деца до 8-и клас, подписали декларации, че ако възкресят селското школо, където и да се намират, ще се върнат. Написали и жалба до ВАС, пратили я до министъра на образованието Даниел Вълчев, до общинския кмет Себихан Мехмед.
„Отиде ли си училището, и селото заминава. Няколко семейства обаче изменили на заверата и се изселили в Крумовград, Кърджали и Хасково. Така с надежда за образование в родното село останали едва 17 ученици, както и всичките им учители, вече до един пенсионирани. Цялото село настоява училището им да стане филиал към крумовградското СОУ „Васил Левски". Така децата няма да пътуват всеки ден, учителите ще се водят на щат в Крумовград, но ще работят в Малък Девисил, а родителите ще бъдат спокойни, обясни водачът на инициативния комитет Стефан Тюрдиев.
Според кметицата Мехмед това училище не е имало никакъв шанс да получи статута на защитено. Основната причина била в наличието на смесена паралелка, непозволена от новата наредба за броя на учениците.
„Не можем да не спазваме нормативните изисквания. Когато се приемаха делегираните бюджети, средствата в Малък Девисил стигаха само до месец май. Настояванията ни точно това училище да остане като защитено не дадоха резултат, тъй като базата в Аврен е далеч по-добра", обясни управленката. Само ако се формират слети паралелки 2 в 1, може да се приложи „авангардната" практика на филиалните. Такива работят още от 2002 г. в училището в село Бук. На драматичната мартенска сесия е обсъждан вариантът училището да се трансформира от основно в начално. Но и това се оказало неприложимо - където учат по-големите деца, с тях тръгвали и малките братчета и сестричета. „Ние разбираме, че училището определя съдбата на цялото село. Но сме с вързани ръце, нито един от вариантите не става", каза г-жа Мехмед. Тя е предвидила 144 000 лева за дофинансиране на училища, в които средствата по делегираните бюджети не достигат. Другото закрито училище на територията на общината е в село Голяма Чинка. От там до средищното в Токачка пътуват 33 ученици. Докъде ще стигнат протестите на девисилчани, не може да се предскаже. Преди няколко години цялото село Егрек (което е на 7 километра от Малък Девисил) щурмува гръцката граница пак заради общинарско решение за закриване на школото. Тогава от всички се натовариха на трактори и каруци, а други превзеха баира пешком и вдигнаха невиждан бунт до самата гранична бразда.

МОН: Това обучение е недопустимо

Организиране на обучение в закрито училище е недопустимо. Това отговориха вчера от Министерството на образованието и науката. Решението за организиране на обучение в закрити училища, т.нар. филиални паралелки, е на общинския съвет в Джебел е в противоречие с нормативна уредба, която регулира системата на народната просвета и Закона за закрила на детето и други закони.От Министерството на образованието и науката вчера не отговориха на въпроса на "Монитор" кой носи отговорността при инцидент с децата, които учат в закрити и на практика незаконни училища в Родопите. След информацията, публикувана в "Монитор", за неразрешеното обучение в Кърджалийско от просветното ведомство назначиха проверка за изясняване на случаите.
"От август досега са закрити 294 училища, от които държавни са 15, а останалите - общински", каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев преди седмица. Регионите с най-голям брой затворени школа са Шумен, Кърджали, Търговище, Плевен, Враца. Така в момента работещите училища в страната са 2650. Броят на защитените школа е 74. Най-много са те в регионите на Смолян, Кърджали, София-област, Хасково. В края на октомври се предвижда актуализация на списъка със защитени училища.

В Шумен 7 учители спасяват класовете си в съда

Красимир Крумов
в-к "Монитор, 19 септември 2008 г.
Седемте учители от основното училище в разградското село Дряновец са завели дела срещу заповедта на просветния министър за уволнението им и съдът е спрял изпълнението на министерското разпореждане до окончателно решаване на случая в съдебната зала. Дотогава учителите ще се водят на работа. Обучението в Дряновец е започнало в пет слети паралелки, като в първи клас ученикът бил само един.
Учебната година в разградското село тръгна със звънец въпреки решението на общинския съвет в Разград за закриването му и съответната заповед на министъра. В тамошното училище "Христо Ботев" през първия учебен ден са влезли 22 деца, сред които един-единствен първокласник.
23 са общо закритите със съгласието на съответните общини училища в Шуменска област, показва преглед на окрупняването на школата. "Комасацията" в образованието е най-силна в Каолиново и Върбица. В двете общини са закрити съответно осем и четири учебни заведения. Драма в Шумен имаше само с училището в Салманово, където родителите бяха разделени на две - част от тях предпочитаха децата им да пътуват до средищното училище в Дибич. Друга част предпочете шуменския квартал Дивдядово. Общинският съвет също се произнесе, че материалните активи на салмановското училище отиват в квартала. Според недоволни родители надделяло това, че директорът на училището в Дивдядово - Стефан Баев, е активист на управляващата в Шумен БСП. В Регионалния инспекторат на МОН все още нямат информация за броя на учениците в средищните училища, данните ще бъдат събрани сега в хода на учебната година.

Няма коментари: