сряда, 24 септември 2008 г.

Родители бият тревога

Промиват мозъци на деца със сектантски учения

Прокуратурата подхваща частно училище заради часове по йога

СИЛВИЯ АНГЕЛОВА
в-к "Монитор", 25 септември 2008 г.

Правят се опити за промиване на мозъците на децата ни със сектантски учения и нетрадиционни за нашата страна източни култове, алармираха обезпокоени родители.
Заради преподаване на йога прокуратурата проверява частната езикова гимназия "Ал Дюма" в столичния квартал Диана Бад. Очаква се магистратите да излязат с решение до месец. Напълно възможно е на училището да бъде отнет лицензът. Това съобщи за Монитор" Десислава Пулиева - директор на Центъра за религиозни изследваниоя и консултации "Св. Св. Кирил и Методий" към Българската православна църква. Проверката на прокуратурата е предшествана от проверка на дирекцията по вероизповеданията и Регионалният инспекторат по образование по сигнал и жалба на родители и на центъра, обясни Пулиева. По информация на ЦРИК школото е купено от фондацията за Трансцедентална медитация с посредничеството на фирма "Деметра DNJ" през 2005 г.
Не е ясно на какво основание е провеждано обучението, но регионалният инспекторат категорично го забрани след инспекцията, тъй като това представлява пропаганда към учението и култа на йога, каза още Пулиева.
По нейна информация училището е ползвало и част от сградата на съседното 34-о обединено детско заведение "Брезичка". След проверката обаче ръководството на детската градина катерично е пожелало тя да бъде освободена.
Не можем да търпим в близост сектанти, при нас се отглеждат и възпитават малки деца, страхуваме се за тях, категорични са учителките. Трансцеденталната медитация не е забранена в България, структури, занимаващи се с практикуването є са регистринани по смисъла на Закона за вероизповеданията.
Йога-общността "Шри Чинмой център" ще съди за дискриминазиця Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. Св. Кирил и Методий" и неговата директорка Десислава Пулиева, съобщиха от йога общността.
В продължение на две години шефката на ЦРИК преследва йогите, като разпространява материали срещу тях и подбужда управители на зали да им отказват достъп за провеждане на концерти., твърдят последователите на източния култ.
Пред последните няколко години последователите на Петър Дънов са обучавали на паневритмия 4000 български ученици. Възможно е тази цифра да е пресилена, но те имат двостъп до класните стаи, което е твърде тревожно, съобщи още Пулиева и определи изучаването на този тип гимнастика като "жива религиозна пропаганда". Те преподават незаконно. Изучаването на паневритмия дори като извънкласна дейност неизбежно провокира интереса на децата, а дъновистите им обясняват, че гимнастиката е създадена от "Учителя" Дънов. Това е явна пропаганда да религия, която не фигурира в одобрените учебни програми по история на религията, обясни тя.
Междувременно стана ясно, че системата на паневритмия ще бъде изучавана във Великотърновсикя университет. Учебните занятия се осъществяват по европрограмата "Еразъм", финансирана с 35 000 евро.

Ахмед Юсеин, депутат от ДПС:

96 вероизповедания са ни много

Министерството на образованието и науката трябва да каже дали трябва да се изучава йога и паневритмия в училище, доколко те се приемат като гимнастика и доколко като част от една религия.
По смисъла на Закона за вероизповеданията всички деноминации имат право не само на съществуване, но и подрастващите от семейства, изповядващи една или друга религия, да я изучават. Не ми е известно обаче как точно е уреден въпросът с изучаването на паневритмията в училищата. Твърдението, че тя е преподавана на 4000 ученици, ме провокира да изискам точни данни и да поставя въпроса в парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в парламента, чийто зам.-председател съм.
Дъновистите в България не са голяма религиозна общност. Затова се учудвам как са постигнали толкова голяма цифра на обучение в българските училища.
96 регистрирани вероизповедания за 7-милионна България са твърде много. В повечето случаи те са фиктивни. Например на един адрес в София, на бул. "Евлогий Георгиев", са регистрирани 8 вероизповедания. Нашият закон е изключително либерален и съобразен с изискванията на ЕС.
Ние сме страна толерантна и никой никому не пречи да изповядва свободно своите религиозни убеждения. България е приела Европейската харта за правата на човека. Но трябва да се сложи ред в регистрацията на религиозни общности. Обмислях да предложа изменение на закона, с което да се въведе долен праг на численост на регистрация. За целта проучих опита на другите страни и се натъкнах на интересни факти. Испания например, която е страна членка на ЕС, е въвела праг от 20 000 човека, а Словакия - по-млада членка, 5000. Румъния също прие своя закон предвид своите виждания, въпреки натиска от някои места.За огромно мое съжаление обаче колегите депутати не ме подкрепиха и така моето предложение не стигна до парламентарна зала.

Църквата е категорична: Дънов е опасен

Преподаването на паневритмия във ВТУ е един от многото проекти, по които университетът работи. Имаме добре развито международно сътрудничество, каза доц. Мариан Стоядинов - зам.-декан на теологическия факултет. Проблемът има две страни - едната е либералното образование, каквато е университетската система. Според нея всеки, който има кауза, има и правото да я отстоява и да я защити дори като проект. За преподаването на паневритмия обаче никой не е искал мнението на теологическия факултет. Църквата и православното богословие имат еднозначно отношение към феномена Дънов и неговата паневритмия. Той е опасен. Това не е най-доброто, което може да се изнесе от България. Опасностите започват оттам, където свършва академичният интерес към едно явление и създателят на тази гимнастика започне да бъде наричан "учител". Когато това се случи, вече се говори, че явлението се възприема като собствено изповядвана религия. В богословския факултет също се изучава неговата система, но само като явление и факт.
Колкото до трансцеденталната медитация, отношението ни е критично, това явление е своеобразна патология.

Няма коментари: