петък, 5 септември 2008 г.

Институции вземат на прицел поп грубиян

Игуменът на Троянския манастир на съд за дискриминация

Синодът не знаел, че Теодосий пъди инвалидите от храма

Силвия Николова
в-к "Монитор", 6 септември 2008 г.

Снимка Монитор
Троянският манастир печели завидно
от поклонници и туристи, но за достъпна
среда игуменът му Теодосий не е дал нито лев.


Няколко институции и правозащитни организации вземат на прицел игумена на Троянския манастир Теодосий заради грубиянското му отношение към инвалиди, стана ясно вчера.
"В понеделник внасяме жалби в прокуратурата и в Комисията за защита от дискриминация, съдебното дело няма да му се размине", съобщи за "Монитор" Капка Панайотова - председател на сдружението "Център за независим живот. " Потърпевшите също могат да внесат граждански искове", добави тя.
Теодосий напъдил от обителта група младежи на инвалидни колички, като им заявил, че Троянският манастир не е за сакати. С крясъци: "Колелетата вън! Грешници, изкупувате чужди грехове", той натирил младежите и девойките от храма. Те желаели само да се поклонят на чудотворната икона на Богородица, но заради състоянието си останали приковани в количките си. До черквата няма специален подстъп за достъп на хроми, а самият двор, настлан с калдъръм, се преодолява трудно и от здрав човек.
"Смаях се, като научих за възмутителното отношение на игумена Теодосий, коментира за "Монитор" председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. - Ако центърът не беше решил да ни сезира, ние щяхме да се самосезираме. Започваме проверка, щом получим жалбата в понеделник и ще се произнесем съвсем скоро", добави той.
Теодосий може да отнесе глоба от 2000 лв., а на манастира да се връчи предписание за създаване на достъпна среда. Това предвижда Законът за хора с увреждания. Ако то не бъде изпълнено в срок, глобата е от 5000 до 10 000 лв., при повторно неизпълнение скача до 20 000 лв. Нормативният документ задължава всички работодатели и ръководители да създават достъпна за инвалиди среда до фирмени здания и обществени сгради.
"Независимо че църквата е отделена от държавата, манастирът е обществено място и подлежи на санкции, още повече че хората с увреждания се нуждаят най-много от духовни грижи", коментира Кемал Еюп.
Не мога да кажа нищо, Светият синод не заседава в момента. Ако постъпи жалба, ще обсъдим случая и ще видим истина ли е това, което говорят хората, коментира с видимо неудоволствие неговият говорител - Русенският митрополит Неофит. След упорито настояване за това какви наказания предвижда уставът на Българската православна църква за подобни своеволия, той отрони: "Забележка, глоба или запрещение за свещенослужение." Репортерска проверка на "Монитор" обаче установи, че в последните десетина години синодалите не са наложили нито веднъж поне една от изброените санкции.

Няма коментари: