вторник, 2 септември 2008 г.

Бизнесмен топи владика заради 10 млн. лв.

Митрополит гарантирал кредит с църковни пари
Кирил Варненски отрича, ще съди клеветника

Илка Катрева
Силвия Николова

в-к "Монитор", 3 септември 2008 г.

Варненският митрополит Кирил е заложил оборотни средства, за да получи кредит от ДСК. Това заяви посредникът по сделката за купуването на манастира "Свети Панталеймон" Младен Станев, който игра на търга за връщането на обителта вместо владиката преди близо три години.
Варненският митрополит Кирил не е заложил сградата на митрополията, за да получи 10 млн. лева от Банка ДСК, каквато приказка тръгна в църковните среди, защото такова решение той не може да вземе еднолично, уточни той. За подобно решение трябва да гласува самият Свети синод, добави той.
Станев обясни, че е възможно да е направена ипотека със сградата на самия манастир "Свети Панталеймон" или с църковен имот във вилно селище Света Анна в местността Горна Трака. Там дядо Кирил преотстъпи църковен имот за строителството на вилното селище в полза на бизнесмена Георги Агафонов. От близо 13 дка имот в най-скъпата вилна местност до Варна, църквата ще получи 3 дка застроена площ. Нова владишка вила и хотел са сградите, които църквата ще има в замяна на предоставената безценна земя.
Варненски свещеник, запознат с делата на епархията, обясни, че Варненският и Великопреславски митрополит Кирил може да е заложил църковни имоти по морето - примерно в Рогачево или Българево.
Няма такова нещо, нищо не съм залагал. Този човек трябва да е луд, за да твърди такива неща. Ще го съдя. И Господ ще го съди, категоричен бе пред "Монитор" митрополитът. На какво основание говори такива неща, не ми е ясно. Все се правят на големи християни, уж искат да помагат, а всъщност пречат на църквата, изказват се безотговорно и злепоставят църквата, афектира се съвсем не на шега владиката.
Варненска митрополия не ипотекирала никакъв имот. Това може да се види от справка на агенцията по вписванията, каза още дядо Кирил.
Адвокатът на Варненската и Великопреславска митрополия Веселин Панов пък заяви пред "Монитор", че дългосрочен кредит има, но той е без обезпечение. Със средствата ще бъде възстановен именно манастирът "Св. Пантелеймон".
Проверих днес лично дали при сделката с откупуването на манастира от Младен Станев някъде в нотариалните актове не сме ипотекирали църковна сграда. Категоричен съм, че нито един имот на църквата не е ипотекиран в полза на ДСК, подчерта Панов.
Той обясни, че епархията успяла да докаже пред банката, че можем да издължава месечните погасителни вноски, които са в размер на над 10 000 лева.

Коментар

Ах, белите манастири, владико!

Продаваш ли, владико, белите манастири?!
Ето с този рефрен човек може да замени онзи другия, от култовата кръчмарска песен. Ако, разбира се, му остане сърце да се смее, въпреки всичкия плач и скърцане със зъби от случващото се вече години наред в нине здравствующия роден наш клир.
За пореден път се оказва, че никой не знае кой какво влачи и къде му е дирята в така драматично отстояваните с окупации и дезокупации в продължение на три петилетки църковни имоти.
И в това няма никакво съмнение. Както няма съмнение и във факта, че докато никой не упражнява контрол в харченето на средствата от тях, оправия няма да има. А доверието в Българската православна църква, което и без това е на санитарния минимум, ще продължи да се топи. Контролът в нейните структури по места - митрополиите и енориите, дори и в манастирите, е само вътрешноведомствен. А както е известно отколе, гарван гарвану око не вади.
В тях одитор не стъпва, освен в случаите, когато не е получавана държавна субсидия. Тези проверки обаче се броят на пръсти и са епизодични. Затова съвсем не е излишно владиците да се вземат в ръце и да затегнат контрола, за да не се отдръпнат от църквата и малкото останали вярващи. (С. Н.)

Няма коментари: