понеделник, 22 септември 2008 г.

Клирът се стяга за събор в Рилския манастир

Владици вадят църковните фирми на светло

Митрополити против храмовите настоятелства да са юридически лица

СИЛВИЯ НИКОЛОВА
в-к "Монитор", 23 септември 2008 г.
СНИМКА Бойко Кичуков
Клирът все още остава неразбран
и изолиран от обществото.

Владици са решили твърдо да извадят на светло всички фирми, които сега гравитират около църквата и въртят бизнес с нейни имоти, търгуват със стоки в храмовете и налагат на черковните настоятелства свои проекти, съоб щиха за "Монитор" архиереи вчера. Това ще стане по време на втората част на Шестия църковно-народен събор, който ще се проведе от 6 до 12 октомври в Рилския манастир.
Ще настоявам да се ревизира решението на събора от месец май черковните настоятелства да се регистрират като юридически лица. Това създава предпоставки за заграбване на енорийски земи, недвижима собственост и всякакви далавери, съобщи Великотърновският митрополит Григорий.
Черковните настоятелства, особено в селскит е енории, могат да бъдат излъгани от всеки по-сладкодумен мафиот, коментира дядо Григорий. По думите му обичайна практика била бизнесмени да завличат църквата с неплатени наеми от сгради и рента от селскостопанска земя.
Ще настоявам в у става да залегне точка, според която, ако настоятелствата се регистрират като юридически лица, да нямат право да продават имоти, но да могат да ги дават под наем, допълни митрополитът.
Светият синод да създаде една или няколко свои фондации или фирми, чрез които да се въртят всички по-големи сделки, е другото предложение, за което ще настоява дядо Григорий.
На събора през октомври отново ще бъде повдигнат въпроса за възрастовия ценз за избор на патриарх. Едно от предложенията е кандидатът да има навършени 40 години, а не 50, както е вписано в сега действащия Устав на БПЦ.
Силвия Николова
в-к "Монитор", 23 септември 2008 г.

В ъгъла

Колко чинят, попе, белите манастири?


СНИМКА Иван Бъчваров
Свещоливницата остава и
досега кокошката със
златното яйце за синода.

Кой казва, че Българската православна църква и в частност нейният клир, спи?! Нейният клир отдавна не спи, което обаче съвсем не означава, че целокупно е запретнал ръкави да изправя собствените си кривици. По стар обичай когато някъде се съберат двама-трима владици вместо Христос да е сред тях, както се казва в Евангелието, те все ще си намерят куп причини за собствената си несвършена работа. А причини дал Господ. То не бе разкол, то не бяха масони, че и журналисти - все вредители от първа величина и най-вече обезпокоители на рахата на светиня им.
Тази година обаче се наблюдава едно обнадеждаващо размърдване. Подир две десетилетия летаргия се забелязват белезите на събуждане. (Периодът от преди 1989 г. не влиза в сметката, тогава виновен им е бил комунизмът.)
В началото на октомври клир и миряни ще нищят проблемите на БПЦ на църковно-народен събор в Рилския манастир. Впрочем това ще бъде продължението му от месец май. Впечатление обаче прави фактът, че до момента нито Светият синод, нито комисията по дневния ред на събора не са излезли с проекторешения, няма дори дневен ред. Само спорадично някой и друг по-енергичен митрополит се опитва да разчупи статуквото на нищонеправенето с предложение. Което съвсем не означава, че ще пукне пролет навръх 6 октомври в Рилския манастир. Но във всички случаи ще стане дума поне за белите манастири и кой ще спечели владишкото благоволение да ги владее.
(С.Н.)



Няма коментари: