неделя, 2 август 2009 г.

Пациенти вървят пеша километри за химио- и лъчетерапия

Бум на раковоболни - 33 000 само за година

Областни центрове без нито един лекар специалист

Силвия Николова В-к "МОНИТОР", 3 август 2009 г.

Тридесет и три хиляди са новите случаи на рак за една година. Повечето от мъжете, които попадат в тази бройка, са с тумори в белите дробове, а жените са с рак на гърдата. Това съобщи вчера д-р Здравка Валерианова, завеждаща Националния раков регистър.
Има повишена заболеваемост за всички локализации на болестта, като само при рака на стомаха има известно намаляване на поразените, показват данните. В повечето случаи онкологичното образование се открива в напреднал стадий, когато лечението е по-трудно и дори невъзможно.
На снимка: Жени Адърска-предсдателка на АПОЗ
Липсата на профилактика е основната причина за мрачната картина, заяви Жени Адърска, председателка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Единственият проблем на хората с рак не са само лекарствата, но най-вече профилактиката, която е нужно да минава през добра база и контрол.
Не на последно място е важен диалогът между управляващите и здравната ни система, пациентските организации, лекарите и самите болни, подчерта тя и добави, че очаква от новия здравен министър Божидар Нанев да инициира програма за национален скрининг.
Има дефицит на лекари онколози в страната, съобщиха засегнати от рак вчера. Десетки градове, сред които и областни центрове, нямат такива специалисти. Болните в малките населени места бият път пеша с километри, за да отидат на преглед.
В Сливен няма нито един онкологичен кабинет, за всяко нещо хората пътуват до Стара Загора, съобщи Димитрина Великова, председател на Сдружението на раковоболните в града. Повечето от засегнатите от тежкото заболяване са пенсионирани по болест, бедни са и нямат пари дори за автобусен билет, за да отидат на химио - и лъчетерапия, обясни тя.
Бизнесдама, собственичка на фирма за автобусни превози, се е ангажирала нейни рейсове да возят раковоболните гратис.
Настояваме да бъде отворен онкологичен кабинет в града, в който освен лекари да работи и клиничен психолог, тъй като болните имат остра нужда от морална подкрепа, поиска Димитрина Величкова.
От сдружението на раковоболните в Сливен настояват да отпаднат лимитите за талони при лекарите, когато те са за изследване на онкологични заболявания или на хора, засегнати вече от болестта. Медиците са единодушни, че докато се чакат талони, болестта напредва, в повечето случаи фатално. Пациентите настояват новият здравен министър Божидар Нанев да отмени изискването хора с тумори да минават на всеки 5 години на ТЕЛК, за да получават пенсията си по болест, ако са в работоспособна възраст, като тя им се даде до живот.
Новото правителство да приеме антиракова програма. По нея да бъде осигурен безплатен скрининг, който да се извършва приоритетно в областите и сред възрастовите групи, засегнати най-много от онкологични заболявания, поиска пък председателката на АПОЗ Жени Адърска.
Интегрирана информационна система, която да включва всичко за онкологията по диагнози, лекарства и дори конкретни случаи, да бъде изградена в страната ни, настояват още от АПОЗ.
По думите на Адърска по време на среща с пациентските организации премиерът Бойко Борисов е заявил, че приема като лична отговорност решаването на въпросите на онкоболните в България.

Няма коментари: