неделя, 23 август 2009 г.

. Тракийската църква трупа пари и имоти от вярващи



Секта издава присъди на отцепници


Опасна секта издава присъди на свои членове, които са успели да се изтръгнат от пипалата й и им оказва огромен психологически тормоз, за да се върнат в нея. Това съобщиха за "Монитор" бивши последователи на т.нар. Тракийска църква, които се крият от нейните жреци от страх да не ги върнат обратно в нея.
Всеки, който дръзне да се изплъзне от пипалата на сектата, е обвиняван за служител на тъмните сили и сатаната, а после получава заплашителни писма в пощенската си кутия. Присъдите, с каквито "Монитор" разполага, са придружени с библейски цитати и свободната им интерпретация, от която става ясно, че хората, които са я напуснали, са обречени на вечни проклятия, които могат да им бъдат отменени само ако се покаят и върнат в нея.
Самата секта се нарича Тракийска църква, известна е още като "Градът на Христос" и е оглавявана у нас от Цветан Гайдарски, но не е регистрирана, показа репортерска проверка. Той се бори за всеки член, тъй като хората са задължени да плащат десятък . На някои от тях се упражнява натиск за имотите.
"Идеологът за създаването є обаче е неговият брат Стефан Гайдарски (Гайд), който живее в САЩ и претендира, че е открил и разчел старинно тракийско писмо и свещени книги на траките. Самият Цветан се явява у нас ту като съдия, ту като жрец и дори си вярва, че чрез него говори самият Бог", разказа за "Монитор" Димитър Дакашев, който заедно със съпругата си Мариела Дакашев е успял да напусне сектата. Три пъти след като се дистанцирахме от тях, получавахме в пощенската си кутия присъда, издадена от "съдия" Цветан Гайдарски. Така се опитваха да ни прекършат и да ни върнат обратно, защото с напускането ни губят пари, обясни бившият сектант и добави, че някои сектанти изпадали в тежка депресия и отчуждение от близките си.Факсимиле на присъдата срещу Димитър и МариелаСпоред изчисленията на семейство Дакашеви те са є броили хиляди евро от печалбата на семейната си фирма, която е за преводи и курсове по чужди езици.
"Доверихме се на Цветан на 100 процента. Той дори се опита да убеди съпруга ми, че десятъкът трябва да се отделя не от доходите, които получаваме като печалба, а от оборота на фирмата, което при една езикова школа означава фалит", разказва Мариела.
Жрецът Цветан Гайдарски упражнява тотален контрол над вярващите и се намесва в личния им живот. Членовете на Тракийската църква не могат да се женят, ако нямат неговото одобрение.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил:
Ересите развалят семейства

Ересите, каквито са сектите, взаимстващи от християнските вярвания, са прокълнати от църквата. Те нямат нищо общо с православието. На практика те погубват човешки души и подкопават устоите дори на семейства, тъй като налагат норми, отдалечаващи техните последователи от близките им. Те са осъдени от каноните на православието. Човек може да се ориентира дали една църква е канонична по това, дали тя признава патриарха и дали се числи към съответната митрополия на Българската православна църква. Като се има предвид това, хората да не ходят на сбирки на сектанти и да не приемат причастие. По-активното изучаване на вероучението в училище ще спомогне за духовното оздравяване на нацията ни.




Жена се скри в манастир от последователи на Гайд

Шестдесетгодишна столичанка се скри за няколко месеца в манастир край София, за да избяга от побоищата на своя син, последовател на Гайдарски (Гайд) в Тракийската църква.
В продължение на месеци Ганета Манолова (името є е променено от съображения за сигурност) беше малтретирана, за да прехвърли апартамента си на сектата, съобщи д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. Кирил и Методий".
Със съдействието на викарийния епископ Йоан Ганета е настанена в обител край София. След повече от 6 месеца, с помощта на монахините, жената е преодоляла стреса и вече се е върнала у дома. Междувременно синът є също е успял да се спаси от сектата. Двамата обаче все още ги е страх, тъй като те също са получавали неведнъж присъди.
Тракийската църква няма нищо общо с православието. Това е смесица от египетски култ, ню ейдж, теософия и символи на няколко религии, обясни д-р Панайотова. В общността на Гайдарски се практикува и т.нар. ритуал „Оракул" - опасна смесица от хипноза и демонично обсебване. Вследствие на участието си в този ритуал скулпторът Руси Русев полудява през 2005 г., след което напълно изчезва. И до ден днешен семейството му няма никаква следа за него, разказа още богословката.

Сн.: Д-р Десислава Панайотова е получила молби за помощ от дузина последователи на Гайдарски.


Георги Кръстев, експерт в Дирекцията по вероизповеданията:
За проповеди не е нужна регистрация

Присъдите на Тракийската църква имат морален характер, те са тяхна вътрешна работа и са от частно естество.
Законът за вероизповеданията не изисква нова религиозна общност да е регистрирана в България, за да провежда сбирките си. Ако обаче тя иска да придобива имоти и да строи молитвени домове, трябва да го направи. Съществуването на Тракийската църква не е престъпление. В България няма забрана на вярата, а само ограничаване на сдружаване и неговите форми. Така е по смисъла на Международния пакт за граждански и политическа права на ООН и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Тези неща са залегнали и в член на 37 ал. 2 от конституцията и в член 7 от Закона за вероизповеданията. Ограничителните мерки в член 8 от Закона за вероизповеданията се прилагат, когато вероизповеданието застрашава обществения ред, здравето, правата и свободите на други граждани. В България има и четвърто обстоятелство, когато то застрашава националната сигурност. Всеки гражданин може да сезира прокуратурата, а ограничителните мерки се прилагат със съдебно решение.

Полицията проверява семинар за апокалипсиса

Полицията в Бургас проверява има ли нередности на семинар, организиран край бургаското село Фазаново, където 50 младежи разискват края на човечеството и апокалипсиса.
Сигналът е подаден от жители на странджанското село, които скочиха срещу провеждащите се край селото сеанси. Според полицията в Царево до момента няма нарушения и подадени жалби срещу участниците за нарушаване на обществения ред. В сигнал, изпратен от жителите на село Фазаново, се посочва, че организаторите на форума са от български вестник, специализиран в информацията за паранормални явления.
По данни на РУ на МВР в Царево на лекциите присъстват близо 50 души млади хора, а организаторите са обявили събитието като семинар с участието на психолози.
Местни жители обаче твърдят, че вместо лекции там се провеждат спиритически сеанси, като към инициативата се привличали и деца от странджанските села.
По време на нестандартния семинар имало дори смъртен случай, пише в интернет форумите. Млада жена участничка във тридневната среща на екстрасенси, които обявяват края на света през 2012 година, е пристигнала в четвъртък, за да участва в семинарите. Тя обаче е била ужилена от пчела в село Фазаново, след което умира. Полицията в Царево разследва случая.



1 коментар:

Феята каза...

В отговор на долните лъжи и клевети против Тракийската Църква - https://www.youtube.com/watch?v=jtYyM9y4YKQ