четвъртък, 3 септември 2009 г.

Без фармацевти остават в Родопите, Врачанско и Плевенско

Катинар на стотици аптеки в провинцията

Няма кой да продава хапчета на бабите на село

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 4 септември 2009 г.


Хората в селата и градчетата ще останат без лекарства, защото няма да има кой да им продава медикаментите. Катинари ще щракнат на стотици аптеки. Въпрос на време е кога точно те ще бъдат затворени. Това съобщи вчера Марияна Ангелова - председател на Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България. Най-потърпевши ще бъдат възрастните хора, които не могат да отидат до големия град. За всяко аспиринче те трябва да пътуват километри или да молят някой да им го донесе, обясниха аптекарите.
Текст под сн.:
Кризата с лекарствата е най-остра в Родопите, във Врачанско, Монтанско и дори в Плевенско, каза още Ангелова.


Проблемът се очерта след промяна в Закона за лекарствата в хуманната медицина и този за лечебните заведения, уточниха от сдружението. Нормативните документи забраняват на помощник-аптекарите, каквито са всички фармацевти с висше образование със степен бакалавър, да продават медикаменти по лекарско предписание и да дават консултации дори за употребата на аспирин, витамини и хранителни добавки, ако до тях няма магистър фармацевт.
В селските аптеки и тези в малките градчета обаче лекарства продават предимно помощник-фармацевти, тъй като магистри не желаят да работят там, обясни за "Монитор" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. 7000 са помощник-аптекарите в момента, от тях 60 на сто работят в провинцията, поясни той.
Промените за забрана залегнаха в Закона за лекарствата в хуманната медицина и този за лечебните заведения още преди година и половина. По думите на Ангелова обаче едва от тази година инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата и РИОКОС глобяват наред аптеките в държавата заради работещи в тях фармацевти бакалаври, а при второ нарушение собствениците им са принудени да ги затварят.

в каре:
Отрязаха помощник-аптекарите за висше
Помощник-аптекарите, които са със средно специално образование, имат полувисше образование или се водят специалисти с дипломи от медицинските колежи от преди 2001 г., вече нямат право да следват висше, съобщи председателката на Националното сдружение на бакалавър фармацевтите Марияна Ангелова. Със заповед на ректора на Медицинския университет-София от 1 февруари 2008 г. на базата на постановление на бившото правителство им е забранено да следват. Оттогава досега фармацевтите са чакали съдействие от ексздравния министър Евгений Желев. До дни те ще поискат среща с министър Божидар Нанев, за да поискат отново да продължат образованието си.
.

Няма коментари: