сряда, 30 септември 2009 г.

Ваксинират бременните и децата срещу A(H1N1)

Първи смъртен случай от свински грип у нас

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР",
1 октомври 2009 г.

Свинският грип взе първата си жертва у нас. 30-годишен мъж е починал в Университетската болница "Лозенец" от двустранна пневмония, причинена от заразата. Това съобщи вчера шефът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Болният е работил в нощно заведение на морето и е напълно възможно да се е инфектирал от друг болен там, предположи експертът.
Мъжът, който е от Самоков, е усетил първите симптоми - втрисания, болки в ставите, хрема и висока температура, още на 19 септември. След като предписаните от личния лекар антибиотици не помогнали близо седмица, той бил приет в болницата в Самоков. На 25 септември е закаран по спешност в университетската болница "Лозенец" в София. Починалият е бил с понижена имунна система заради наркозависимост.
61-годишният баща на починалия също е развил болестта. Той се пък се лекува в Университетската болница "Св. Анна" също в столицата.
"Състоянието му е добро, върви към подобряване. Постъпи при нас с висока температура и съмнения за бронхопневмония, но засега заболяването протича като обикновена вирусна инфекция, каза за "МОНИТОР" д-р Димитър Димитров, директор на лечебното заведение. Бащата на починалия е лекуван с антибиотици, но му е предписан и профилактичен курс с тамифлу. По уверенията на д-р Димитров няма основания за притеснения, мъжът скоро ще бъде изписан. Това е 6-ият случай на лекуван от свински грип в "Св. Анна" от август до сега. Още 4-ма други са били в контакт с починалия, но те не са развили заразата.
Дори сезонният грип може да доведе до смърт, тъй като забавеното лечение винаги води до усложнения, удря в сърцето, довежда до пневмония и задушаване, каза още д-р Димитър Димитров. При болки в ставите, хрема и висока температура да не се прибягва до самолечение, а да се отиде веднага при личния лекар, посъветва той.
Няма основание за паника след първия смъртен случай вследствие от новия грип, заяви д-р Ангел Кунчев.
През октомври се очаква да стане ясно какви количества ваксини и на каква цена ще бъдат разпределени от спецкомисия на Европейския съюз за България. С част от тях приоритетно ще бъдат ваксинирани децата с хронични заболявания, бременните, полицаите, лекарите и други.

Няма коментари: