сряда, 30 септември 2009 г.

Купихме македонската черква в Мелбърн, САЩ


Силвия Николова, В-к "МОНИТОР", 29 септември 2009 г.

Българската църковна община в Мелбърн, САЩ, е купила сградата на македонската черква в града, съобщиха наши сънародници от църковното настоятелство там.
Сънародниците ни са спазарили храма изгодно за 8000 долара.

СНИМКА: В храма ни в Лос Анжелисвече служи епископ Кирил.

Значителна сума за покупката е дал един от най-уважаваните хирурзи там д-р Роберт Павлов, уточниха от Дирекцията по вероизповеданията. Над 3000 българи живеят в Мелбърн. Сънародниците ни там са предимно от старата емиграция и са една от най-задружните наши общности зад граница.
Освен изгодната оферта за покупката на храма е изиграло роля и името му. Той се нарича "Св. Кирил и Методий". Самата сграда пък е била обект на злостен спор между три враждуващи крила на македонската емиграция в града.
Междувременно обаче българската църковна община в Лос Анжелис пък назначи за духовник в храма "Св. Георги" епископ Кирил от синода на дядо Инокентий, съобщи Емил Велинов от Дирекцията по вероизповеданията. Първоначално българите поискали свещеник от синода, оглавяван от патриарх Максим. Година след като от Синодалната палата не им изпратили човек, те си взели поп от алтернативния синод.

.

Няма коментари: